„Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila interjújára

A bejegyzés a Greenpeace blogján jelent meg.

Az Index nagyinterjút közölt a paksi bővítés kormánybiztosával 2015. szeptember 18-án. Aszódi Attila az interjúban azokat az elemzéseket kritizálja, amelyek kimutatták: a paksi bővítés sosem fog megtérülni, sőt az erőmű életben tartása százmilliárdokba fog kerülni a költségvetésnek – azaz nekünk, adófizetőknek. Meggyőződésünk szerint azonban a kormánybiztos több esetben nem a feltett kérdésekre válaszolt, illetve válaszaival félrevezette a témában nem jártas olvasót. Most tételesen sorra vesszük az interjú ezen részeit, hogy segítsünk tisztán látni a ködös paksi bővítés körül.

Az eredeti interjút lásd itt.

 1. A kormánybiztos válasz nélkül hagyja az Index azon kérdését, hogy vajon rendben van-e Paks II körül versenyjogi szempontból.

Ez valószínűleg nem véletlen. Paks II-re ugyanis a kormány nem hirdetett tendert, hanem annak kivitelezését a Roszatomra bízta. Ez viszont ellentmond az Unió szabályozásának (a 2009/72/EC direktíva 8. cikkelyének). Így az Európai Bizottság – a bújtatott állami támogatásról szóló vizsgálata mellett – ez ügyben is külön vizsgálatot folytat jelenleg Magyarország ellen.

 1. A kormánybiztos azt állítja, hogy az állami támogatásról szóló vizsgálatot a magyar kormány kezdeményezte az Európai Bizottságnál.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a vizsgálatot a Greenpeace és az Energiaklub kezdeményezte még 2014 tavaszán és nyarán. A kormány nem valódi vizsgálatot kért, hanem idén májusban egyszerűen írt egy levelet a Bizottságnak, hogy szerintük nincs állami támogatás a projektben; emellett azt kérték, hogy a Bizottság állapítsa meg, hogy a projekt állami támogatás nélkül is meg fog térülni.

Az Index hiába kérdezte, Aszódi Attila nem árulta el, mit fog tenni a kormány, amennyiben a Bizottság mégis tiltott állami támogatást állapít meg Paks II-vel kapcsolatban. Azt sem tudjuk meg, vajon mennyit veszítene Magyarország egy ilyen bizottsági döntéssel.

 1. a kormánybiztos szerint a független szakértők számításait tartalmazó tanulmányok – amelyek szerint Paks II egy gazdaságtalan, rossz projekt, amely nem fog megtérülni, és Paks II veszteségeit az adófizetőknek kell majd megfizetniük – rossz feltételezésekkel számolnak.

Nem derül ki azonban, hogy ezt Aszódi Attila milyen elemzések alapján állítja.

A kormánybiztos két független, energetikai közgazdászok által készített tanulmányt cáfol: az egyiket az Energiaklub felkérésére Felsmann Balázs volt államtitkár készítette, míg a másikat a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.

A fenti tanulmányokban szereplő adatok és a számítások során alkalmazott módszertan és modellezés nyilvános, mindenki számára hozzáférhető. Ezzel szemben a kormánybiztos az interjúban csupán „a mi [kormány] számításainkra” és a „mi [kormány] számainkra” hivatkozik; konkrét adatokat ezúttal sem tudunk meg. Tekintve, hogy Paks II mintegy 4000 milliárdos beruházás, a kormánynak kötelessége lenne nyilvánosságra hozni a projektre vonatkozó elemzéseit, lehivatkozott adatokkal és az alkalmazott módszertan ismertetésével. 2014. január óta nem ismertek Paks II részletei.

 1. Nem derül ki, mire alapozza a kormánybiztos azt az állítását, hogy Paks II 55 euró/MWh-ért fogja termelni az áramot, valamint hogy a villamosenergia piaci ára 10-15 százalékkal magasabb lesz a mainál 2025 körülre.

A kormánybiztos állításai ismét nélkülözik a hivatkozásokat.

Jelenleg a német áramtőzsdén 30 euró körül kereskednek az alaperőművi árammal, és még 2021-re is csak 32 euró körülre várható árakkal számolnak. Nem világos tehát, hogy mire alapozza Aszódi Attila, hogy 2025-ben az általa említett 55 eurós termelői ár alacsonyabb lesz az akkori piaci áraknál.

Nem derül ki az sem, hogy az energiaárak prognosztizálásakor milyen adatokból dolgozik a kormány. Az valószínűnek tűnik, hogy nem az Európai Bizottság előrejelzéseit veszik alapul. Ennek alapján ugyanis 2020-at követően az elektromos energia ára várhatóan stabilizálódik, majd csökkenésnek indul, ellentétben a kormánybiztos által 2025 körülre prognosztizált 10-15%-os energiaár-emelkedéssel.

A Paks II teljes élettartama alatt tervezetten 55 euró önköltségi áron termelt villamos energiával kapcsolatban még egy kérdés felmerül: amennyiben Paks II-nek kell kitermelnie az orosz hitel törlesztésének részleteit is – ahogyan az logikus lenne, és ahogy arra már történt korábban utalás –, az első 21 évben ennél lényegesen magasabb árat várhatunk.

 1. A kormánybiztos szerint „az atomenergia alaperőművi szerepre való, amire a szél- vagy a napenergia fizikailag alkalmatlan”.

A megújulóenergia-termelés fejlettségi szintje miatt ez a gondolkodásmód ma már elavult. A Greenpeace 2005 óta adja ki rendszeresenEnergia[Forradalom] tanulmányait, melyben a megújuló energiahordozókra való átálláshoz szükséges lépéseket és a megújulóenergia-termelés térnyerésére vonatkozó számításokat hozza nyilvánosságra.

Tanulmányaink számításai az amerikai Meister Consultants Group összehasonlító elemzése szerint megbízhatóbbak, mint az EIA, a Goldman Sachs, vagy az USA energiaügyi minisztériumának előrejelzései.

Az alaperőművi gondolkodás – ahol a villamosenergia-rendszerben az alaptermelést nagyméretű, rugalmatlan atom- vagy szenes erőművek jelentik – már a múlté. A modern energiarendszerekben az időjárásfüggő megújuló energiaforrások adják az alaptermelést, és ehhez kell igazodnia a többi termelőnek. A megújuló energia piaca rohamosan nő. A 2012-ben a megtermelt energia 21%-a, a 2014-ben épített erőművek által termelt áramnak 60%-a származott megújuló energiaforrásokból. Annak ellenére, hogy a fosszilis energiahordozók máig több mint kétszer akkora állami támogatást kapnak, mint a megújulók.

Mindebből logikusan következik a brit villamosenergia-hálózat rendszerirányítójának (National Grid) igazgatójának állítása: a jövőben legfeljebb csak kisméretű, rugalmas atomerőműveknek juthat szerep, nem a mai, gigantikus teljesítményű reaktoroknak.

 1. A kormánybiztos azzal riogat, hogy akár áramszünetekre is számíthatunk a jövőben, ha Paks II nem épül meg.

Valójában Paks II hiánya nem okozna kockázatokat a villamosenergia-ellátásban. Paks I blokkjai a tervek szerint a 2030-as évek közepéig fognak termelni. Energetikai szempontból ezért érthetetlen, hogy miért 2025 körülre tervezik Paks II megépítését, hiszen így a régi és az új blokkok jó tíz éven párhuzamosan működnének – felesleges és drágán termelő nukleáris kapacitást terhelve a villamosenergia-rendszerre. (Sőt a régi és az új atomerőmű párhuzamos működése miatt Paks II a lehetségesnél alacsonyabb kihasználtság mellett üzemelne, ami miatt még drágább lesz az áram.)

Ha valóban Paks I pótlására terveznék Paks II-t, azzal még nyugodtan lehetne várni. Főleg mert addigra végképp eldőlne, hogy érdemes-e egy rugalmatlan és drága, centralizált atomerőműbe fektetnünk – vagy inkább a decentralizált, kisméretű erőművekből álló, felhasználói igényekhez rugalmasan alkalmazkodó megújulóenergia-hálózat kiépítésébe kellene beruháznunk.

Az atomerőművel szemben további előny, hogy a megújuló energiahordozók esetében valóban tiszta és biztonságos energiatermelésről beszélhetünk. Az energiatermelés során nem kell tartanunk egy atomkatasztrófa bekövetkezésének kockázatától; valamint nem kell gondoskodnunk a több százezer éven keresztül sugárzó atomhulladék sorsáról sem, melynek tárolása máig nem megoldott sehol a világon.

 1. A kormánybiztos igyekszik életben tartani a régi mítoszt: „a megújulók drágák, az atomenergia olcsó”.

2015 áprilisában az elvileg legdrágább csúcsáramért végig kevesebbet fizettek Németországban az áramtőzsdén, mint az alaperőművek által termelt áramért. Ez annak volt köszönhető, hogy abban a hónapban rekordot döntött a naperőművek termelése, így végül a napenergiával termelt áram olcsóbbnak bizonyult, mint a német szenes és atomerőművek által előállított.

Jelenleg az energiaárak folyamatosan csökkennek a megújulók térnyerése miatt. A trendek egyértelműek: a megújulók egyre olcsóbb, az atomerőművek egyre drágább áramot állítanak elő. A legtöbb régióban a fotovoltaikus és szélenergia mára versenyképessé vált a szénből előállított villamos energia árával, és egyértelműen előnyben van az új atomerőművekhez képest.

A tervezett brit Hinkley Point C atomerőműre kalkulált 92,5 fontos termelői ár (MWh) kb. 125 eurónak felel meg a jelen árfolyam mellett. Németországban az újonnan telepített napelemes rendszerekre vonatkozó átvételi ár85,9 és 124 euró MWh-ként, függően a rendszer méretétől – azaz nem kérdéses a napenergia versenyképessége. A kontinentális telepítésű új szélerőművek 5 évig 89 eurót kapnak, a megtérülés után ez 49,5-re esik. Nem véletlen, hogy a napelemeket és a szélturbinákat rohamos ütemben telepítik mindenhol, Németországon kívül is – az atomerőműveket meg jobbára csak tervezgetik.

Az árelőny hosszabb távú, komplexebb szemlélettel is egyértelmű: a megújulók nem igényelnek fűtőanyagot, és esetükben nem jelentkeznek a kiégett fűtőelemek ideiglenes tárolásának és végleges elhelyezésének bizonytalan, jelentős részben az adófizetőkre hárított költségei.

A kormánybiztossal készített interjú tehát nem hagyott hátra mást, mint óriási kérdőjeleket.

 • Mire hagyatkozva állítja a kormány, hogy megtérül majd a Paks II-beruházás?
 • Vajon mi a garancia arra, hogy az 55 eurós termelői áron fog tudni termelni az erőmű, és hogy értékesíteni lehet majd az áramot évtizedeken keresztül?
 • Milyen számítások támasztják alá azt, hogy az áram ára 2020 után globális viszonylatban nőni fog, amikor a jelenlegi tendenciák és az Európai Bizottság előrejelzései ennek az ellenkezőjéről árulkodnak?

Addig nem is fogjuk tudni, amíg a kormány nyilvánosságra nem hozza az elemzéseit.

A bejegyzés a Greenpeace blogján jelent meg.

55 hozzászólás a(z) “„Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila interjújára” bejegyzéshez

 1. Putty

  a teljes médiában ez megy, nem csak a franciáknál, hogy félreinformálják az embereket:

  A szegény, a palesztín rakétáktól rettegő és szenvedő zsidók bemutatása:
  http://rt.com/news/172080-gaza-israel-bombing-abc/ valójában palesztin képek és videoanyag, csak éppen izraeli ként adták le.

  és egy másik a szegény, a palesztín rakétáktól rettegő és szenvedő zsidók bemutatásával, ami miatt elveszítette munkáját a riporter:
  http://www.nytimes.com/2014/07/15/world/middleeast/israelis-watch-bombs-drop-on-gaza-from-front-row-seats.html?_r=1

  Válasz
 2. őpmacspöp

  Korrekt cikk.

  Válasz
 3. Minorkavidor

  Hiányos és inkorrekt! Azért mert azt elfelejtette megemlíteni, hogy e konfliktus európai export termék. Mégpedig a holokausztba torkolló heveny antiszemitizmus. Amennyiben ez nincs, úgy Izrael Állam nem jön létre, így eggyel kevesebb konfliktus lenne a Közel-Keleten.

  Válasz
  • Putty

   Ezen logika szerint, akkor még mindig lenne palesztin önálló állam, a zsidóknak pedig nem lenne országa, és Te ennek örülnél?
   Ez egy kicsit antiszemita gondolatmenet ám így 🙂

   Amúgy valóban hiányos és inkorrekt a cikk, de nem az általad mondott baromság miatt, ami még poénként sem állja meg a helyét.

   Valójában az izraeli állam megalapítása már jóval a holokauszt kezdete előtt letárgyalt dolog volt.
   1897-ben lettek letéve az alapítási dokumentum alapjai a svájci Bázel-ben, aztán sokáig hercehurca, mert maguk a zsidók sem tudtak kiegyezni, mi legyen, aztán a kialakult “egységes” deklarációt a megalapításra, 1917-ben a Balfour-nyilatkozatban Brittania is támogatásával jóváhagyta. Ezután kezdődött az erőszakos területhasítás Izrael létrehozására az Alija programmal, ami természetesen nem tetszett az őslkakosoknak, hogy elűzik otthonaikból őket. Ennek eredménye lett, hogy megalakult a Hagana, majd az Irgun, aztán a Lehit, melyek abban az időben minden ország szemében terrorista szervezetek voltak, még a Hagana szemében is, de mi mások is lehettek volna, lévén terrorcselekményeket hajtottak végre.
   1939 -ben (ekkor kezdődött a II. VH. már izraeli–arab közös kormányzású független állam létrehozásának tervét terjesztették elő Brit–Palesztinában.

   Szóval a holokauszt mint az Izraeli állam létrejöttének oka, több mint badarság.

   Válasz
   • Putty

    Annyiban európai exporttermék a jelenlegi konfliktus, hogy európai zsidók és a tőlük szabadulni akaró Britt Birodalom (és részben a lefizetett tisztségviselői) politikai gépezetének kreálmánya Izrael és a kezdetektől politikai és anyagi érdekek miatt elnézett/támogatott agresszív területrabló és népességlikvidáló politika.

    Válasz
 4. Ignac Balogh

  „semmi dolgod Franciaországban, ha Palesztináért akarsz harcolni, menj Palesztinába”

  Mondjuk ezen mit lehet megerteni ? MO-rol nezve, a palasztin tuntetes, lehet valami vicces happening, de kozelrol inkabb tarsadalmi zsarolasnak tunik.De ha beszolsz a burks miatt, agyon is vernek. Ok, nyilvan nem mind ilyen, de kozel sem olyan bekes nepseg ez, sot ! Nyilvan a zsidok eljarasa is szornyu, de nem tudom sajnalni a palesztinokat.

  Válasz
 5. TubaMirum45

  Pont olyan sok hazugsagot irnak most Izraelrol, mint annak idejen a zsidokrol.
  Akkor a nacik fizettek a hazugsaggyarat, most az iraniak, katariak, szaudiak.
  Akkor a nacik akartak vilaguralmat, most a iszlamistak (a vilag olajtartalekanak 70%-val ).

  Teny:
  1. Izrael lakossaganak tobb mint fele nem europai es amerikai bevandorlok leszarmazottja, hanem muzulman orszagokbol menekult.
  2. A britek mar ugy kaptak meg a nepszovetsegi mandatumot 1920-ban, hogy ott zsido allam jon letre.
  3. Hamasz el akarja pusztitani Izraelt. Katari penz es irani raketak ozonlottek be az elmult evekben. Most teszteli Iran a raketait ujbol. Az izraeli rendszer most meg ved a buta raketaktol, legkozelebb mar nem fog az ugyesebbektol.
  4. Az iszlamistak nemcsak a zsidokat akarjak kiirtani vagy eluzni, de a keresztenyeket is. Epp most uztek el oket Moszulbol. Hatarido volt. Vagy atternek, vagy elmennek vagyonuk nelkul, vagy meghalnak.
  5. Obama segiti az iszlamistakat. Meg ket eve van Amerika elen ehhez.

  Válasz
  • Firefly2009

   Nem igazán értem,hogy a beidézett cikk hogy kapcsolódik ide,

   Másrészről a britek sokaknak sok mindent ígértek, az araboknak azt,hogy Palesztína egy nagy egységes arab állam része lesz, a zsidóknak meg azt,hogy egy önálló zsidó állam.

   Lásd:

   http://kitekinto.hu/iszlam/2013/07/21/balfour_projekt_brit_lelkiismeret-furdalas_palesztina_miatt/#.U9Ae09J_s3A

   Azért azt megjegyezném,hogy még a Balfour-nyilatkozatban is szerepel, hogy “egy zsidó “nemzeti otthon” létrehozásában Palesztinában, azzal a kikötéssel, hogy ez nem jár együtt a területen élő más népek önrendelkezési jogainak csorbulásával.”

   Szerény véleményem szerint a palesztínok jogai nem kicsit csorbultak Izrael létrejöttével….szóval valahogy még ez se tudott megvalósulni. Arról nem is beszélve hogy Izraelt úgyegyébként se nagyon izgatják az ENSZ határozatok.

   Válasz
 6. TubaMirum45

  Mosul’s remaining Christians were fleeing the city yesterday. July 19 after
  the brutal ISIS occupiers told them to convert to Islam or face summary
  execution. In a statement read out at the city’s mosques, the Islamists
  told Christians that they had until midday to either convert or pay a
  “jizya” – a tax on non-Muslims. Those who refused to comply would be
  killed.

  “We offer them three choices: Islam; the dhimma contract – involving
  payment of jizya; if they refuse this they will have nothing but the
  sword,” the statement said.

  The BBC reports that the group cited a historic contract known as a dhimma, in which non-Muslims must pay a fee to receive protection. They may also be
  subject to various humiliations, such as having to shave their heads,
  wear a red belt around their necks or wear only one shoe.

  Patriarch Louis Sako, head of the Chaldean Catholic Church, told the
  AFP news agency: “Christian families are on their way to Dohuk and
  Irbil.”

  “For the first time in the history of Iraq, Mosul is now empty of Christians,” he added.

  The patriarch also said that militants were tagging Christian houses
  with the letter ‘N’ for ‘Nassarah’ – an Islamic term for Christian.

  Iraq is home to one of the world’s most ancient Christian
  communities. The Chaldean Catholics are an autonomous part of the
  Catholic Church and maintain their own liturgy and traditions. Their
  numbers have dwindled, however, since the fall of Saddam Hussein.

  Patriarch Louis said that 10,000 had fled Mosul since ISIS had taken control of the city.

  There were also signs yesterday that ISIS were following through on
  their threats after photos emerged of Mosul’s cathedral being burned to
  the ground.

  Válasz
 7. Firefly2009

  Eddig ez volt a legkorrektebb összefoglaló amit itt a magyar médiában olvastam erről a válságról.

  Válasz
 8. Elek József

  Az, hogy „ a konfliktusban csak július 15-ig (a 3
  meggyilkolt fiút leszámítva) csak Palesztinok haltak meg,” szintén nem
  releváns a két fél megítélése szempontjából. Egyszerűsítésnek tűnhet, de korrekt
  a párhuzam: Ha valaki többször rám lő, miközben egy családtagját tartja
  túszként maga előtt és én kihasználva az önvédelemhez való jogomat visszalövök,
  melynek következtében a túsz is életét veszti a támadóval együtt, a bíróság nem
  az áldozatok száma szerint ítéli meg az ügyet, hanem aszerint, hogy jogszerű
  volt e a fegyverhasználatom vagy sem. Egy normális bíró nem mondja, hogy hagynom
  kellett volna agyonlőni magam mert akkor most csak egy halottja lenne ennek az
  ügynek. Képmutatónak tartom az ilyen megközelítést, mert az, aki pusztán az
  áldozatok száma alapján ítél meg akármilyen konfliktust, az kiabál a leginkább
  az önvédelemhez való joga védelmében, ha személyesen érintett a konfliktusban.

  Válasz
 9. Elek József

  A
  kiegyensúlyozott tájékoztatás nem azt jelenti, hogy a feleket kell egyenrangúnak
  feltüntetni, hanem azt, hogy egyenlő mércével mérjük a feleket. Ez persze
  feltételez egy először is erkölcsi, másodsorban politikai és végül egy katonai
  mércét, standardot, amivel mindkét felet vizsgáljuk és ítéljük. De semmiképpen
  sem jelentheti azt, hogy a létszámbeli, technikai, gazdasági, stb. kondíciójuk
  alapján próbáljuk egyenrangú felekként bemutatni őket. Ha közös mércével mérjük
  a feleket, akkor nem az eredmények számítanak a megítélésben ( lövedékek,
  okozott kár, áldozatok száma stb.) hanem az indítékok, és az, hogy a
  felhasznált eszközök, módszerek tekintetében melyik fél törekedett megtalálni
  és alkalmazni az általunk elfogadott közös mércével mért leghumánusabbnak
  elfogadott megoldást.

  Válasz
 10. Elek József

  Ha már kiegyensúlyozott
  tájékoztatásra törekszünk, akkor érdemes lenne beszámolni arról is, hogy Izrael
  hány országba küld humanitárius segélyszállítmányokat. Vajon a Palesztin
  segélyszállítmányokkal kapcsolatosan mi a valóság? Lehet, hogy többet fordít rá,
  mint a saját népe segélyezésére? És amikor vonakodik a palesztin jólét
  biztosítását illetően, azt nem azért teszi, mert az a Hamász kezére jut, akik
  az Izraeli segélyekből osztanak adományt a Mecsetek előtt, fent tartva ezzel a
  saját státusát, miközben a palesztin iskolákat közintézményeket, lakóházakat és
  játszótereket használ rakétakilövő állomásként?

  Válasz
 11. sqiar

  Thanks for your post! Tableau 9.0 is loaded with features that will make it much easier to get your data ready for analysis you can also check this out http://www.sqiar.com/services/tableau-software-consultants/

  Válasz
 12. Viktor Varga

  Hello, ez az állítás melyik piacra vonatkozik?
  “Annak ellenére, hogy a fosszilis energiahordozók máig több mint kétszer akkora állami támogatást kapnak, mint a megújulók.”

  Van erről valami hivatkozás?
  Köszi

  Válasz
 13. Vidéki

  kornyezetvedelem nagyon okos nagyfiúnak akar látszani.

  Mégis minő sanyarú sors

  Prof. Dr. Aszódi Attila
  egyetemi tanár

  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  Nukleáris Technikai Intézet igazgatója lett a paksi beruházás kormánybiztosa.

  Nyilván csak akkor termelődik szélenergia, ha fúj a szél és
  éjjel sem termelődik napenergia, viszont valahogy Európa normálisabb felén az
  elmúlt években hihetetlen mértékben növelték a nap- és szélenergia
  kapacitásokat, nem félve attól, hogy áram nélkül maradnak.

  Annyit azért az Átlátszó
  túl okosnak látszó kibice “környezetvédelem” sem fog fel az elektromos
  energiatermelés problémáiból, hogy az elektromos energiatermelésnek
  összhangban kell maradni a mindenkori fogyasztással, különben a szolgáltató
  hálózatok összeomlanak, amire még az erőforrásokban gazdag Egyesült
  Államokban is voltak példák.

  Az elektromos energia többlet nem tárolható el olyan könnyedén, mint
  egy levágott disznó a hűtőládában.

  A szél ugyanis nem mindig fúj, a Nap nem
  mindig süt.

  Az elektromos áramot azonban nem könnyű tárolni és az elektromos energia ellátó
  rendszerek nagyon érzékenyek a csúcsfogyasztásra is, meg az elektromos energia
  fogyasztáshoz képest túlzott termelésére is.

  Ezért, ha el
  akarják kerülni az ellátó rendszer összeomlását, amire az Egyesült Államokban
  is voltak precedensek, az erőműveket a csúcsterhelésnek megfelelő kapacitásúra
  kell építeni, ha pedig túltermelés van a fogyasztással összhangban erőműveket
  kell leállítani.

  Ha nem fúj a szél, vagy nem süt a Nap akkor
  ennek pótlására tartalék erőművi kapacitásokat kell létrehozni (nem ingyen!),
  ha meg fúj, vagy túl erősen fúj, akkor más erőműveket kell hirtelen leállítani
  szintén nem ingyen.

  Ezen tartalék erőművi kapacitások miatt
  szükségessé váló a többletberuházások sincsenek ingyen!

  Arról minden sötétzöld zöldségpárti szeret
  megfeledkezni, hogy ezek mögé az alternatív lehetőségek mögé (szél- és
  Napenergia) garantált kapacitást kell építeni, nem is keveset,

  Válasz
  • Mule

   Milyen érdekes, hogy pont egy olyan embert idézel, aki amúgy az előadásain meg szokta említeni, hogy az eddigi számításaink szerint [ennyibe és annyiba…] kerül 1 MWh atomenergia felhasználásával, de ez nem a jelenlegi építési és kölcsön miatti többlet esetére érvényes, ezekkel a jelenlegi költségekkel újra kéne számítani az egészet.

   Válasz
  • Dezső Módos

   Vagy garantált tárolási lehetőségeket. 10 év múltvára valószínűleg meg lesz a technológia, hogy a tárolás működjön. Bízom Muskban és a Tesla-ban.
   Ha lenne még egy jó húsz év amíg Paks 1 kibírja akkor nagyon ellenezném Paks kettő építését. Így inkább a módjával van bajom, és a mértékével. Emlékeim szerint egyébként az egyik legnagyobb amerikai áramkimaradást a vezeték rendszer túlterhelése okozta. Idehaza ez ellen rendszeresen tesznek és elég jók a vezetékek tartalék kapacitásai.
   Legutóbbi félinformációim szerint még egyébként a napelemek előállítása ugyanakkora, vagy nagyobb környezeti teher volt mint amennyit megspórolunk velük. Kéretik megcáfolni.
   Az atomerőmű továbbá még katonai kockázatot is jelent ami nem elhanyagolható sajnos a mai világban.

   Válasz
  • Béla Somogyi

   Gondolom a magasröptű disszertációdat beadtad a BME-n a Professzor Úrnak, amimben nyilván kitértél arra is, hogy mi lesz az atomerőműben keletkező hulladék energiával, illetve mit kezdünk a felesleggel a folyamatosan működő erőműben keletkező többlettel, amikor kisebb az igény. 😉

   Válasz
  • anti-agitprop

   “Az elektromos energia többlet nem tárolható el olyan könnyedén, mint
   egy levágott disznó a hűtőládában.”
   Lol, bírom az ilyen paraszttudományos hasonlatokat. 😀

   Btw., az nekem új, hogy a Nap nem mindig süt. Mikor szokták lekapcsolni?
   Nem lehet hogy USÁban pl. süt amikor itthon bukdácsolsz a sötétben? 🙂

   Azért az is ritka lehet, amikor egész Európában szélcsend/-vihar van.

   Válasz
 14. András József Fazekas

  Működő atomerőművek:

  Egyesült Államok 112
  Franciaország 56
  Oroszország 45
  Japán 41
  Egyesült Királyság 37
  Németország 26
  Kanada 20
  Svédország 12
  Dél Korea 9
  Spanyolország 9

  Lehet tovább áskálódni és a sz@rt keverni.

  Válasz
 15. menyus

  Kedves Átlátszó, van néhány sületlenség a cikkben! Elfelejtitek, hogy az atomerőművek is fejlődnek. Nálunk egy második generációs erőmű van, és már a harmadik generációsok épülnek, sőt kész van a negyedik generációs erőmű technológiája is, amiknek nagyságrendekkel jobb a hatásfokuk!! És úgy is lenne ahogy ti leírtátok akkor nem kötött volna Anglia két Kínai atomerőműre szerződést!! És nem épülne a világban még negyven atomerőmű. Az lehet, hogy itthon hülyék vannak, de mindenütt nem, és azt sem akarjátok megérteni, hogy van egy Központi Fizikai Kutazó intézet,egy OMH, Műszaki Egyetem amik a világ legelismertebb nukleáris mérnökeink vannak! De azért gyertek a Greenpeace-el akik semmihez sem értenek csak a kötözködéshez!

  Válasz
  • Béla Somogyi

   A problémát ott látom a felvetésedben, sületlenség vagy sem nem tudom, de azt tudom mivel a Roszatom-ra van bízva teljes egészében a beruházás, egyébként titkosítva, nem tudjuk, hogy negyedik, esetleg harmadik generációs atomerőmű épül, vagy esetleg egy szépen felújított második generációs (mint a 3-as metró).:) Azt viszont tudjuk, (azt sem teljesen tisztán) hogy rohadt sokba fog kerülni.
   A cikknek egyébként nem a technológiával van jellemzően kifogása, hanem azzal, hogy míg az egyik fél felsorolja az indokait kérdéseit, addig a másik fél felvázol egy eredményt, és egyszerűen kijelenti, hogy ez így van ‘szerintük’. Engedtessék meg nekem, és még szerintem sokaknak, hogy kételkedjünk vezetőink adott szavában! 🙂

   Válasz
   • menyus

    Itt összemosnak két dolgot, az egyik a hitelkeret megállapodás, amiből meg lehet építtetni az erőművet, és van a bekerülési költség. A kettő nem ugyan az! Egyelőre az atom a legolcsóbb és a leghatékonyabb, nem beszélve arról, hogy a környező városok thermo fűtését is meg lehet oldani a hűtővízből, üvegházakat lehet vele fűteni minimális költségből. Nyolcvanas évek óta mondják a szakemberek, hogy meg kellett volna építeni. Egyébkét ha meglenne és Bős is meg lenne akkor tisztán ellátnánk magunkat tiszta árammal.

    Válasz
    • Harold Finch

     Költségeket össze szokás adni 🙂

     A rendelkezésre álló infok alapján a Roszatom konstrukciójáról nincs bebizonyítva hogy megtérül, hasznos, stb.

     Válasz
     • menyus

      Az ellenkezője van? Azért a Magyar atomfizikusokat nem kellene lenézni!

     • Harold Finch

      Érvelési hibáid:
      – szalmabábérvelés
      – tekintélyre hivatkozás
      – hamis ellentét
      – terelés

      A bizonyítási kényszer MINDIG a közpénz elköltőjénél van.
      A megtérülés – energiapiaci, közgazdasági, biztonságpolitikai kérdés elsősorban, atomfizikus pont hogy nem ért ahhoz hogy 20 év múlva mennyi lehet az olajár, megújulók hogyan fejlődnek. És magyar atomfizikusok nem jelentik az atomfizika tudomány egészét, ráadásul magyar atomfizikus is érvelt a Roszatom ellen

     • menyus

      Nem tudom, hogy mered kijelenteni, az érvelési hibáimat? Ki faszom vagy te aki a nevét sem meri vállalni!! Provokátor! Ezeket a baromságokat honnan szeded! Ismered a Roszatomot? Ismered a Magyar atomkutatást? Ismered a Magyar fizikusokat? Ismered a tanulmányokat? Ismered a valós tendenciákat a jövő energiája ügyében?

     • Harold Finch

      Érdekes hogy még nem hallottál sem az érvelési hibákról, sem arról hogy a anonim kommentelés teljesen megszokott, vagy arról, hogy érvekkel szokás alátámasztani amit írunk, illetve arról hogy mondat végi kérdőjelek és felkiáltójelek halmozása nem éppen a normális hangnem része.

      Nulla darab érved volt eddig, szóval elköszönnék, ha nem tudsz mondjuk legalább 1 db linket prezentálni 🙂

     • menyus

      Az anonim kommentelés csak nálad lehet megszokott, hogy lövöldözünk a levegőbe és kötözködünk. Ez biztos nálad normális, más emberek között nem, az érvelési hibák amiket leírtál semmi köze azokhoz a tényekhez amit leírtam, ha te ezt nem érted az a te problémád. Én nem találgatok hanem a kutató cégek közötti információ cserékből tudom amit tudok, voltam konferenciákon is és apám Nukleáris mérnök. Akik terelnek azok az újságírók és környezetvédők és te mint anoním kötekedő.

     • Harold Finch

      Az anonim kommentelés általános, nézz szét a neten

      Nagyon vicces hogy kapálózol a tények ellen 🙂

     • Harold Finch

      Már elnézést de egy tényt sem írtál. Föld gömbölyű, anonim kommentelés elterjedt (könyörgöm a Disqusson kommentelsz, legalább ennek a működésével legyél tisztában) – ezek konszenzuális, nyilvánvaló tények.

      Paks II. elemzése akármilyen szempontból – linket kérek! 🙂

     • Harold Finch

      “apám Nukleáris mérnök”

      Remek de egy darab tanulmányt nem tudtál idézni. 🙂

     • Tibor Tóth

      Senki sem nézi le a magyar atomfizikusokat. Paks II elsősorban közgazdasági kérdés! Paks II megtérülést alátámasztó számításokat még nem mutatott be senki !
      Aszódi gazdasági érvei olyan számokat tartalmaznak, amit Aszódi “gazdasági hitelességén” kívül semmi nem támaszt alá.

     • menyus

      Az Aszódi engem pont nem érdekel, pont közgazdaságilag a legolcsóbb lehetőség az atomenergia, ez tény, az egy más kérdés, hogy megpróbálják drágává tenni! A Greenpeace elég sok sületlenséget nyilatkozik, és nem csak erről a témáról. A jelenlegi erőmű is sokkal olcsóbb mint amit bevallanak, sőt mivel sokkal tovább fog üzemelni mint tervezték az élettartamát, ez csak még olcsóbbá teszi. Azért mert az autópályákat 3x-os áron építették, attől még szükség van rájuk.

     • Tibor Tóth

      Hát, az érveid nem támasztják alá Paks II megtérülését. Az autópálya hasonlat elég szerencsétlen. Villamosenergiát lehet világpiaci áron importálni, autópályát meg nem. És a múltbeli drága beruházások nem adnak felmentést a jövőbeli hibás beruházásokra. Egyébként az Energiaklub számításaival szemben a kormány semmilyen számítást nem tett még nyilvánossá…

     • menyus

      Mit érveljek? Engem a kormány nem érdekel, nem vagyok szimpatizáns, de csak azért, hogy kötözködjek, azért nem fogok trollkodni ellene. Apám nukleáris mérnök, nemzetközi hírű! Az atomerőművel termelt energia 1/3-a a hagyományos előállítású energiának, ráadásul sokkal kisebb helyen kell, majd tárolni a hulladékot. Ezzel szemben az import energia, amit mi importálunk, az környezet szennyező, és drága, és felesleges kötődés.
      Halkan kérdezem, hogy a szélerőművek ilyen szélmentes őszben mennyi áramot termelnek? Vagy a napkollektorok? Ebben az időben? Az a baj, hogy nem tudják tárolni az energiát amit a napkollektor és a szélerőmű termel, ézért csak akkor van ha aktívan tölt a rendszerbe. Az atomreaktorok is fejlődnek és nagyságrendekkel jobb hatásfokúak lesznek mint a jelenlegi. Hosszan lehetne erről írni. Ezért tény, hogy sokkal olcsóbb mint importálni.Jelenleg óriási haszon van a paksi áramon, a duplája mint az importon!

     • Tibor Tóth

      Nézz utána, hogy mi a különbség a ROI és a termelési költség között. Ne az apáddal példálózz, hanem SZÁMOKKAL, ADATOKKAL alátámasztott érveket írj.

  • Harold Finch

   Ha egy tőkeerős, alacsony korrupciós indexű középhatalom épít erőművet amely csak egy az energia mixből, és nem a termelés csaknem fele, az egészen más mint Magyarország esete.

   A legnagyobb kérdés Paks2-vel kapcsolatban hogy kell-e egyáltalán egy ekkora erőmű egy ekkora országba? És ha igen a Roszatomé a legjobb ajánlat?

   Válasz
 16. Bretalaine

  Paks2 valóban gáz (=problémás), azonban azt muszáj tudomásul venni, hogy alaperőművekre szükség van. Ez vagy atom, vagy szén/gáz, az utóbbi esetben termeljük a CO2-t is. Szóba jöhetne még a vízerőmű, csak nem ilyen geológiai adottságok mellett. Más lehetőség nincs, és belátható ideig nem is lesz. Részemről inkább az atom, ami nem feltétlenül Roszatom.

  Válasz
  • Szabó János

   “Szóba jöhetne még a vízerőmű, csak nem ilyen geológiai adottságok mellett.” Ezt kitől tetszett hallani? A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a Dunának és a Tiszának nálunk is vannak olyan szakaszai ahol még megéri az elektromos energia termelése is. Azért “is”, mert az illető létesítmények más egyéb feladatok ellátására is alkalmasak, nemcsak energia termelésre. Csak erről a publikumnak nem szoktak beszélni. Helyette megy az a hülyítés amit mondott. Nem igaz, ha igaz lenne akkor Tiszalök és Kisköre nem termelne semmit. A Dunán is vannak ilyen energia termelésre alkalmas középszakasz jellegű folyószakaszok, az egyik pl. Nagymarosnál .

   Válasz
   • Bretalaine

    Tippem szerint nálunk ebből nem tudsz összehozni 2MW-ot.

    Válasz
    • Szabó János

     Nos a teljesítményüket sem kell “tippelni” jó közelítéssel adottak, ugyanúgy mint a telepíthetőségük. Tiszalök négy turbinával 12 MW-tal indult. Ezt a turbinák korszerűsítésével 20 körüli értékre tornászták fel később. Kiskörénél 24-26 MW a napi érték ha jól tudom, Nagymarosnál pedig 30-t terveztek elérni. Hangsúlyozom ismét hogy ez vagyis az energia termelése csak egy feladat a többi négy-öt mellett amelyeket az illető létesítmények teljesíteni tudnak.
     Végül megemlíteném azt a kényszerítő helyzetet is amelyik miatt az említett létesítmények telepítésére sor kellett hogy kerüljön. ez pedig Trianon. Kevesen tudják azt is hogy az ország politikai lecsupaszítása mellett a gazdasági ellehetetlenítése is megtörtént egykor.. A telepítésre igazán alkalmas helyek a határokon kívülre kerültek,áramra meg egyre több szükség volt ugye. Így került sor ezen helyek felkutatására az új ország új területén, a rendelkezésre állón. A vizsgálatokat egy tudományos bizottság végezte egykor nem a liptákbélaféle WC tartály bizottsághoz hasonló persze. Ennek nyomán és szükségből épült föl ha jól tudom először Békésszentandrásnál a Kőrösön egy duzzasztó a Horthy érában, majd Tiszalökön a Rákosi korszakban és jóval később Kiskörén Kádár alatt..
     Tervezték még Csongrádnál a Tiszán és Nagymarosnál, illetve Mohácsnál a Dunán. Ezekből pedig lett ami lett az ismert okok folytán amelyek idején Gabcsikovót röhögve megépítették a szlovákok, maguknak.

     Válasz
     • Bretalaine

      Bocsánat, rosszul mondtam. 2000 MW-ot (ez kb. Paks I. teljesítménye) itt nem tudsz összehozni vízierőműből.

 17. Mittagessen

  A legjobb összefoglaló az Izrael-Palesztin konfliktusról, amit a magyar sajtóban olvastam. De fogalmazhatnék úgy is, hogy az egyetlen.

  Válasz

Hozzászólás írása