30 év elveszett 30 perc alatt

Három éve egy reggel motoros fűrész zajára ébredtem. A pár hónapos kislányomat anyukámra bíztam, és rohantam megnézni, mi történik. A ház előtt a munkások már javában dolgoztak – azon serénykedtek, hogy kivágják az udvaron lévő 35 éves fák zömét. Hogy miért? Mert az új közös képviselőnek nem tetszettek. A lakók többsége állítólag beleegyezett, bár az erről szóló határozatról jegyzőkönyv nem készült, és a döntésről értesítést sem kaptunk. Ennek ellenére a munkás, akit kérdőre vontam, hogy milyen alapon vágja ki a fákat, előhúzta az önkormányzat engedélyét. Mire telefonon elértük az illetékest, már csupasz volt az udvar: fél óra alatt végeztek a fákkal, csak a csonkok maradtak, a szétfűrészelt törzsek és a lombos ágak a földön hevertek.

Emlékszem, milyen volt az utca, amikor kiskoromban beköltöztünk: sivár, kietlen. Aztán a lakók – köztük a szüleim – teleültették a környéket fával. A facsemeték a gyerekekkel együtt növekedtek. Mire mi felnőttünk és gyermekeink születtek, a fák megnőttek annyira, hogy árnyékot adjanak és otthont a madaraknak, barátságossá és elviselhetővé téve a lakótelepet. Az udvaron a fák helyén most virágok díszlenek. Minden évben lehet pályázni a „legvirágosabb ház” címére, de a petúniák nem adnak árnyékot, amikor a 40 fokban szükség lenne rá, nem hűtik a levegőt és az utca porát sem szűrik meg. A gyerekeknek nem tudom azt mondani róluk: nézzétek, ezt a növényt akkor ültették, amikor anya kicsi volt.

Nézem kerületünk főterén a megújított parkot: a legnagyobb, legszebb fák helyén maradt tönköket. A száz évesnél idősebb, még az ükapáink idejében ültetett fákat azért vágták ki, mert nem illettek az új park látványtervébe. Ez olyan, mintha Leonardo da Vinci műveit elégetnénk, mondván, hogy a kortárs művészek elképzeléseivel nem férnek össze.

Kifogás mindig van a több évtizedes fák kivágására: emitt egyborzasztóan fontos állami beruházás miatt kell megsemmisíteni a fákat, amott azért, mert annyira hiányzik a térről egymélygarázs, a harmadik helyen a park megújítását nem tudják másképp elképzelni, a negyediken egy újabb beton- és üvegkockát képzelnek a helyükbe. Máshol pedig akár egyetlen lakó dönt a sorsukról. A lelkes átalakítók, építtetők, beruházók és hivatalnokok, akik az engedélyeket kiadják, csak egyet felejtenek el: egy száz éves fához száz év kell. Ellentétben az emberi létesítményekkel, amik a munkaerő és a pénz függvényében, néhány hónap vagy év alatt elkészülhetnek, a ma ültetett fákat idős unokáink tudják majd teljes szépségükben megcsodálni. Minden kivágott fával a gyermekeink környezete lesz szegényebb. Pontosan ez az, amit semmilyen kifogással nem szabadna megengedni.
MJ

A bejegyzés a Levegő Munkacsoport blogján jelent meg.

37 hozzászólás a(z) “30 év elveszett 30 perc alatt” bejegyzéshez

 1. FVB

  Igen sajnos amerre nézünk csak ez tapasztalható, 24 évvel ezelőtt sajnos már nem élő barátommal a házak közötti sivár területeket befásítottuk, bokrokat ültettünk, azaz erdőt telepítettünk. Csodálatosan gyönyörű volt minden, aztán a múlt évben a kertészet elkezdte kivágni azokat a fákat, ami valakinek nagyon kellet tüzelőnek. A házunkba fiatalok költöztek és a ház elejét megszabadították a fáktól, a szőlő lugastól (100 éves tövek voltak). s virágot ültettek a helyére, ami csak addig szép míg virágoznak, de friss levegőt nem termelnek. Pont a szép fák miatt költöztek ide, és most azokat pusztítják ki. Ez Pesterzsébeten van, ahol a talaj köztudottan homokos. A kertészet hozzá nem értő emberekkel megcsonkítják a fákat, magyarul megállás nélkül megy a rombolás pusztítás. A kérdés az ki fogja ezt a pusztítást megállítani?

  Válasz
 2. biboros

  anyjuk seggét, már bocsánat.

  Válasz
 3. wereko

  Már benne van az állam, akkor értjük mi a hiba. Ha Wallenberg szobrot állítanának a kivágott fa helyén akkor az biztos helyénvaló lenne. Fúj.

  Válasz
  • Urakura

   Mi a baj Wallenberggel?

   Válasz
  • garas01

   “Már benne van az állam, akkor értjük mi a hiba”
   Ennyit fogtál fel a cikkből? Nem sok…

   Válasz
  • Maxiprocesso

   Aránylag hamar eljutottál idáig. Gratulálok!

   Válasz
  • Tóth József

   Wereko, drága ember! Jóhiszeműsége lenyűgöző. Jóindulata lehengerlő. Teljes összhangban van Magyarország mai uralkodó stílusjegyeivel és lelkületével, gondolkodásmódjával. De ez is történelmi képződmény: nem volt mindig és nem is lesz mindig. Ahogyan mindannyian, úgy ez is el fog múlni – Önnel együtt.

   Válasz
 4. wereko

  Végülis mi épült ott ?

  Válasz
 5. gladius01

  Ilyen mocskos álszent banda mint ez a hebegő mókacsoport nem létezik még egy a világon Kérdezzétek meg a 10 -es út mellett élőket mi a véleményük ezekről a mocskokról

  Válasz
  • Kárászné Eszter

   Ejnye bejnye. 🙂 (Le style, c’est l’homme.)A stílus maga az ember. Miért kell így “kommentelni”?

   Válasz
   • gladius01

    Végre Már hiányoltam ezt a napi bölcsességet Minden nap legalább egyszer elsüti valaki . De főleg azt imádom amikor valaki ki google -zott idézetekkel akarja fitogtatni azt a halálcsillag méretű műveltségét 🙂

    Válasz
    • Tóth József

     Az se kutya, amikor valaki válogatott trágárságokkal, nagyon erősnek szánt minősítésekkel akarja – legalább eszmeileg – megsemmisíteni a kifogásolt nézetet vagy annak gazdáját és tengernagy indulatában elénk tárja szellemiségének minden defektjét, minden nyomorúságát és primitívségét. Soha az életben nem tanulta meg, ezért nem is tudja gyakorolni – persze érthető, hiszen az sokkal nehezebb – a kőkemény érvekkel, szilárd tényekkel való meggyőzést, netán a totális cáfolatot, esetleg a vitriolba mártott tollal, maró gúnnyal valő diadalmas győzelmet. Drága Gladius01, ha igazsága van, akár elénk is tárhatná. Miért nem bízik benne, hogy nézeteit úgy is elő tudja adni, hogy közben nem mocskol másokat és mégis vitathatatlanul mindenki Önt fogja elfogadni a tuti gazdájának? És ha Ön nem bízik ebben – miért bíznánk mi?

     Válasz
 6. Zsolt Balogh

  100 éve a házad helyén fák álltak micsoda barbárok vagytok, hogy házat építettetek a helyére…romboljuk le egész Budapestet ültessünk fákat ha meg a 10 éves fáról leesik egy ág és agyonüti a gyerekedet legyél boldog, hogy véded a természetet
  ostoba demagóg cikk

  Válasz
  • Brúnó

   Mekkora egy fasz vagy te barátom

   Válasz
   • Kárászné Eszter

    Mekkora egy f@sz vagy barátom helyett lehet válogatni ezekből: “háborodott, dinnye, hangyás, kerge, elmezavarodott, abnormális, félkegyelmű, ostoba, tökfilkó, eszeveszett, kelekótya, habókos, ökör, dili, agyilag zokni, flepnis, barom, értetlen, diló, tökfej, lütyő, normálatlan, dilibogyó, zizzent, zakkant, esztelen, suta, agyalágyult, zizi, eszement, bugyuta, kasu, debil, gyagya, félnótás, dilinyós, hibbant, tökkelütött, balga, retardált, kretén, degenerált, bolond, ütődött, zavarodott, tébolyult, tébolyodott, elmeháborodott, elmebeteg, golyós, idióta, őrült, elmebajos, eszelős, flúgos, lüke, dinka, buggyant, lökött, dilis, gyogyós, gyagyás, gyengeelméjű, féleszű, eszetlen, ügyifogyi, nem százas, félcédulás, birka, csacsi, nincs ki a négy kereke, böszme, húgyagyú, kettyós

    + !

    zizi, gyagyás, lüke, naiv, balgatag, oktalan, tökéletlen, oktondi, ostoba, bugyuta, korlátolt, agyilag zokni, bumburnyák, tökfilkó, síkagyú, agyatlan, félnótás, süsü, pupák, sötét, dinka, flúgos, csacsi, balga, tökkelütött, féleszű, idióta, eszetlen, gügye, bolond, tyúkeszű, eszement, eszefogyott, dőre, fafej, gyökér, butus, tompaagyú, fajankó, együgyű, botor, paprikajancsi, egyszerű, üresfejű, butuska, ügyefogyott, hígvelejű, hígagyú” A buta szóra a szinonima szótárból emeltem át. 🙂

    Válasz
  • Kárászné Eszter

   A lényegét nem érti tisztelt Balogh Zsolt. Az alapokkal van baj Önnél. Még változhat… reménykedem. 🙂

   Válasz
  • Dimeth Miklós

   ennél nagyobb baromságot csak a nagy vezír tud mondani.

   Válasz
  • Tóth József

   Száz éve házból volt a kelleténél kevesebb. Ma fából. EZ dönti el a kérdést – Nem Balogh Zsolt és nézetei javára.Ezért a cikk NEM ostoba és NEM demagóg.

   Válasz
  • Emese Kis-Kertész

   Lehet, oda kellene házat építeni, ahol nincs fa? Ami útban van, ami nem tetszik, ami nem illik bele a jól kidolgozott stratégiába, az pusztuljon, ugye? Esetleg egy másik bolygó? 🙂

   Válasz
  • ququtsch

   “…ha meg a 10 éves fáról leesik egy ág és agyonüti a gyerekedet…” ez sem semmi :-)) Érdemes lenne lebontani a házakat,mert ha egy tízéves ház tetejéről a gyermeke fejére esik egy cserép…, petúniás és egyéb növényekkel teleültetett kert sem kell,mert a talaja eső után egy sártároló,és ha belelép a gyerek,akkor utána elcsúszhat és beverheti a fejét az aszfaltba,amit emiatt ajánlott lenne felszedi…stb.stb….

   Válasz
 7. acsipak

  Amellett, hogy szerintem is barbárság, ha valakinek a szeszélye miatt kivágnak több évtizedes fákat, lássuk azt is, hogy nem minden urbánus favágás az ördögtől való:

  http://cink.hu/jo-hogy-fakat-vagtak-a-kossuth-teren-de-a-varosliget-1448370307

  Válasz
 8. Dimeth Miklós

  agyonverni z ilyet.

  Válasz
 9. PiciMici, a Tündér mamuszban

  Egyenlőre nincs még meg a kinevezés, csak a támogatás a polgármester asszony és az ő frakciójának a támogatása. Várjuk ki a végét és nyugtával dícsérjük a napot!

  Válasz
 10. Anna Kisfaludiné Baán

  ezek nem tanárok, ezek ne tanítsanak senki,először nekik kéne tanulniuk

  Válasz
 11. maxval bircaman

  Nem fog menni, mert a ballibák már rárepültek halálgágogva az eseményre.

  Válasz
 12. Mongol Janos

  …..értelmes írás….de ezt a témát már “viszik” azok a libsi-szoci ” figurák,akiknek nagy részük van abban ami miatt most tiltakoznak

  Válasz
 13. http://ateistaklub.blog.hu

  “Nem szabad megengedni, hogy az ellenzék rátelepedjen az ügyre”

  A Hallgatói Hálózatnak és számos civil mozgalomnak volt ugyanez a makacs rögeszméje. nem is értek el semmit. Mind a levesbe ment. És te magad is. Hülyék vagytok. Nagyobb kérdésekben csak pártok érhetnek el valamit. Mert a kormány csak a választások elvesztésétől fél. Ezt kéne felfognod, te hülye!

  Válasz
 14. Balázs Tivadar

  Szerintem szükség lesz valami Pedegógusok Pártja szerveződésre, vagy valami hasonló közéleti szerepvállalásra, például egyezkedés a szakszervezetek és az ellenzéki pártok között. Igazából valódi változást csak a választásokon lehet elérni, erre érdemes készülni – szerintem.

  Válasz
 15. Melissa Mészáros

  A legnagyobb baj az, hogy tényleg léteznek olyan rossz szándékú rétegek (külföldről is, pl. André Goodfriend) akik ki akarják használni az őszintén aggódó embereket, és hergelik, félrevezetik őket, aztán sok szemlélődő ember megharagszik a hisztériára (jogosan) és a tüntetőkre, mert látják, hogy veszélyes alakok bújkálnak a tömegben.
  Szerintem minden rendes magyar polgár legszívesebben békés megállapodást szeretne, és azok akik mindenáron tüntetni akarnak meg ordibálni, és ellenségeket csinálni másokból, azok már eleve gyanusak. Én például nagyon szeretem Wass Albertet, és fájt, amikot láttam, hogy ellene is sok rossz szó esett egy cikkben a tüntetésről. Olyan mintha megbélyegeztek volna ellenségnek, pedig nem az vagyok.
  Nagyon vigyáznunk kell, főleg ilyen időben… nézzünk csak körül milyen hatalmas feszültségek növekednek. Oroszország, Szíria, a zsarnok törökök, az USA elnökválasztás, a migrációs probléma ami újra fokozódni fog, a Britek esetleges kilépése az unióból, sőt, lehet hogy az egész EU össze fog omlani még ebben az évben. Fel kell készülnük ezekre a dolgokra.
  Nem azt mondom, hogy a belföldi problémák nem érdemelnek figyelmet — csak könyörgöm, ne legyünk olyan becsaphatóak. Amikor látjuk, hogy politikai vagy egyéb más célokra akarják felhasználni a oktatás ügyet, ne engedjük! És főleg nem szabad szétesnünk, pont amikor a legnagyobb szükség van az összetartásra.
  És tényleg… ha lemond a kormány (tudjuk, hogy nem fog, de csak képzeljük el), és NATO beleveti magát egy háborúba az oroszok ellen, akkor ki fog minket kivezetni a harmadik világháborúból? Gyurcsány? Vona? Szigetvári?
  És bocsi, ha esetleg nem tökéletes a helyesírásom. A magyar nyelv nem az anyanyelvem, de itt élek Magyarországon, és nagyon szeretek itt mindent, főleg a hazafias dolgokat!

  Válasz
  • Booze

   A Magyar Honvédség mindenkori főparancsnoka a regnáló köztársasági elnök (jelenleg Áder János), tehát parlament és kormány nélkül is működőképes.

   Válasz

Hozzászólás írása