Közösségi autózás és telekocsizás

Ahogy nő a gépjárművek száma, növekszik a forgalom és az utak telítettsége, valamint a parkoló felületek zsúfoltsága, Lehet a sávokat bővíteni és elkerülő utakat használni, azonban egy idő után a terelő utak is túlterheltekké válnak. A parkolóhelyek pedig elfogynak.

A bedugult városokban a közösségi közlekedés is romlik és a légszennyezettség is egyre nagyobb mértékű. Sok városlakó ezen utóbbi okból külvárosba költözik, de ingázásaik kikerülhetetlenek, ami tovább súlyosbítja ezeket a problémákat.

Közlekedni kell, azonban dönthetünk milyen eszközt, rendszert használunk és mikor.

A-ból B-be való eljutást telekocsival (carpooling) is meg lehet oldani, vagy közautót, autómegosztást (carsharing) használva. Az autós és utas számára természetesen fontos, hogy az útját minél olcsóbban, gyorsabban tegye meg, és ehhez tudjon egy ideális rendszert választani. Az optimalizált autóhasználatnak köszönhetően csökken az utak telítettsége, ezáltal kevesebb forgalmi dugó alakul ki.

A közösségi gazdaság, vagyis a javak másokkal történő megosztáson alapuló fogyasztása (sharing economy) hazánkban is megjelent, példát látunk erre a pénzügy, a szállás, az étkezés, az oktatás, valamint az utazás területén is. A fogyasztói attitűd megváltozik és fontosabb, hogy egy adott pillanatban hozzáférjünk a javakhoz, mint hogy birtokoljuk őket.

Érdemes megvizsgálni a közösségi autózás gyakorlatát a felhasználó szemszögéből, és leginkább arra keresni a választ, hogy milyen élethelyzetek, közlekedési szituációk adódnak, amire a közösségi autózás megoldás. Az egyén különböző élethelyzeteiben más és más megoldást tud választani, kiküszöbölve ezzel a saját autós közlekedést.

Vegyünk egy példát! Budapestről Balatonra szeretnék hétvégén leutazni (korosztály: 18-35 év), ekkor választhatok telekocsit. Ha ezt az utat egy család (2 felnőtt, 2 gyermek) szeretné megoldani, már érdemes a közautót is választani.

Nézzünk egy példát az üzleti életből is! Ha olyan a munkám, hogy minden nap három-négy hely között ingázom a városban, de tömegközlekedéssel túl sok időt veszítenék, viszont saját vagy céges autóval gond lenne a parkolás, akkor érdemes igénybe venni a városi bérelt autót.

Városi közautó már sok városban van, például Berlinben, Rómában, Frankfurtban, Bécsben, Miamiban, Vancouverben. Ezek közül több helyszínen a Car2Go működik, járművei kétszemélyes, többnyire benzines Smartok, mellyel méretei miatt könnyű a parkolás. Kötetlen rendszerű, vagyis bárhol felvehető és letehető az autó (mindössze kártya és okostelefon szükséges hozzá).

Illusztráció a Google vezetőnélküli autókat bemutató koncepciójából

Párizsban az AutoLib villanyautói állnak a felhasználók rendelkezésére. Minden állomása tömegközlekedési csomópontokon található, így más közlekedési eszközökkel össze lehet kapcsolni az utazást, logikusan tervezhető és használható a rendszer. Az autót mindig a parkolóállomásokra kell visszavinni, ahol a töltőoszlopok is megtalálhatóak. Mivel sok parkolója van a városban, mindig lehet találni üres helyet a közelben.

A telekocsi-szolgáltató (például az Oszkár vagy a BlaBlaCar) közvetít az autós és a lehetséges utasok között. Az autós utazik A-ból B-be, és van üres hely a kocsijában. A költségek megosztása fejében hajlandó elvinni akár idegent is, aki valahol az útvonalán indul, és az úticélja is az útvonalán van.

Vagyis az egyén különböző élethelyzeteiben más és más megoldást tud választani úticélja elérésére anélkül is, hogy a saját autóval közlekedne. A jövő pedig a több száz villanyautóból álló közautó-rendszer, mely jelentősen megkönnyítheti a városi közlekedést és csökkentheti a parkolási nehézségeket. Ez a szolgáltatás bármikor megjelenhet a hazai piacon a párizsi AutoLib, a bécsi Car2Go, vagy a berlini MultiCity mintájára.

Utóirat: Már készül a Tesla vezető nélküli villanyautója, amiből az Uber vagy ötszázezer darab megvásárlását tervezi, amint forgalomképes lesz.

A bejegyzés a Levegő Munkacsoport blogján jelent meg.

Kurcz Linda

A szerző tanulmánya a közösségi gépkocsi-közlekedésről elérhető itt.

119 hozzászólás a(z) “Közösségi autózás és telekocsizás” bejegyzéshez

 1. szvoboda

  Egyiptomnak sikerült felszámolnia a Muzulmán Testvériséget???? Milyen párhuzamos univerzumban tetszik létezni?

  Válasz
 2. Sándor Jászberényi

  Egyiptom, Kairó. Üdv, JS

  Válasz
  • szvoboda

   Kairóból nézve tényleg úgy látszik, hogy a Muszlim Testvériséget felszámolták? Nem trollkodni akarok, komolyan kérdezem.
   Azzal tisztában vagyok, hogy a rezsim betiltotta és minden eszközzel üldözi őket, nem sokat foglalkozva a demokratikus normákkal. De változó intenzitással ugyanez meg a Mubarak megbuktatás előtti évtizedekben is az egymást váltó katonai diktátorok alatt. Azt elérték, hogy a Testvériség föld alá kényszerüljön és ne kerüljön a hatalom közelébe, de attól még komoly társadalmi támogatottsággal bíró, mélyen beágyazott szervezet maradt. Amint azt az első lehetséges alkalommal aratott választási győzelmük is bizonyítja. Szerintem asz-Szíszí tábornok sem csinál mást, mint az elődei: a Testvérek pedig ugyanúgy túl fogják élni és folyamatos fenyegetést jelentenek.

   Válasz
   • Sándor Jászberényi

    Nem arattak “fényes” választási győzelmet, 51 százalékkal ment át a Murszi. Én is megkajáltam az erejükről szóló legendákat, de itt most jelenleg nulla befolyásuk van a dolgokra és az eseményekre. Nem hiszem, hogy túlélnék, már itt az MT következő generációja pl. a Shams. Szalonképes politikai párt és/vagy platform többé nem lesznek.

    Válasz
    • szvoboda

     Fényesnek én sem nevezném, de majd hetven évnyi szekuláris uralom után, ellenszélben nyerni azért nem lebecsülendő. Még akkor is, ha azóta nyilván visszaesett a támogatottságuk. A nulla befolyás pedig addig fog tartani, amíg a) nem történik egy újabb demokratizálási kísérlet az országban (az előző kudarca után egy darabig ilyen persze nem lesz), vagy b) nem radikalizálódnak és szólnak bele erőszakkal a dolgok menetébe.
     Az pedig szerintem nagyjából irreleváns, mennyire szalonképesek. Egy kezemen meg tudnám számolni a Közel-Keleten regnáló, szalonképes politikai alakulatokat…

     Válasz
     • Sándor Jászberényi

      Figyi, én is ezt gondoltam, de tudod mi van? Most volt ugye a puccs évfordulója. A Testvérek szerveztek egy tüntetést, mire kiért a rendőrség a helyiek szétverték. Végignéztem, nem civil ruhás szolgálatisok voltak. Komolyan, tényleg nagy az ellenszenv alapszinten is a testvérek felé. A választásokat azzal nyerték meg, hogy mikrohiteleket, oktatást etc. nyújtottak a lakosságnak a lojalitásért cserébe – amikor kormányoztak azonban mindenkit kizártak. Most ez a fajta charity tevékenység is be van tiltva, így nem fog popular supportot generálni.

     • szvoboda

      Ez érdekes. Így viszont felmerül bennem a kérdés, hogy mire föl tudták átvészelni Nasszer, Szadat, Mubarak évtizedeit? Elvégre akkor is be voltak tiltva teljesen.
      Csak annyi lehetett a titkuk, hogy a népnek tele volt a hócipője az aktuális rezsimmel, és más alternatíva nem lévén tőlük várták a csodát? Mert ha így van, akkor egy-két éven belül ismét tőlük fogják várni, mert Szíszí sem varázsol egyhamar Ausztriát Egyiptomból, az emberek memóriája pedig nagyon rövid.
      A másik út pedig szerintem a radikalizálódás: ha nem éreznek akkora társadalmi támogatottságot, hogy arra támaszkodjanak, akkor előbb kiválnak soraikból azok, akik úgy érzik, önerőből kell megváltaniuk a világot.

     • Sándor Jászberényi

      A radikalizálódás már megtörtént – lsd. a líbiai és a Gázai határt. Naszar, Szadat és Mubarak alatt a szociális működésük békén volt hagyva, sőt függetlenekkel még a parlamentben is bent ültek, csak a politikai szárnyat nyesték vissza folyton. A Közel-Keleten, különösen Egyiptomban, ahol az állami oktatás elhunyt a 70-es években egy zsák krumpliért lehet szavazatokat venni, pláne olyan narratívával, hogy “isten akarata a földön.” Az MT sem jólétet, sem szociális egyenlőséget sem belbiztonságot nem hozott, ezért buktatta meg a nép. Én is olvastam a Foreign Policy Sissy-s OPED-jét, de szerintem túloz a szerző = a hadsereg, a mindenkori hatalom birtokosa a modern egyiptom történetében, megtanulta a 2011-es leckét. Többé nem lesz ilyen, szerintem. Bár egyvalamit megtanultam az évek folyamán: sosem bocsátkozzunk jóslatokba a Közel-Keletről, ha nem akarjuk magunkat teljes idiótának érezni később. Mindemellett most nagyon úgy tűnik, hogy a testvérek ideje leketyegett Egyiptomban.

     • szvoboda

      Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, a Sínai-félszigeten működő terrorszervezetek nem függnek össze a Testvériséggel, Líbia felől pedig a határ túloldaláról beszivárgó fegyveresektől tartanak főleg.
      Abban teljesen egyetértek, hogy jósolni ebben a térségben nem szabad. Ennek ellenére én úgy érzem, sokáig fogunk még hallani a Testvériségről. Bár most kétségkívül a hadsereg van nyeregben, akik az iszlamista veszélyre hivatkozva valószínűleg úgy tudják építeni a diktatúrájukat, hogy az amerikai katonai segélyeket sem veszítik el. (Költői) kérdés, hogy ez meddig marad így?

     • Sándor Jászberényi

      Tévedsz szerintem. Az Anszár Ál Bejt Ál Mákdisz konkrétan MT szervezet palesztin dzsihadistákkal spékelve, míg a líbiai határon a szintén MT-ből kiszakadt dzsihádista szervezetek tartanak kiképzéseket. A viszonylag “modern”, nem a khilafát követelő Muzulmán Testvériség megbukott – hallani fogunk még persze a Khutbistákról, de nem mint politikai inkább, mint fegyveres entitásokról. Az iraki kalifátus kijelölte a politikai iszlám jövőjét szerintem.

     • szvoboda

      Na, ezzel már közelednek az álláspontjaink 🙂
      A kormányzási kudarc biztosan a Testvérek mérsékeltebbje alól húzza ki a talajt és a híveik közül is a vállalhatóbbak bizonytalanodnak el vagy állnak át a világi erőkhöz. Maradnak a szegények, a vallási iskolák diákjai, a félőrült hitszónokok és a kalasnyikovval rohangáló sivataglakók. Akik valószínűleg még nagyon sokáig Muszlim Testvériségnek nevezik magukat és felemlegetik a “régi szép időket”, hogy minél több hívet szerezzenek.
      A fegyveres átalakulással is egyetértek, legalábbis egy ideig. A politikai szárny ellehetetlenítése előtérben tolja a katonai szárnyat, akik ha elég hatékonyak lesznek, idővel újra kivívják a legális politikai palettán való fellépés jogát. A törökországi kurdok futnak hasonló köröket szerintem.
      Amúgy sok sikert az akkreditációhoz és az arab bürokráciához 🙂

     • Sándor Jászberényi

      figyi, el kell mennem papírokat intézni, szal nem azért nem fogok válaszolni, mert nem vagyok képes a kultúrvitára – csak intézem az akkreditációmat.

   • Firefly2009

    A Muzulmán Testvériség társadalmi bázisa szerintem is valamennyire megroppant most Egyiptomon belül, de a külföldön élő egyiptomiak egy elég jelentős része támogatja őket. Mivel a szervezet finanszírozása nagyrészt külföldről történt korábban is, így azért arra nincs sok esély, hogy teljesen eltüntessék őket. Valószínűbb,hogy idővel megfognak erősödni ismét, mivel szemmel láthatóan az új katonai rezsim se képes kezelni a már elég régóta fennálló problémákat.

    Válasz
    • szvoboda

     Ezzel egyetértek. Minden hibájuk ellenére túl sokan álltak mögöttük ahhoz, hogy csak úgy el lehessen őket tüntetni.

     Válasz
 3. Laci T

  Egyszerű a válasz, Izraelnek nagyon is érdeke a Hamász létezése. Mindent ezzel indokol, a vérfürdőket, a rasszista államgépezet működtetését, a kolosszális hadsereg fenntartását, így lehet kuncsorogni mindig az USA felé és mutogatni vádlóan a palesztinokra.

  A Fatah is hiába remél, maradjunk annyiban, hogy Izrael pont nem az a partner, akivel lehetne egyezkedni értelmesen bármiről. Folyamatosan nyomja a telepbővítéseket, csak látszattárgyalásokat folytat, egyértelmű, hogy ő sem akar békét a Közel-Keleten.

  Maradjunk annyiban, borzasztóan kétkulacsos politikát folytat mindkét fél (palesztin, zsidó), amíg ők vannak a színtéren, nem lesz egyhamar béke a Szentföldön.

  Válasz
  • riperes

   Azt hiszem alapvető tévedés azt hinni Izraelnek érdeke a Hamasz megléte.A Hamasz ideológiáját követő arab államok 1948 óta a tengerbe akarják beszorítani a zsidókat,nem tudták ,és még mindig nem tudják megemészteni Izrael létrejöttét.Nagyon sajnálom az ártatlan áldozatokat,de a Hamasznak tudnia kell nem lehet győztes.Ennek tudatában áttételesen ők gyilkolják meg saját gyermekeiket,asszonyaikat.

   Válasz
   • Tomkay Gábor

    ez igy van

    Válasz
   • hüje

    “Azt hiszem alapvető tévedés azt hinni Izraelnek érdeke a Hamasz megléte.”

    Én meg azt hiszem, hogy pontosan erről van szó. A Hamasz Izraellel szemben gyakorlatilag tehetelen. De amíg létezik és hatalmon van, addig indokkal szolgál arra, hogy a gázai övezetet Izrael egy hatalmas koncentrációs táborként tartsa fenn, közel kétmillió palesztint szorítva be oda. Míg Ciszjordániában a Fatah a tenyerükből eszik, és maga nyomja el az illegális telepítések elleni lázadozást, addig Gázában a káosz és az erőszak fenntartása a céljuk. A lakóházak, kórházak, iskolák lebombázásnak, civilek, gyerekek lemészárlásának semmiféle katonai-stratégiai értelme nincs. Mindez tudatos és cinikus taktika arra, hogy a gázai övezet tartósan a ‘terroristák’ kezén maradjon, és indokolja az újabb és újabb bombázásokat, inváziókat, az erőszak ciklusának életbentartását.

    Válasz
 4. macca8

  én csak azt kérdezem, h miért cinizmus figyelmeztetni a civileket támadás előtt?
  itt egy cikk, ami pont az ellenkezőjéről szól: http://www.businessinsider.com/israel-is-raising-the-moral-standards-of-warfare-2014-7

  Válasz
  • Sándor Jászberényi

   Mert nem romantikus a szabad ég alatt aludni.

   Válasz
   • Oobiewan

    De felébredni akárhol romantikusabb mint nem felébredni

    Válasz
   • macca8

    értem, és el is fogadom, h nem humánus dolog, ha egy családnak nincs hova mennie, de – ahogy Oobiewan is megjegyezte – még mindig jobb a szabad ég (esetleg ismerősök, rokonok lakásába menni), mint a halál…
    szóval itt rohadtul nem romantikáról van szó, hanem emberéletekről, és az előzetes figyelmeztetések biztosan hozzájárulnak ahhoz, h ne legyen még több áldozat.
    (tudom, h nem ide tartozik, de nem állom meg: hogyan lehetne minősíteni azokat a palesztin vezetőket, akik arra biztatják a palesztinokat, hogy hagyják figyelmen kívül ezeket a figyelmeztetéseket, és menjenek a tetőre “megvédeni” a házaikat? – sztem ez a cinizmus, a legaljasabb fajtából)

    Válasz
    • hhy2k

     Megis, csak kivancsi vagyok, hogyan jott ez a figyelmeztetes? Sms-ben? Kerjuk ma ne menjen haza, epp a hazat fogjuk bombazni… De azert a celpontoknak ne szoljon am!

     Válasz
     • macca8

      bent van a cikkben, igen sms-ben, telefonon, szórólapon, és először leadnak egy figyelmeztető robbantást, ami nem sért senkit csak hangja meg füstje van (van is videó róla, h ez hogy zajlik). szóval többféle eszközön, módon próbálják figyelmeztetni a civileket. sajnos, nem minden esetben, de azért ilyen rendszerességgel még nem figyelmeztettek egyetlen háborúban sem civileket – legalábbis ezt írja a cikk.

     • hhy2k

      Azert az kicsit elgondolkodtato, hogy a moszad rogton tudja, kit kell hivni, mielott lebombazza a hazadat… A szolgaltato meg kuldi az sms-t. Beszaras…

  • Dr. No

   Kitűnő cikk, Macca!

   Válasz
   • macca8

    Heiszler Ákos találta, az ő érdeme, de tényleg nagyon jó. kiegyensúlyozott, sokrétű, és jól dokumentált, megalapozott.

    Válasz
    • Firefly2009

     Azért szerintem erős Izrael szimpátia érződik ki ebből is valamilyen szinten,bár az kétségtelen hogy nem mondja ki egyértelműen,hogy ez az egész dolog így rendben is lenne ezekkel az esetleges figyelmeztetésekkel.

     Válasz
     • macca8

      ha ez erős izrael-szimpátiát jelez, akkor a te hozzászólásaid a szélsőséges palesztinpártolás kategóriája. éppenhogy kiegyensúlyozott a cikk

     • Firefly2009

      Már bocsi,de egy olyan cikk amely csak és kizárólag izraeli kormányzati forrásokra épülve próbálja azt sugallni, hogy Izrael egyfajta morális felsőbbrendűségen keresztül jogosan bombázza a palesztínokat (mivel néha még figyelmezteti is őket) azért azt nem lehet teljesen objektívnek nevezni.
      Igen tudom,hogy a konklúziót a cikk ráhagyja az olvasóra,de ettől függetlenül én enyhén manipulatívnak érzem. Az persze lehetséges,hogy más ezt nem érzi ki a cikkből, szóval ez csak magánvélemény és azért elég távol áll a szélsőséges palesztín pártolás kategóriától.

     • macca8

      nemá, egy csomó hrw-s (emberijogi) és független (sőt hivatalos palesztin) forrás van megadva.
      ami változtathatja a képet: az az idő. a cikk írásakor 100 áldozat volt, most már ugye 700 fölött vannak az áldozatok. simán el tudom képzelni, h az elején ez volt, aztán később már az idf is pont leszarja a civileket, és mellőzi a figyelmeztetéseket, stb

     • Firefly2009

      Ez igaz,a probléma csak annyi,hogy még a palesztín források is az izraeli médián keresztül voltak idézve,aminek az objektivitása azért elég kérdéses.
      De egyébként igazad van,a legnagyobb probléma,hogy az áldozatok száma most már igencsak sokszorosa annak a 100-nak és egyre csak emelkedik,szóval a cikk már nem annyira időszerű és az IDF módszerei valóban nem a puhulás irányába mutatnak.

  • hüje

   Itt meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozata arról, hogy ez nem igaz:

   http://www.theguardian.com/global/2014/jul/23/un-high-commissioner-navi-pillay-war-crimes-israel

   Válasz
   • macca8

    ebben egy szó sincs arról, h ne lenne igaz, amit mellesleg a cikkben belinkelt videókban magad is láthatsz

    Válasz
 5. hhy2k

  Az izraeli hadsereg a legnagyobb terrorszervezet mind kozott, allitja egy izraeli zsido. Erdemes vegighallgatni.

  http://youtu.be/etXAm-OylQQ

  Válasz
 6. KingaA

  Hogyan működne ez a párhuzam az egyiptomi helyzettel: Izrael megszállná Gázát? Vagy a Fatahot felfegyverezné, és őket küldené oda a Hamasz ellen?

  Válasz
 7. Sándor Jászberényi

  Szerintem politikailag kellene a Fatahot megerősíteni első körben, kijelölve egy road map-et a két államos megoldás végrehajtásához. Minden egyes alkalom, amikor a tárgyalások félbeszakadnak a Hamász “látjátok milyen jó, hogy mi nem tárgyalunk?” hozzáállása igazolódik. Ha a Fatáh fel tudna mutatni bármilyen bilaterális eredményt, bármilyet, azonnal esni kezdene a Hamász támogatottsága.

  Borítékolható, hogy mire ennek az offenzívának vége lesz, a Gázai Övezet ismét vissza lesz lőve a középkorba, de a Hamász is gyengül annyira, hogy nem biztos, hogy átvészel egy fatáh-forradalmat az Övezetben.

  És igen, ott van Egyiptom is, Izrael legkomolyabb stratégiai szövetségese a camp david-i egyezmény óta.

  Okoskodom csak – de szerintem errefelé lehetne kezdeni.

  De ha a Fatáh nem tud felmutatni alternatívát, akkor ismét a Hamász policy igazolódik.

  Válasz
  • macca8

   de hogyan, ha egyszer a hamász irányítja gázát? hogyan tudna megállapodni egy ellenzéki erővel vmiben, amire az ellenzéki erőnek nincs ráhatása?

   Válasz
   • szvoboda

    Ha az IDF megteszi azt a szívességet, hogy egy szárazföldi támadással erősen redukálja a Hamász infrastruktúráját és csapásmérő erejét, akkor a Fatah számára is megnyílik a lehetőség, hogy a kivonuló zsidók nyomában visszatérjen az övezetbe. Persze ahhoz már eredmények is kellenek, hogy a rövidesen úgyis új erőre kapó Hamásszal szemben meg is tudja tartani…

    Válasz
    • macca8

     most nem vmi ilyesmit próbál az idf? vagy most mi van? 2006ban is az volt a remény, h akkor a fatahhal majd megállapodnak, de a hamasz nyert… vagy abbasszal is szarakodtak az izraeliek?

     Válasz
     • szvoboda

      No igen, de 2006-ban még a Fatah volt birtokon belül Gázában. Pontosabban mindkét szervezet jelen volt, a hatalmat elvileg a Fatah birtokolta, de a Hamász akkorra már kicsúszott az ellenőrzésük alól és az izraeli kivonulás okozta nagyobb szabadságot kihasználva el is kezdték rakétázni a zsidókat just for fun. Azok meg elunták és beküldték a hadsereget.
      Akkor létezhetett olyan forgatókönyv, hogy a Hamászt meggyengítik a Fatah előnyére, a de a következő évben végrehajtott puccs és a Fatah kiűzése Gázából elvágta ezt a lehetőséget.
      Ha hasonlót terveznének most, nagyon nem lenne egyszerű és sokkal több együttműködésre lenne szükség Abbász és az izraeliek részéről is, mint amit valaha mutattak. Ennek nem látom nyomát, szerintem a mostani katonai akció csak arról szól, hogy minél több rakétát és gerillát kiiktassanak, hogy pár hónapig nyugalom legyen a határvidéken.
      A Fatah lehetősége talán az lehet, ha nagyságrendekkel határozottabb és céltudatosabb tudna lenni, mint az elmúlt években bármikor és akkor esetleg önerőből is képes lehet a maga javára fordítani a helyzetet. Ha vissza tudnának térni Gázába és olyan programot kínálni, ami a lakosságnak alternatíva, akkor ezt Izrael sem akadályozná meg. De ehhez nagyon gyorsan kell cselekedniük, mert az IDF nem marad Gázában sokáig, utána pedig újra a Hamász jön.

     • macca8

      hát akkor nincs túl sok remény 🙁
      és mivel a körülmények embertelenek gázában, a felnövő generáció se lesz kompromisszumkész

 8. balagan

  “A világ egyik legfejlettebb hadseregével rendelkező demokráciája miért
  nem tudja felszámolni azokat a politikai platformokat, melyek a
  létezésére törnek egy megindított invázió során. Miért még mindig Iszmáil Háníja a Gázai Övezet elnöke, Khálid Bátcs az Iszlám dzsihád műveleti főnöke, miért vannak ezek az emberek még mindig szabadlábon.”

  tényleg érdekel, hogy ez komoly kérdés, vagy csak utal valamire ami nincs kifejtve?

  vagy tényleg az van mögötte, hogy miért nem megy be az izraeli rendőrség (legyünk gálánsak, egy elitkommandó) és állítja elő Kovács Hamasz Jánost, mert már tényleg olyan régóta koordinálja a rakétázásokat? te, aki jártál is Gázában, meg gondolom Izraelben is, gondolom azért, hogy nem így érted.

  vagy arra utal, hogy ki kéne lőni őket fentről a picsába (nem tudom érdemes-e Gáza témában egyáltalán még megemlíteni célzott kivégzésekkel foglalkozó nemzetközi jogi formulákat, mindegy is)? nyilván ha jártál Gázában és Izraelben is, akkor ezt sem így érted.

  szóval akkor hogy is?
  aztán majd a cikk többi érdekes részére is rákérdezek, de első körben ennyi.

  Válasz
 9. balagan

  “Szerintem politikailag kellene a Fatahot megerősíteni első körben”

  jó, ezt már addig sem bírom ki. tehát Izrael politikailag megerősíti a Fatahot és ha valamilyen elképesztő csoda folytán ez nem jár azzal, hogy a Fatah ennek eredményeként elveszíti a nyugati parti palesztinok 70%-ának a támogatását (a gázaiakról talán jobb nem is beszélni ebben a kontextusban) és tényleg az egyetlen és megfellebbezhetetlen politikai erő lesz a palesztinok között, akkor is, hogyan pucolná ki a Hamaszt Gázából? Abbasz vezetné a következő szárazföldi offenzívát?

  rendszeresen olvasom a cikkeidet, azért sem értem ezeket a kicsit (közel-keleti viszonyok között pedig nagyon) idealisztikus javaslatokat.

  Válasz
 10. Boglárka Kiss

  És vajon mégis hogyan kéne felszámolni a Hamaszt? Még több pénzt adjon nekik a nyugati világ segély címén, hátha abból nem rakétákat vesznek és nem lopják el? Esetleg az izraeli hadsereg szállja meg a teljes övezetet, és házról házra pucolja ki őket? Mekkora felháborodás lenne abból világszerte, jaj, már most hallom…! És mekkora legitimációja lenne a Fatah-nak a palesztinok körében, pláne egy ilyen beavatkozás után? Nyilván senki sem kezelné a Fatah-ot a zsidó állam bábszervezetének, ugye, akiknek a segítségével felszámolták a Hamaszt?
  És végül: nagyon sokan kritizálják Izraelt, hogy nem tárgyal. Mégis kivel??? A Fatahnak nincs társadalmi támogatottsága, így vele nem érdemes. A Hamasz pedig rendre közli, hogy nem ismeri el Izraelt, és el fogja pusztítani. Jászberényi Sándor tárgyalna-e Gipsz Jakabban bármilyen békés együttélésről, ha GJ folyamatosan azt hangoztatná, hogy egyetlen célja JS elpusztítása?!

  Válasz
 11. Sándor Jászberényi

  A Fatah-nak azért nincs társadalmi támogatottsága (azért van, konkrétan még Gázában is, nem is csekély), mert sorra bebuktak a diplomáciai kísérleteik. Ez Izrael felelőssége. Nem pénz kellene, hanem például a telepek építésének leállítása, a valós tárgyalások.
  Egy pillanatra sem gondolom, hogy Izraelnek tárgyalnia kellene olyan szervezettel, amelyik arra alapult, hogy őt elpusztítsa – nem, de nem csak a Hamász a palesztinok.

  Balagan: ez túlzás, hogy a 70% a palesztinoknak elfordulna a Fatáh-tól, és nem is azt mondom, hogy Ábbásznak kellene bemennie az övezetbe, hanem azt, hogy alternatívát kell kínálni. A közös állam, a békés együttélés megbukott, külön Palesztin állam kell, ehhez azonban Izraelnek is le kell mondania területekről. Ez az, ami nem akarózik.

  Célzott likvidálások:
  Mivel Izrael éppen halad befelé az egységeivel Gázába, nem kell kommandót küldeni, már ott van a hadsereg. Egyébként meg nemzetközi jog ide vagy oda, mikor derogált Izraelnek a célzott likvidálás? (lsd. Ahmed Dzsábári kivégzése)

  Válasz
  • macca8

   bocsánat, itt valami nekem nem stimmel. ha jó tudom, 2005-ben izrael kiürítette gázát és kivonult. 2006-ban pedig a hamasz megnyerte a választásokat, és azóta irányítja a területet. mégis ezek után mikor lett volna lehetőség a fatahhal megállapodni? és fatahnak/fatahhal milyen alternatíva lenne, mikor ők nincsenek is abban a pozícióban, h bármit is megtehessen?

   Válasz
  • balagan

   azzal tök egyetértek, hogy nem csak a Hamasz a palesztinok, szvsz a Hamasz egyre kevésbé, sőt már régóta nem a palesztinok. inkább Irán meghosszabbított keze és saját determinációjának áldozata egyben. ettől még nem látom, hogy a nyugati parton megerősödött palesztinok hogyan segíthetnének Gázán anélkül, hogy a Hamasz belülről összeomlana. vagy kívülről, de Izrael meg éppen ezen dolgozik. és akkor most nem világos, hogy jól teszi-e, amit tesz, vagy nem.

   még ha csak átvitt értelemben is, de Abbasznak mindenképpen be kell mennie az övezetbe, ha nem háromállamos megoldásról beszélünk. az pedig azért szomorú, de biztos, hogy az izraeli hátba veregetés és segítség mindig egyenlő a palesztin népességen belüli támogatottság zuhanásával. talán ezen kellene segíteni, de erre a mostani hadművelet után azért jó ideig nem lesz lehetőség. (600 áldozat felett talán ez meg is érthető)

   Izraelnek nem derogált sosem a célzott likvidálás, sőt, bevett gyakorlat (ahogy az USA-nál is). én azt hittem esetleg neked derogálhat, hogy ezt tanácsold.

   én sokkal inkább hiszek abban, hogy a gázaiaknak adni kell valamit, hogy legyen mit veszíteniük. a kulcskérdés, hogy mi az, amit ha odaadsz, nem faragnak belőle egyből rakétát, meg úgy egyébként sem az foglalja le minden gondolatukat, hogyan lehetne megölni minél több izraelit. sok összetevős program: oktatás (azért remélem az többnyire mindenkinek tiszta, hogy mit tanítottak az elmúlt 10 évben a gázai iskolákban), infrastruktúra, blokád feloldása és kereskedelem. ez utóbbi a legérzékenyebb kérdés, amire megoldást kell találni, hiszen közvetlenül érinti Izrael biztonságát és láthatólag egyelőre baromi veszélyes hozzányúlni, ha blokáddal együtt is több tízezer rakéta, lőszer, stb. jutott be az övezetbe. a hosszú távú megoldás szerintem a teljesen demilitarizált, de önkormányzó Gáza. akár Abasszal, akár nélküle.

   Válasz
   • Sándor Jászberényi

    Ezt aláírnám kezdésnek. De amíg nincs “független” palesztin állam, addig az extrémistáknak mindig lesz muníciójuk.

    Válasz
   • macca8

    de hogyan ad izrael a gázaiaknak oktatást, hogyan oldja fel a blokádot, ha a hamasz van hatalmon? hisz magad is írod, ezek kulcskérdések izrael biztonsága számára, és nincs tárgyalóképes ellenfél, izraeli segítséggel bevonuló fatah meg kollaboránsként semmi jóra nem számíthat a helyiektől…

    Válasz
 12. - duplagondol -

  “A világ egyik legfejlettebb hadseregével rendelkező demokráciája miért nem tudja felszámolni azokat a politikai platformokat, melyek a létezésére törnek egy megindított invázió során. ”

  Jelzésértékű, hogy az izraeli katonai rádió ismételten bemondja azoknak a katonáknak a nevét, akik elesnek a harcokban. Némileg Vietnam-szindróma ez, már nem a nagy arab-iraeli háborúk kora, nem engedhetnek meg maguknak túl nagy áldozatokat; márpedig Gáza bevétele, ha egyáltalán megvalósítható, közel se volna sétagalopp.

  Nem is törekednek ilyesmire. Eszük ágában sincs Gázát megtartani, visszafordíthatatlan lépés volt 2005-ben, hogy kivonták onnan a telepeseket. A Hamasz eltűnése utáni űrt pedig valószínűleg nem a Fatah, hanem a Hamasznál is radikálisabb, szervezetlenebb (ilyenformán még kevésbé számbavehető) erők töltenék ki.

  “Mondjuk egy terrorszervezettel nem kell tárgyalni a földről. Ebben is mindenki egyetért.”

  Nem egészen, vezető izraeli körökben időről időre felmerül, hogy megkerülhetetlen tényezőként kell számolni a Hamasszal (írt erről pl. a magyarul is megjelent könyvében Efraim Halévy, Moszad volt főnöke) http://regi.sofar.hu/hu/node/49511

  Válasz
 13. Minorkavidor

  Az arab államok nem tapsolnák meg a Hamász felszámolását, kiktől is kapta a több száz Izraelre kilőtt rakétát? Másrészt az arab államok egy jelentős része olajállam. Miért nem adnak a békére, a palesztin területek gazdasági fejlesztésére pénzt.Az öngyilkos mártírok családjának bezzeg jut 100.000 dollárnak megfelelő összeg. Az olajállamok hozzáállására jellemző, hogy az oslói megállapodások után létrejött Palesztin Autonóm terület legnagyobb támogatói nem ők voltak, hanem az arabok altal gyűlölt Nyugat: az USA és az EU. Az EU pl. több pénz adott évente a palesztínoknak, mint amennyit a frissen rendszert váltott 4 közép-európai ország: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és hazánk kapott a Phare- alapokból, ami az EU-hoz történő csatlakozás elősegítését szolgálta. Pedig e 4 országnak 65 millió lakosa volt, ezzel szemben a palesztinok száma 4 millió fő. Hova lett ez a sok pénz? Tény, hogy nem a palesztin területek felzárkóztatására költötték vezetőik: pl. Arafat milliárdosként halt meg. Erről sem regéltek az arab kommentárok.
  Azt se felejd el, hogy a Hamász a civil lakosságot használja fedezékül a rakéta támadásokhoz.
  Azt is figyelembe kell venni, hogy a Hamász a palesztin választók kegyéből van hatalmon. Csak a palesztin nép tudnja elküldeni őket.
  Azt is vedd figyelembe, hogy pl. amikor bin-Laden megtámadta az USA-t saját területén, mennyien örömködtek arrafelé. Nem azt kérdezték, hogy hatalmas vagyonát, vagy annak kamatait miért nem a palesztinok oktatására, gazdasági és szociális fejlesztésére fordította. Osszamának 300 milliós vagyona volt a 90-es években, akkor a dotcom gazdaság szárnyalt és az e gazdaság részvényeinek árfolyama évi 80-100 %-al nőtt (a lufi kipukkanásáig) Ez Osszáma esetében évi 240-300 millió dollárt jelentett volna ha évente kiveszi a hasznot, igaz ez adózás előtti összeg! A HVG 1993-a számításai szerint akkori áron 40 milliárd dollárt kellett volna a palesztin területek fejlesztéséhez. Ez évi 2-3 milliárd dollárt igényelt volna, zömmel az olajállamoktól. Csakhogy ők nem adtak! Ami ment, annak a 80-90 %-a a gyűlölt Nyugattól érkezett. A nyugati támogatás az oslói békefolyamat bukásáig tartott.

  Válasz
  • Firefly2009

   Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a “Palesztin Állam” jelenlegi formájában,különösen Gázában képtelenség lenne egy életképes gazdaságot és társadalmi rendszert létrehozni. Hiába toltak volna bele akármennyi pénzt, amíg Izrael fenntartja a koncentrációs tábort idéző állapotokat, addig nincs miről beszélni.

   A másik dolog ami tudom,hogy nagyon népszerű lózung a médiában, hogy a “Hamasz élőpajzsként használja a lakosságot”, de ez egész egyszerűen egy rohadt nagy hazugság. A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott területe kb 1,8 millió ember van összezsúfolva 360km2-en ami..kb 4000fő/km2 . Mégis hova a francba mehetne ez a sok ember egy ilyen kis területen? Főleg,hogy Izrael hermetikusan elzárja a külvilágtól ezért ha akarnának se nagyon tudnának elmenni. Azt hiszem,hogy már pusztán a földrajzi adatokból is látható,hogy a médiában is sokszor elhangzó “célzott csapások” fogalmának sincs sok érelme ebben a kontextusban.

   Válasz
   • Minorkavidor

    Miért nem tudtak élni az oslói megállapodás lehetőségével?
    Azt, hogy sűrű a népesség azt Hamász is tudja, erre baziroz. Gondolod, hogy kihagyta a számításból miszerint a szükségszerűen bekövetkező válaszcsapások sújthatják a civileket? Kérem ez az asszimetrikus harc lényege a terrorszervezetek részéről. Az első óra anyaga a kiképzésen.

    Válasz
    • Firefly2009

     Az oslói megállapodást Izrael már az egyezmény megszületése után megszegte a Hebroni kivonulás elhúzásával,Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában történt telepbővítésekkel stb. Így elég nehéz lett volna élni ezzel a lehetőséggel. Másrészt a mostani “Palesztin Állam” igen messze van a szabad önrendelkezéstől,márpedig amennyiben a paleszinok nem kapják meg ezt a jogot úgy elég nehéz egy valós két állami modellről beszélni.
     A Hamasz pedig hiába számol a válaszcsapás lehetőségével, ha egyszer nem tud változtatni a földrajzi viszonyokon. Ha esetleg nem lenne lezárva minden határ és a lakosságnak lenne esélye távozni valamerre akkor lehetne jogosan felhánytorgatni a “lakosság élőpajzsként való felhasználását” meg hasonlókat, de az izraelieket nem nagyon izgatta eddig se a civil áldozatok száma.

     Válasz
   • macca8

    nem, az élőpajzsként használt lakosság nem lózung, nem hazugság, ugyanis ennél jóval konkrétabb dolgokat jelent: azt, h a hamasz vezetői arra szólítják fel a lakosokat, h menjenek fel a házak tetőire, és ott élőpajzsként, “védjék meg” az otthonaikat, h szándékosan iskolák és kórházak közelébe telepítenek fegyverraktárakat vagy harci központokat.

    Válasz
    • Firefly2009

     Most nem azért,de egy ilyen kis területen gyakorlatilag minden második épület, kórház,iskola és egyéb közintézmény mellett van. Itt nincsenek nagy kihalt pusztaságok,így a Hamasz még ha akarna se tudná máshová telepíteni a raktárakat. A lakosságnak pedig lassan nem lesz mit veszítenie így a Hamasz felszólítása nélkül is próbálják védeni a vagyonukat és amúgy se tudnának hova mennia teljesen elzárt övezetből.

     Ajánlom ezt a cikket a témához:

     http://mindenhatarontul.postr.hu/a-gazaiak-ketrecbe-zarva-varjak-sorsukat

     Válasz
     • macca8

      ne már, budapesten sincs ennyi iskola és kórház, nemhogy ott. ez nagyon erős túlzás.
      nem az övezetből lehet ilyenkor elmenniük, hanem két házzal odébb: ezek a bombák egy épületet rombolnak le, többnyire pontosan, vagyis két épülettel odébb már életben maradnak.
      a vagyonukat ezzel nem tudják megvédeni, ellenben az életüket igen. és ez semmit sem változtat azon, h a hamasz igenis arra szólítja fel őket, h menjenek a tetőre. és ha ehhez hozzáteszem, h ha nagyon hepciáskodik valaki, akkor a hamasz emberei ledobják a tetőről vagy szétlövik a lábszárát – ugye ez van a cikkben?
      a linket elolvastam. egyértelmű, h gáza ilyen elzárt módon egy humanitárius katasztrófa. a kérdés csak az, h izrael mit tehet, h ne így legyen. mert az biztos nem járható számára, h ok megnyitok minden átkelőt, lebontom a falakat, miközben a terület irányítói azt vallják: izraelnek pusztulnia kell. rohadtul nem tudom a megoldást, de nekem sokkal inkább a hamasz tűnik a legfőbb akadálynak, nem izrael

     • Firefly2009

      Kétségtelen,hogy a Hamaszban is vannak elég radikális egyének..szóval nem mondom,hogy nem tudom elképzelni,hogy nem volt ilyenre példa,de azért az is túlzás,hogy egy izraeli bomba csak egy épületet rombol le. Már csak statikai szempontból is a gázai építmények nagy része nem túl masszív,szóval szerintem 10-ből 9-szer minimum a szomszédos épületek is összeomlanak, de igazából lényegtelen is ez a fejtegetés,mivel ha tényleg ilyen pontosan működnének ezek a “precíziós csapások” akkor nem lenne ilyen brutálisan magas a civil áldozatoknak az aránya (még a Hamasz “élőpajzs kampányával se). Másrészt a Hamasz mindössze 2006-tól politikai irányítója az övezetnek..és a konfliktus nem akkor kezdődött. Szóval az azt megelőző több éves egy helyben toporgást, meg látszatmegoldásokat nem lehet a Hamasz nyakába varrni és teljes egészében a mostani helyzetet sem.

     • macca8

      a hamasz egy terrorszervezet, amely deklaráltan izrael létére tör. benne van az alapító okiratukban, nem az a helyzet, h vannak köztük radikális egyének…
      gázából 2005-ben kivonultak az izraeliek, azzal a reménnyel, h a fatah nyeri majd a választásokat (ők akarták eleve elpusztítani izraelt), de a hamasz nyerte, és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal állandóan lövik izraelt, vagy küldenek öngyilkos merénylőket.
      azt megelőzően nem volt toporgás, éppen ellenkezőleg, akkor nyílt meg a remény, h vmi tartós rendezése legyen a helyzetnek

     • Firefly2009

      Izrael nem akarta tartósan rendezni a helyzetet. Ha így lett volna, akkor betartják az ENSZ határozatokat és az oslói egyezményt. A Hamasz megerősödése (meg úgy egyáltalán a létrejötte is) pont ennek az eredménye,hogy nem történt tartós rendezés. A palesztínoknak pedig végül elegük lett a Fatah impotens politikájából. Mellesleg a Fatah is terrorszervezetnek volt definiálva, még maga Arafat is. Szóval ez a fogalom elég relatív így a közel keleti viszonyok között.

     • lali

      Nagyon klassz ez a blog, köszi!

     • Firefly2009

      Szerintem is nagyon jó. Már pusztán maga a blog témája is.
      Örülök,hogy tetszik:)

     • lali

      Pontosan. 🙂 Amúgy remek kommenteket is írsz, néha azokkal kezdem az olvasást. :))

     • Firefly2009

      Köszönöm szépen:)
      Megtisztelő a figyelmed:) Szóval ezek után is próbálok konstruktívan hozzászólni a témákhoz,még ha van is olyan akinek ez nem tetszik,de akkor azért örülök és jó tudni,hogy akad olyan is aki ezt valóban építő jellegűnek találja:)

 14. Esz Terzet

  Mert, ha befejeződne a szárazföldi invázió, nem lenne szükséges a katonaság és Izraelt 10 éven belül szétdobnák a belső konfliktusai. Egy átlagos izraeli polgárnak, nagyon magasak a költségei. Minden drága és nem csak a kereskedelemben. Van azonban egy jelentős ortodox rétegük ami vallási okokból nem dolgozik, de rengeteg támogatást kap a kormánytól. Ezeknek az embereknek sokszor 6-8 gyerekük van és vallási okból nem fognak fegyvert sem.

  De az állam alkotmányában – talán. de nem vagyok benne biztos – benne van, hogy jogod van zsidó vallásodat gyakorolni és ebben a közösség támogatni fog.

  Válasz
  • Firefly2009

   Izraelt idővel valószínűleg enélkül is szétdobják a konfliktusok. Ennyire feszültségektől terhes ország nem nagyon van másik a bolygón. Az ortodox réteg egyébként önmagában egyóriási gyújtópont. Az izraeli belpolitikában rendszeresen téma az ortodoxok által élvezett privilégiumok megtartása/megnyirbálása, de ez egy rendkívül kényes kérdés mivel elég sok emberről van szó (kb. 1 millió ezeknek a “Haredi” ultra ortodoxoknak száma; ami 12%-a a lakosságnak) és ahogy írtad ez az egyik leggyorsabban növekvő népcsoport közel 5%-os növekedési rátával. Egyébként pont idén törölték el a szemináriumi hallgatók katonai szolgálat szolgálat alól való felmentését,mivel a lakosság nagy részét leginkább ez a privilégium irritálta, de kompromisszumos megoldásként végül lehetővé tették,hogy ezt civil szolgálattal váltsák ki.

   Válasz
  • DemocracyNow!

   Izraelnek nincs alkotmanya!

   Válasz
 15. Mihály Kálmán

  Elég sok elemző szerint azért nem számolták még fel, mert félnek, hogy akik utánuk jönnek, azok rosszabbak lesznek.

  Válasz
 16. Gyula Kotosz

  “Ha Egyiptomnak sikerült felszámolnia a Muzulmán Testvériséget, Izraelnek miért nem megy?” Mivel mindannyian tudjuk a választ, ezért aztán… … nyögés a vége.

  Válasz
 17. Firefly2009

  Nekem nagyon úgy úgy tűník,hogy Izrael maga alatt vágja a fát ezzel a háborúval és most tényleg fordulópont lehet a nemzetközi intézmények eddigi merev álláspontjában is amelyek eddig valahogy nem erőltették az izraeli háborús bűnők kivizsgálását.

  http://index.hu/kulfold/2014/07/23/ensz_haborus_bunt_kovethetett_el_izrael/

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20140724-bombaztak-egy-iskolat-a-gazai-ovezetben.html

  Válasz
 18. arturpincus

  Ki irta ezt? “Ha Egyiptomnak sikerült felszámolnia a Muzulmán Testvériséget, Izraelnek miért nem megy?”

  Már bocsánat, de arab nyelvtudás, egyiptomi dialektus ismerete nélkül akar itt valaki Egyiptom szakértő lenni? A szokásos, fehér európaiként épp, hogy töröm az angolt, de “közel-kelet” (ez önmagában egy rakás ország, nyelv, vallás, kultúra) szakértő vagyok szindróma?

  Ki számolta fel, mikor? Csak mert a vezetőségét bebörtönözték és a betiltották? A MT 80 éve létezik, több diktatúrát, hatalomváltást, tömgeges kivégzést megélt már, soha nem sikerült felszámolni. Valószinüleg a legjobban szervezett, grass-roots alapú pártszerű képződmény a közel-keleten, amely nem úgy működik, mint egy bejegyzett párt szervezettel, hanem mert az emberek támogatják az ideológiát. An idea is bulletproof, hogy klasszikust idézzek. Egy pártot vagy egyesületet, mozgalmat nem úgy kell elképzelni Egyiptomban mint Budapesten, mellesleg itt sem sikerül felszámolni, lásd pl. Magyar Gárda, amely szépen átalakult és a tagjai most jobban szervezettek és aktivabbak mint MG korukban.

  Válasz
 19. Molnár Attila

  “Mert nem az összes palesztin Izrael ellensége ugye, csak azok, akik a létére törnek. Ebben minden civilizált ember egyet kell hogy értsen.”

  Ez Izrael államra akár igaz is lehet, de a helyi radikális nacionalistákra (ottani” jobbik”) már messze nem.

  Válasz
 20. Kemény Gábor

  A tömegközlekedés mára felejtős. A saját kocsiban egyedül ülős nem kifizetődő. A közkocsi még messze. Marad az Oszkározás. Érdemes lecsekkolni néhány útvonalon, hogy milyen szinten jár jól vele mindenki: http://bit.ly/Oszkar

  Válasz
 21. szentjudas

  Nem lehetne aképen látható mikrofont letolni G(oebbels) Fodor torkán?! Emberek! A morál, a jog az etológia, s pedagógia kifinomult magatartást szabályozó irányító eszközök. Ezért teljesen alkalmatlanok a G(oebbels) Fodorok irányítására. Náluk más módszert kell követni.

  A kullancs, bolha, tetű olyan élősködök, amelyek nem szolgálnak más élőlény hasznára, mint pl. a szunyog, mert azt megeszi néhány madárfaj.

  Na már most, a kullancs, tetű, bolha és más hasonló vérszívók tekintetében nem hinném, hogy magasröptű vitát lenne célszerű folytatni. G(oebbels) Fodorok mindig voltak és lesznek (sajnos). Az ilyen lényeknek a Chemotox sem elég. Hallottam, hogy a csótányok az emberre halálos sugárdózis háromszorosát is kibírják, sőt fej nélkül is 3 hónapig tovább élnek…. No ezt a bibliai hét csapást is elviselő ellenállóképességet kell tekintetbe venni a G(oebbels) Fodorokkal kapcsolatos eljárásoknál…. Talán az a leghelyesebb, ha a késsel villával enni tudók nem ülnek velük egy asztalhoz…

  Válasz
 22. Szolnoki András

  Orbánék évek óta nem törődnek a budapesti emberekkel, nagyon remélem, hogy a következő választáson tapasztalják, mekkora hátrányt jelent ez számukra. Természetesen csalni lehet, ez mint tudjuk, a lételemük…

  Válasz
 23. piccola

  átolvashatnátok a cikkeket, mielőtt kiteszitek, tele van értelmetlen mondatokkal és elírásokkal

  Válasz
 24. Austurist

  A puncs.hu, és hasonló oldalak, applikációk (pl Tinder) létezése, az ezen platformokon tapasztalható férfi túlsúly, és ezen többség nem túlságosan rejtegetett szándéka arra engednek következtetni, hogy a nők mégsem szeretnek annyira dugni, mint azt magukról állítják.

  Válasz
  • Gerle Éva

   Esetleg kölcsönösen, nem alkuként, nem “mit vállalsz be?” módon, valódi vágyból, kedves és intelligens emberrel? Nagyon is.

   Válasz
  • Space Chick

   Dehogynem szeretnek! Sőt, minél ocsmányabb a fajtája annál inkább szereti 😛

   Válasz
 25. Béla Toller

  Nagy a baj a családokkal. És nem sopánkodni kell, hanem az ifjúságot kell megfelelően tájékoztatni, orientálni, megszabadítani a sok elfojtástól, amit aztán így élnek majd ki. Nagyon komoly dolog ez ! Persze, az olyan retro szervezetek, mint az egyházak, egyből kimenekülnek a problémából, és ha ők, akkor az u.n. konzervatívok is.

  Válasz
 26. Szociológus lángszóróval

  lehet sopánkodni (szerintem is fertő amúgy) de ilyen a kapitalizmus. kereslet-kínálat. szevasztok. a szexért meg mindig fizetünk, hol idővel, pénzzel, házassággal, idegekkel.:D

  Válasz
  • sanyibácsi lánya

   ennek a kapitalizmushoz semmi köze. az ember ilyen.

   Válasz
  • Space Chick

   így van, a nők meg egyébként is mindig szopnak-basznak, ha házasságban ha mamás-papásdi játszadozásban, mindig! Nem kell itt álszenteskedni asszonkák 🙂

   Válasz
 27. Natalia

  mégis mire számítottál?

  Válasz
 28. László K

  Mit hitt a kedves posztolo? Ezt eddig nem tudta? Amugy a tobbi tarskereson is azt akarnak a pasik, csak penz nelkul. 🙂

  Válasz
 29. Llámássy Gergely

  “Regisztráltam a baszós oldalra és meg akartak baszni” hát nem tudom Réka, mire számítottál :c persze, durva ezt így nyersen látni “egyesen a frontvonalon” de a regisztrált sok ezer lány mind tudja ezt és bizony sokan élnek is a “lehetőséggel”. Széttenni néha kicsit, sokkal egyszerűbb mint elmenni dolgozni és akkor bőven lehet rongyrázást csinálni, márkás ruhák, drága sminkek, nyaralgatás-utazgatás, Cream&Peaches, ékszerek, sötöbö.

  Válasz
  • Andrea Bordács

   Azért komoly szövegértési problémáid vannak. Azért regisztrált erre az oldalra, mert az a bevallása szerint nem egészen ezt ígéri.
   “Kikhez szólunk?
   Olyan emberekhez, akik kapcsolatra vágynak, és azt szeretnék tapasztalt párral megélni. Ez a szolgáltatás azoknak készült, akik megosztanák életük egy szeletét a másikkal, akit kölcsönösen boldoggá tudnak tenni.
   Ez az oldal nem a szexualitásról, hanem emberi párkapcsolatokról szól, ami a kölcsönös boldogsághoz vezető legfontosabb út.
   Kalandra fel, az élet egy csodálatos utazás!”

   Azt tesztelte, hogy is működik a valóságban. Azt nem írta a szerző, hogy meglepődött, hanem kiderült, hogy egy szó sem igaz abból, amivel az oldal hirdeti magát. Amúgy nem hinném, hogy több ezer lány regisztrált volna

   Válasz
   • Llámássy Gergely

    Ez egy virágnyelven írt marketingszöveg, a médiabejelentések, reklámok alapján PONTOSAN tudja minden férfi és nő, hogy miről szól az oldal. Az “életmód, kultúra és szórakozás magazin férfiaknak” is csak pornóújság, de ezt így nem illik kiírni…

    Válasz
  • Szociológus lángszóróval

   te is ős fasz vagy:( asszony hogy van? ja sorry, avgy sosem volt, vagy már elhagyott.

   Válasz
 30. Alex Shimon

  Tessék szétnézni a “rosszlányok”.hu-n. A szereplő nőstények 3/4-e 18-25 éves. Na?? Ők leplezetlenül vállalják hogy kell a lé meg a csillogás a napi buli stb. Ja és persze egyetemisták……….igen…….olyan helyesírással meg fogalmazási készséggel hogy sírok tőlük. Persze a röhögéstől.

  Válasz
  • topi

   azok prostituáltak, te szerencsétlen.

   Válasz
   • Llámássy Gergely

    mi a különbség? 😀 mindkettő oldal leányai olcsó ringyók aki pénzért cserébe undorító vén pasikkal kefélnek.

    Válasz
 31. Mórász Dávid

  Elég szomorúak ezek az árak. meglepően olcsóért tárgyiasítják a humán-erőforrást ezen a “területen”. nekem szabadúszó programozóként ezek az összegek kb 0-4 napra lenne elég, és én csak ülök egy monitor előtt és idegesítő végeláthatatlan logikai/matematikai feladványokat oldok meg, nem kell érte belülről halottnak lennem. 150 K – 400 K Ft / hó azért nem a luxuskurtizán-escort kategória főleg nem a gyémántberakásos aston-martinnal stabilizált trófeafeleség level. sőt a 20 K – 150 K per alkalom is inkább a szemétégető türelmi-zóna tarifája. a 2 millió már inkább hangzik valaminek aminek a puncs pont hu állami támogatással minden ilyesmihez kapcsolódó törvényt megszegve hirdeti magát de az is biztos kamu human-trafficking sötét verme és közel nincs szándékukban valójában kiadni ennyi pénzt.
  Amúgy én nem prüdériából vagy social justice warrior piedesztáról beszélek, nem vagyok ellene az alkalmi vagy bármilyen kölcsönös beleegyezéssel validált szex jelenségének és az ezeket segítő platformoknak csak ha már csöpögött ebbe közpénz és havi 10 000 az előfizetés (jézusfasza drágább mint egy könyvelő) istenigazából kialakíthattak volna egy OKCupid féle mára már elég egyszerűen beépíthatő neurális hálós rendszert ami a “Daliás hercegre vágyom akivel majd együtt megöregszünk a naplementében” profilokat meg sem mutatja a seggfejeknek akinek a pick-up line az az “ismerkedés a buziknak való, gyere fel 5 ezeré megháglak ésatöbbi”. Ennek hiányában egyáltalán nem meglepő hogy nőként interneten úgy tűnhet mintha a férfi társadalom csak utcán lapátot támasztó fütyülő lihegő nyálcsorgató parasztkőművesekből állna akik büszkék a semmire. 2010 óta már iparági alapnak számító deep-learning rendszerek tudnának gondoskodni arról hogy a human-trafficking gyanúst a human-trafficking gyanússal, az alkalmit az alkalmival, az extrémet a furával, a KDNP kompatibilist a hitgyülissel, a biopénztárcát a biodíszlettel párosítsa össze de ezek ne kerüljenek egy légtérbe. Ehhez egy ilyen rendszernek rendelkezésére állna az átlag facebookozó/googleöző napi átlag 40 Gb keletkezett adata amikből precízen kifejthető szokások, pszichés egészség, szexuális orientáltság, intellektuális és érzelmi intelligencia szint stb stb stb…
  Na szóval csak az “árra” akartam reflektálni és lett belőle egy kocsmaszociológiai tl;dr elemzés.

  Válasz
  • tyutyuszomoru

   A deep learning sokat segíthet, hiszen egyértelműen mindenki a valós facebook profiljával, valós néven regisztrál, és gondolkodás nélkül ad hozzáférést az adataihoz a fizetett párkapcsolat kereséséhez.
   Nem is tudom vajon kik bátrabbak ezen a téren, a nők, akik pénzért lépnének kapcsolatra, vagy a férfiak, akik fizetnének a kapcsolatért? Hisz mi vesztenivalójuk lenne! Az adatbiztonság garantált, elvégre évente csak két óriáscég adatszivárgásáról szólnak a hírek, ennyi kockázatot a hülye is vállal azért cserébe, hogy egy gép pároztassa össze valakivel.

   Tehát nem, ez nem opció, tekintve, hogy mindenki álnéven szerepel, sőt még a fotók jelentős része is stock fotó vagy mást ábrázol, vagy felismerhetetlen rajta a személy.

   Az anyagiakról:
   Örülök, hogy ilyen szépen keresel, gratulálok hozzá, szép teljesítmény, amúgy is akartam már kérdezni tőled.

   Ellenben hamár a szociológia szót a szádra vetted, a lehető legminimálisabb elvárás az, hogy utánajársz a magyar kereseti statisztikáknak, és hamár számszerűleg szóba hozod, a magyar prostituált áraknak. Nem nehéz. Lehet, hogy pár mondattal rövidebb lett volna a hozzászólásod, de megérte volna.

   Hadd segítsek:
   Magyarország lakosságának jelentős része számára havi 120e kézhez kapott összeg a teljes keresete, egy másik szerencsésebb harmada számára a keresetének több, mint 50%-a, és igen kevesen vagytok a felső decilisben, akiknek a keresete 20%-a alatt van. Még az átlagos prostituált számára is 12 és 15 közötti alkalmat jelent, újabb és újabb vendégekkel, akik mindegyike új kockázatok sorát hozza. A felső 10% valóban elkér és megkap ennyit vagy akár háromszor ennyit egy alkalomért, de ahhoz szerencsés testi adottságok kellenek, ami jelenthet kiemelkedően jó alakot és fittséget és/vagy erős gyomrot.

   A puncs által kialakított imázs ellenére a férfiak nem Andy Vajnák, a hölgyek pedig nem Vajna Tímeák a lapon. Jellemzően nálad kevesebbet kereső házas férfiak keresnek állandó partnert, mert a prostitúció taszítja őket, illetve különböző nehéz élethelyzetben lévő hölgyek keresnek fizetéskiegészítést, vagy sokszor átmeneti segítséget, esetleg az amúgy teljesállású prostitúciós karrierjük újabb hirdetőfelületének tekintik. Ha a fenti átlagkeresetekből levonod egy budapesti lakás bérleti díját, és a rezsit, akkor már látod is, hogy miért szükséges a fizetéskiegészítés mások számára.
   Egyedülálló anyák, közalkalmazottak, álláskeresők, diákok, fizikai munkások a leggyakoribbak azok között, akik valóban érdeklődnek. Az unatkozó középoszálybeli hölgyek, illetve a csak szexpartnert kereső menedzserasszonyok népmesei elemek.

   Szívesen folytatom, bár nem szociológus vagyok (funfact: a szociológia tárgya sokkal nagyobb csoportok kutatása, így ez nem is az ő területük, legalábbis hagyományosan).

   Válasz
   • Mórász Dávid

    jól működő folyamatosan tanuló mély neurális hálózatok a viselkedésmintázat és egyéb neten nyomot hagyott jelenségek alapján ki tudja szűrni a kamu profilokat (valószínleg a cikkhez készített profilt is) erről nem kell tájékoztatnia a felhasználót csak mondjuk a valótlanság esélyével egyenesen arányosan ritkábban mutatja a profilját másoknak / kevesebb profilt mutat a kamunak. én többek között ilyen rendszerekkel is foglalkozom. magyar apátiával megáldott szarhugy viszonyok ide vagy oda max €1000 egy európai humánerőforrás piacon nevetségesen kevés.
    a magyar dolgozói fizetések a legkisebbek európában.
    a magyar fizetési hajlandóság a görögével vetekszik.
    a magyar gazdaság közelebb van egy harmadik világ-béli országéhoz mint bármelyik nyugateurópai ország gazdaságához
    a magyar gazdaság jelenlegi felállása és környezete jobban hasonlít a kádári berendezkedésre mint egy tényleges piacgazdaságra
    ne a magyar viszonyok legyenek a referenciapontok
    ne befolyásoljon a forint afrikai országokkal vetekedő gyengesége és az hogy bármilyen összeg olyan soknak tűnik miatta ezzel is manipulálva a magyar nép kishitűségét és önbizalomhiányát
    megítélésem szerint €60/alkalom vagy max €1200 / hó igenis modern rabszolgatartás szintű árazásba kéne tartozzon szexuális szolgáltatásokért cserébe

    Válasz
 32. Daisy McAlistair

  Szerintem ami igazan ilyesztő, hogy igen, a prositució vagy akár a sugarbaby lehet egy tudatosan választott állás, de ezen az oldalon van-e egyáltalán bármi ami megvédi ezeket a nőket? Mi történik ha egy pasi nem fizet, ha a nő meggondolja magát de nem szállhat ki, ha nem az történik amiben megegyeztek, stb?

  Válasz
 33. sanyibácsi lánya

  Semmi baj nem lenne a cikkel, ha írójának lenne összehasonlítása más társkereső oldalakkal. Ott is nagyjából ugyanez megy. Ráadásul beleesik abba a csapdába, hogy azt képzeli: csak ő kamuprofil, mindenki más valós személy. Óriási tévedés! Tehát ebből (sajnos?) bármilyen következtetést levonni teljesen értelmetlen. Ha elment volna valahova megtapasztalni, ha csak szóban kötélnek állt volna, akkor esetleg, bár akkor sem. A hivatalos kerítők mindenhol ott vannak. A próbálkozók úgyszintén. Arc nélkül mindenki azt ír amit akar. Ráadásul az üzenetek milyensége nagymértékben függ attól, hogy valaki milyen képet sugall saját magáról a bemutatkozása alkalmával.
  Évekkel ezelőtt kíváncsiságból én is felregisztráltam nőként egy társkereső oldalra, ahol azon nyávogtak a csajok, hogy a perverz ajánlatok mellett rengeteg képet kaptak farkakról. Nos az történt, hogy cca 1 hónapos ottlétem alatt mindössze egy darab farkas fotót kaptam, és az ordenáré levelekből is csak elenyésző jött. De ezekre is reagáltam kedvesen és a második levél már nem ez a stílus volt. Szóval egyrészt nincs veszve semmi, másrészt miért gondolja azt bárki, hogy ha a facebook-on az emberek névvel-arccal simán meg akarják ölni egymást egy szimpla ellentétes vélemény miatt, akkor ez máshol máshogy lenne.
  Arról meg hogy most ez prostitúció? Lehet. Bár nem ártana, ha ezt valaki pontosabban definiálná. Valahol az egész élet a pénzről és a szexről szól, miért lenne ez másképp egy társkereső oldalon?

  Válasz
  • Gerle Éva

   “Valahol az egész élet a pénzről és a szexről szól, miért lenne ez másképp egy társkereső oldalon?” Úgy érted, idősebb, házas férfiak fizetnek fiatal, jól kinéző nőknek azért, hogy eljátsszák az odaadót, miközben birtokolni és megalázni akarják őket, és a nők részéről nincs kívánás.
   Hát ez aztán a normális, gratulálok.
   “mindössze egy darab farkas fotót kaptam” – nagyon ügyes vagy, egy valóságos Oroszlán Szonja. Akkor a csajok hibáztak, mindegyik, és a farkat képben elküldeni az üzengetés legelején rendben van.

   Válasz

Hozzászólás írása