Újfajta áfa jön?

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítási terve szerint egy újfajta fogyasztási adó lesz bevezetve.

 

A környezetvédelmi termékdíj célja a törvény értelmében, hogy „hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során, illetve azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések, valamint károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen, továbbá elősegítse az európai uniós és a hazai hulladékgazdálkodási szabályozás által hazánk, illetve a piaci szereplők részére meghatározott környezetvédelmi előírások teljesítését”.

 

A Humusz Szövetség a környezetvédelmi termékdíj eredeti céljával, a környezetvédelmet, a takarékos szemléletet elősegítő forrás teremtésével egyetért. A jelenlegi tervezet azonban alapjaiban elszakad a környezetvédelem témakörétől. Egyfelől az újonnan bevont termékkategóriák kiválasztásának szempontjai között logikusan végigvezetett környezeti indok nem fedezhető fel, amely alátámasztaná, hogy miért éppen ezek a kategóriák kerülnek bevonásra. Javasoljuk ezek pontos indoklását közzétenni a nyilvános kommunikációban is. Ez alól az E+E (elektromos és elektronikai) termékek kivételek egyedül, amelynél a készítők a WEEE-re utalnak.

 

Különösen károsnak tartjuk, hogy a tervezet az új kategóriákon belül semmiféle mentességet nem ad, distinkciót nem tesz a környezetbarát termékek/alapanyagok irányába, amely egyébként a termékdíj környezetvédelmi jellegét, a környezettudatos fogyasztást segítené elő. Az egységesített tehervállalás méltánytalan és versenyt torzító azokkal a gyártókkal szemben, amelyek működésükben, termékeikben többletberuházásokat eszközölve törekszenek a környezetkímélő alapanyagok, technológiák alkalmazására.

 

Az egyéb vegyi áru és az irodai papírok esetében különösen jellemző, hogy ma már hazánkban is kaphatók környezetbarát alternatívák. Az egyéb vegyi áru esetében javasoljuk, hogy a nemzetközi környezetbarát minősítési előírások figyelembevételével (pl. környezetbarát védjegy előírásai) a jogalkotók állapítsák meg azon paramétereket, amelyek ténylegesen eldöntik, hogy milyen környezetterhelést okoz egy termék. Ezek közül ugyanis csupán egy a felületaktív anyag. Az irodai papírok esetében az újrahasznosított alapanyagból készültekre mentességet javaslunk biztosítani, hiszen azok környezeti terhelése jóval alacsonyabb, mint a hagyományos úton készült író, fénymásoló és nyomtató papíroké. Az E+E termékeknél szintén kézenfekvő a termékdíj-tétel megállapításakor figyelembe venni, hogy az rendelkezik-e környezetbarát minősítéssel. Utóbbi esetben ugyanis feltétel a tartós használat és a javíthatóság, amely csökkenti a környezeti terhet, és az annak felszámolásához szükséges állami költségeket.

 

Az E+E nagygépek esetében szükségszerűnek látjuk, hogy a terv készítői tegyenek különbség a termékdíj-tételek megállapítása során az alapvető szükségleti cikkek (pl. hűtőgép, kazán), és luxustermékek (pl. mosogatógép, napozóágy) között. Úgy véljük, hogy miután az előbbi kategória miatt a fogyasztást széles körben, a lakosság teljes spektrumát terhelni fogja a termékdíj, ezért a szociális szempontok figyelembevétele elvárható.

 

Az egyéb műanyag áru kategóriában a művirágokra kivetendő díjat valóban indokoltnak tartjuk, bár véleményünk szerint ez a konkrét hulladékáram elhanyagolható mértékű. Nem világos, hogy miért e termékkategória került a Kdtv. hatálya alá.

 

Az érvelés, amely szerint a Kdtv. hatályának kiterjesztésével a döntéshozók a környezetvédelmi feladatokra teremtenek forrásokat nem állja meg a helyét, ti. a bevétel az állami költségvetést általánosságban gazdagítja, mindössze nagyságrendileg a negyedét fordítják az OHÜ és a hasznosítási rendszer működtetésére.

 

E törvény nem valósítja meg a termékdíj eredeti célját, a gyártói felelősség érvényesítését azáltal, hogy nem logikusan követhető környezeti szempontokat mérlegelve (akár életciklus elemzésekkel alátámasztva) vonja be az új kategóriákat. A gyártók, forgalmazók által befizetendő termékdíj háromnegyede egyáltalán nem szolgál környezetvédelmi célokat, ellentétben a Kdtv.-ben foglalt céllal.

 

A környezetvédelmi termékdíj valójában egy általános fogyasztási adóvá alakult, amely elveszti környezetvédelmi jellegét, és a fogyasztást innentől kezdve általánosságban terheli, tetszőlegessé téve a bevonandó termékek körét.

forrás: Humusz Szövetség

49 hozzászólás a(z) “Újfajta áfa jön?” bejegyzéshez

 1. Tobba Secnir

  a válaszból:
  “mintegy 800 gigabite adat is lefoglalásra került”
  hát az nem sok, cirka 100 Gb (ok, elírás, mert Gbyte, nem Gbit). ha most azt veszem alapul, hogy az egyik korábbi munkahelyemen kint járt a rendőrség, és helybenhagyás mellett lefoglalta a cég összes számítógépét, mint adathordozókat, az volt 400*500 Gb (15 évvel ezelőtt!ről beszélünk). szerverekről nem beszéltem.
  ha a Q-nál egy darab 800 Gb-os (és nem Gbites) adathordozót találtak lefoglalásra érdemesnek, akkor ott gond van.

  Válasz
 2. Vazzup

  “UPDATE: Dobrev Klára pontosítása (miszerint minden ország tervezési dokumentumait ellenőrzik) árnyalja, de nem helyezi más fénybe az ügyet.”

  WTF? Varj, leforditom. Az Altust csodbe kene vezetni a picsaba, es eltiltani mindennemu szerzodeskotestol, csak mert a Fidesz. Te hulye vagy.

  Válasz
 3. nonemart

  Szerintem is, egészen más a megvilágítás Dobrev Klára magyarázata után. Világos, hogy Csepreghynek az egészhez semmi köze sincs !

  Válasz
 4. kaktuszpapa

  Kadves Gábor! Ha nem ertünk valamit, vagy valamihez, akkor azzal nem kell kényszeresen foglalkozni. Szerintem.

  Válasz
 5. Király Péter

  Azt kéne már számba venni,hogy hol nem volt mutyi az EU-s pénzek felhasználása körül!Ha én lennék az EU már rárohadt volna még a műanyaglakat is ezeknek a tolvajoknak a cellájára-természetesen teljes vagyonelkobzás után.

  Válasz
  • István Tamasi

   Hol nem volt mutyi? Na az a lista olyan rövid lenne mint árvaházban a szülők névsora.

   Válasz
 6. György Kuhár

  Ha meg fideszközeli cégnek adták volna a feladatot, akkor nem derül ki semmi. Ahogy Polték visszadobtak minden ügyet már akkor, amikor 2002-től próbálták a fideszt elszámoltatni.

  Válasz
 7. László Szabó

  Micsoda útszéli ócska stílus lett az Átlátszó sajátja? Jó ízlésű olvas ilyet? Vagy csak a szemét kommunista banda?

  Válasz
 8. zpetrasovits

  Valóban jó egy vita, ha az egyik nem kivégzést akar generálni, acsarog, hergeli a másikat: nem ok nélkül mondják sokan azt, hogy a kommunikáció éles fegyver! A beszéd ezen formája sehová nem vezet: mit is ért el az újságíró? Kimondhatta a videó végén néhány odavágott szórettenetét?

  Ez a videó interjú független emberként azt mutatta meg, hogy egy újságíró képes mások kárára lenni (még ha lehet, hogy akár igaza is lehet, amit én most nem vitatnék pro és kontra sem) de a videót ilyen alja módon átszínezni egy néhány szóra?

  A másik a testbeszéd: Torockai valóban “rühelli” ezt az újságírót, de maga az újságíró: bicskanyitogató, arrogáns stílusával egy percnyi kétséget nem hagy a nézőben, hogy mennyire erőszakosan-ellenséges!
  Értem én, hogy ez egy vita, ám kívülről ez egy farok méregetésnek látszik csak…

  Válasz
 9. László Szabó

  Ki vitázik a Toroczkaival?

  Válasz
  • guzditibi

   Senki.

   Válasz
   • trisel

    Inkább fogalmazzunk úgy, az ilyenekkel nem kellene, hogy vitázzon senki. Magyarország immunrendszerének természetes módon kellene megszabadulnia az ilyen gennyes góctól, mint a toroczkaifélék.

    Válasz
    • Pisti

     Kit tennél helyére? gyurcsányt? vagy a viktátor emberei közül valakit? Akik el adnak mindnet és nem tisztelnek semmit… A szélső jobb ha hatalomra kerül akkor reményeim szerint meg tisztitja az országot a selejtesektől… Szüleim ugy neveltek hogy mi fehér közép Európai és ehez tartom magam, mi dolgozunk keményen és tisztességesen élünk, nem segélyen, nem panasdzkodunk és még sorolhatnám, mert a Fehér Europai az ilyen ember…

     Válasz
     • trisel

      Engem a szüleim úgy neveltek, hogy otthon kb. kétezer könyv a polcon a magyar és a világirodalom remekeiből, plusz könyvtárjegy. Továbbá TV helyett éjjel-nappal komolyzene szól a rádióból. Iskolába járni, tanulni, látókört szélesíteni az élet alapja, tanulni életünk végéig természetes.
      Talán ezért lehet az, hogy veled ellentétben le tudok írni minimum 6 sort úgy, hogy nem ejtek helyesírási hibát minden második szóban.
      Én nem dolgozom “keményen és tisztességesen”, hanem úgy, hogy azzal lehetőleg hozzátegyek magamból egy kis darabot a nagy egészhez, hátha ezáltal egy kicsikét jobbá válhat a világ.
      Azt nem tudom, milyen a “fehér közép Európai” (te magyar vagy? vagy tényleg nem tudsz magyarul írni!?), de azt tudom, milyen az, aki ember, kis e-vel, vagy ha neked jobban tetszik, legyen így: Ember.
      Ezen kívül GYURCSÁNY. Vagy akár szó szerint bárki, aki nem fideszjobbik, vagy orbánvona.
      És ha itt a szélsőjobb hatalomra kerül, polgárháború lesz, és nagyon sokan fognak meghalni.

     • Retek

      érdekes. ezzel már találkoztam Youtube-on is, ahol 64 vármegyések taksáltak Libsinek, és megfenyegettek, hogy ha a jobbik hatalomra kerül akkor: megtiszítják az országot mind faji alapon, mind meggyőződési alapon, és hogy ne aggódjak, majd jönnek és kopogtatnak az ajtómon. és ez most vissza köszön a te írásodban is… basszus, ti tényleg NÁCIK VAGYTOK mert Über Alles-ekre (fajtiszta fehér “keresztény”) és selejtesekre (bevándorlók / cigányok / libsik / zsidók / mindenki aki nem úgy gondolkodik mint ti) partícionáljátok a társadalmat. ha ezt a tisztogatást elkezditek akkor nettó azt az Orwell terror államot importáljátok, amik elől most olysokan menekülnek. Gratulálok, öngól…

     • tesz-vesz

      ja igen, a kommentelők miatt benned az maradt meg hogy a jobbik náci, és népirtást fog csinálni.
      megsúgom: a jobbik is posztkommunista párt, mint a fidesz, mint az mszp-szdsz. nem fognak semmi hasznosat csinálni, vagy alig.

     • Aashe

      Fura, hogy egyik ilyen idióta se a magyar nyelv elsajátításával kezdi. 😀

 10. Sandor Gruber

  Én erre a kommunikációra biztosan nem lennék büszke a helyedben. Mint egy sértett, hisztis kisfiú, aki csak a saját gondolatát fújja. Megosztottam én is ezt a videofelvételt, ezzel a megjegyzéssel:
  “Az ilyen Gulyás “uraknak” és társainak köszönhető a szélsőjobb előretörése.
  Mintha valami másik dimenzióban élne. Nem tudom miért áll bele közéleti témákba, amikor csak általánosságban tud beszélni dolgokról, majd azt erőszakkal rávetíteni a másikra úgy, hogy saját -másikról alkotott- elképzelését erősítsék. (az hogy nem illik bele, magasról nem érdekli. Mintha egy puzzle-t erőszakkal akarna nem a saját helyére beleerőltetni) Be kell látnom, Toroczkai a gyakorlatot látja, Gulyás meg fantomot kerget. Amíg a baloldal ilyen fantomkergetőkkel képviselteti magát, hiteltelen marad, és ezzel a jobboldalt, rosszabb esetben a szélsőjobbot erősíti.”
  Az átlátszót kedveltem, de most hatalmasat zuhant a szememben, fenntartással fogom kezelni a “tényeiket”.

  Válasz
 11. guzditibi

  Eleve úgy indul a dolog, hogy lenácizza azt, aki nem az. Innentől kezdve nem mondhat olyat, hogy “olyan szándékot/mondatokat tulajdonít neked, amit nem mondtál”.

  Válasz
  • Retek

   végig rassz alapon beszél Toroczkai, mind a magyarokról, románokról, a cigányokról, a családjáról, etc… amit pl a cigányokról mondott hogy akkor magyarok ha bebizonyítják az bizony nettó rasszizmus / bruttó náciság.

   Válasz
   • tesz-vesz

    a román nem rassz. de amúgy mindegy.

    a cigány viszont más népcsoport. ez tény. az is hogy jelenleg magyar állampolgárok. de ne legyünk már mi is olyan hisztériás analfabéták mint gulyás. ez nem náciság.

    “akkor magyarok ha bebizonyítják”

    mi ebben a rasszizmus náciság, te agyaúristen.. tudod ez a szó, hogy “magyar” egy többjelentésű szó. mást értenek alatta mind a ketten

    Válasz
    • Retek

     szétszakítani a társadalmat ránk és rájuk, rassz jegyek alapján. igaz itt most nincs szükség dávidcsillagra mert a börszinükből lejön hogy cigányok. Meggyőztél, basszameg, tényleg nem náci. Csak egy kibaszott rasszista faszkalap 😉 aki kibaszott komplexusos mind a felesége származására mind a nagyszülője származására, mind a cigányokra.

     Népcsoport: mint a jászok, kunok, palócok, Csángók, és SZÉKELYEK is, ezekkel nincs problémád gondolom, pedig ők is más népcsoportok. Jah, hogy ezek fehérek. #meaculpa #whitepower

     analfabéta: belinkelem neked hogy mit is jelent, mielőtt még nagyobb hülyét csinálsz magadból a szó helytelen használata miatt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Analfabetizmus
     Csak hogy tisztázzuk, Gulyás nem analfabéta, hanem egyike azoknak, akik a kortárs magyar művészetet kultiválják. Toroczkaival szemben, aki a magyar kultúrát csak melegfelvonulások megzavarásával, rohamrendőrökkel símaszkban való összecsapással műveli #magaskultura

     “jelenleg”: pár száz éve, de ne zavarjon… …ők “jelenleg” pont annyira magyarok mint ahogy te is “jelenleg” magyar vagy. Olyan hogy faj tiszta magyar, csak Vizslában létezik 😉

     Válasz
  • Aashe

   Mármint lenácizzák szegíny embört, aki csak folyamatosan zsidózik és cigányozik, aki csak büszke rá, hogy sikerült arra idomítsa a kislányát, hogy utcán niggerezzen? Ártatlanok meghurcolása!!!

   Válasz
 12. guzditibi

  Teljesen elbeszélnek egymás mellett, pl. az egyik állampolgárságról beszél a másik meg nemzetiségről, amikor azt mondja: magyar.

  Válasz
 13. chrisCO

  megvágott anyag-az N1 tv-n mindenki lementheti/megnézheti a “vitát”
  Az egésszel Toroczkai László nyert-szerencsére! 🙂

  Válasz
  • trisel

   Egy náci soha nem nyer! Akasztani való undorító férgek.
   Ennek a fajtának, időnként lájtosabb formájának köszönheti ez az ország Trianont (kétszer), és a szörnyű vesztett II. vh-t, sokszázezernyi magyar megölését.

   Válasz
 14. trisel

  Ez a toroczkai egyszerűen kacagtató! “Magyar ember magyarként éljen”. Ez mi a bánatos ló…zungot jelent? És azt ajánlgatják itt, hogy én ebből nézzek meg 50 percet????!!! Nem őrültem meg! :XD

  Válasz
 15. László Szabó

  Milyen Gulyás? Mi a keresztneve? Ki ő? Akit a dékások vertek?

  Válasz
 16. Rollo

  Ez a Toroczkai tényleg ennyire sötét? Egy egyszerü szájbabaszott kérdésre nem tud válaszolni 🙂
  Ebben a “jobber” katyvaszban az a legnevetségesebb, hogy öcsém te kibebaszottul nem tehetsz arról, hogy magyarnak születtél. Szóval miért is vagy büszke rá? Ne a származásaidra legyél büszke, ne is egy másik magyar tetteire, hanem csak és kizárólag a sajátjaidra.

  Válasz
 17. Pisti

  Gyerekek ez a videó megvan vágva… látta valaki az eredeti videót? Ez a mokus tuti elmebeteg… Torockai a legtökösebb polgárjenő… Az eredeti 51-percből ki vágták a lényeget, meg lehet mutatni embereket külömböző szemszögből. Amenyiben ez az ember az átlátszónak dolgozik és az átlátszó igy hazudik akkor innentöl kezdve el vesztette hitelét és teszek róla hogy mindenki meg tudja, irunk egy szép kis blogot és a facbookot el átraszuk vele hogy az átlátszó hazug és nem is olyan átlátszó… http://n1tv.hu/toroczkai-maga-naci/

  Válasz
  • Retek

   én végig néztem a teljeset is, meg ezt a kis kivágást is. Számomra Toroczkairól már korrábban kiderült és most csak megerősödött bennem, hogy dilettáns, csak a hőzőngéshez ért (MTV székház ostroma), a félkatonai szervezetek szervezéséhez (64VM, betyársereg) és azokkal való félelem keltéshez, amikkel a mai magyar társadalmat méginkább szétszakítja. 🙁
   Szerintem abban a fölényeskedő / önfényező stílusban ahogy beszélt és a félelemkeltésben / félelem alapú manipulációban amit csinál, hogy mi a tökös azt nem tudom…

   Egy korábbi interview-t is érdemes meghallgatni vele amit Puzsérék készítettek: https://www.youtube.com/watch?v=1iwTEF4H6Qc

   Válasz
 18. Kaya Ibrahim ಠ益ಠ

  no, én vettem egy nagy levegőt, s megnéztem…
  hát, szörnyű.
  Toroczkairól, Gulyásról eddig is tudtam , ki-, milyen. De így együtt, ezzel a sunyi Kisberk/N1tévés maszlaggal leöntve egyenesen hányingerkeltő.
  Gulyás bevállalt egy eleve reménytelen szitut, amelyből nem kerülhetett ki max. erkölcsileg győztesen – ami sikerült is nagyjából.
  Ami a vitát illeti, érdemes lenne egy alaposabb elemzésre: ahogyan a “liberális troll” ellenében összekacsint Kisberk és Toroczkai, mintha ezt előre megbeszélték volna…
  Amit Gulyás mint ziccert kihagyott: hosszasan beszélhetett volna határon túli (azaz a Bp-en kívüli) tapasztalatairól, a gyerekek közt, szegények közt, határon túl…; vagy frappánsan visszakérdezni, hogy mit is ért Toroczkai országépítésen, s melyek ebben az ő eredményei…

  Válasz
 19. Gergely Kóródy

  titánok harca

  Válasz
 20. Vidám Park

  Haha .. 1. Mindenki magyar, aki itt él
  2. Aki itt él váljon magyarrá, éljen magyarul
  Ami kis ellentmondást fel lehet fedezni a különbségben, azon jól elfasisztázgatunk.
  A 1. álláspontban sem múlt, sem jövő nincsen, csak a fennálló állapot minősítése valamiként.
  A 2. Torockay-féle vélemény a következőt jelenti: “az a magyar, aki a gyermekeit magyarrá neveli, nem pedig, akinek 1300-ig visszamenő ősei vannak” és ez a helyes álláspont, A nácizó illető a legkisebb nacionalizmus láttán is vért kíván, ő az igazán veszélyes kirekesztő…

  Válasz
 21. OKdoki

  Igen, működhetne a CEU Csehországban. A cseh törvényt nem olvastam el, mert bonyolultabb angolul utánakeresni, de működik (minimum egy) egyetem Prágában, az Anglo-American University, amely teljes mértékben megfelelne a CEU-nak a magyar törvények szerint. Cseh és cseh származásu személyek által 1990-ben alapított magán egyetem. Akreditálva van az Egyesült Álamokban (Alameda, California (ja igen, a Mythbusters otthona:)), mégpedig úgy, hogy ott nincs fakultázsa. Angol nyelven folyik a tanitás. Jelenleg 979 hallgatója van. Akreditált cseh magánegyetem. Ezen kívül még 26 köz 2 állami és 41 (+ez) magán felsőoktatási intézmény található Csehországban. Nagyon sokan várnak külföldi diákokat, elsősorban angol nyelvű karokra. http://www.aauni.edu/accreditation/

  Válasz
 22. OKdoki

  Egy kis olvasni való a cseh felsőoktatásról. Ez persze, a külföldi diákok csalogatására készült, szerencsére ezért angolul van. 327 000 (magyar adat: 287 000) diák tanul jelenleg a falsőoktatásukban. Működik az ECTS európai kredit transzfer rendszer, így könyű az átjárás más európai intézetekből. https://drive.google.com/file/d/0B0vpw5B6QqNxTVh2VDRlZDFqbFE/view

  Válasz
 23. OKdoki

  A bemásolt cseh nyelvü törvényt pedig lefordítatom a rokonaimmal ha idejük engedi, mert ennek erősen ellentmondanak a lentiek. Tehát, nem tűnik olyannak, mint a magyar megfelelője.

  Válasz
 24. Edit Domján

  Úristen, egy gimnázium igazgatójától csak ilyen mondatra telik: “hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására, ahol meggyőződésem szerint a helye van”. Ezek szerint sem a karizma szó jelentésével nincs tisztában az igazgató bácsi, sem a vonatkozó névmási mellékmondat használatával. Teljesen egyértelmű, hogy ő az alkalmatlan a pedagógiai pályára. Mit tanuljanak egy ilyen rosszul fogalmazó tanártól a gyerekek? Magyartalan mondatszerkesztést, ill. azt, hogy igazgató lehet, aki tanárnak nem válik be.

  Válasz
 25. vica

  Az ellenvélemény szikráját sem viseli el a kormányzat, azonnal lecsapnak, megfélemlítenek. Ne tüntess, ne szólj, lapulj, ha kedves az egzisztenciád! Soha nem hittem volna, hogy a rendszerváltoztatás után visszajutunk ide.

  Válasz
 26. Mamox69

  Szánalmas hely lett ez az ország, naponta hallok 2 ilyen történetet.

  Válasz
 27. Megyor

  Ne szólj szám, nem fáj fejem… Hová jutottunk? Nem ilyen országról álmodtam.

  Válasz

Hozzászólás írása