A magyar kormány súlyosbítaná a menekültválságot

Arról fognak dönteni hamarosan az Európai Unió országainak kormányai, hogy mennyire szigorítsák azoknak a légszennyező anyagoknak a kibocsátását, amelyek károsítják az emberek egészségét, és amelyek közül egyesek a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak. Vannak országok, amelyek kormányai az előterjesztett tervezettnél szigorúbb szabályozást szorgalmaznak, mások pedig, éppen ellenkezőleg, felvizeznék a tervezett szabályokat. Ez utóbbiak közé tartozik Magyarország kormánya is.

Amint korábban már mi is, de sokan mások is megírták, a menekültválság egyik fő kiváltó oka a környezet pusztítása, illetve az éghajlatváltozás. Sokan arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben nem változtatunk a magatartásunkon, akkor a mostani menekültáradat semmiség ahhoz képest, ami a jövőben várható. Franciaország elnöke, François Holland szerintamennyiben nem sikerült határozott éghajlatvédelmi intézkedéseket hozni, a jelenlegi százezrek helyett majd milliókban mérhetjük a menekültek számát. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nincs vesztegetni való időnk, ha el akarjuk kerülni hogy klímamenekültek tömegei lepjék el Európát. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy megindulnak a klímamenekültek, és „ha azt gondoljuk, hogy a bevándorlás ma nagy kihívás Európa számára a szélsőségesek térnyerése miatt, akkor várjuk csak meg, mi történik, ha majd nem lesz elegendő ivóvíz, nélkülözni kell az ennivalót, vagy embercsoportok egymás ellen harcolnak a puszta létükért”.

A magyar kormány álláspontjának megvédésére két érvet szokták felhozni. Az egyik érvelés szerint mi nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedhessük magunknak a szigorúbb levegőtisztaság-védelmi szabályozást. Ez viszont egyszerűen nem igaz, hiszen tanulmányok sora bizonyította (többek között az Európai Bizottság megbízásából készült költség-haszon elemzés),hogy a szigorúbb szabályozás több haszonnal járna a magyar nemzetgazdaság részére, mint amennyi kiadást okozna.

A másik érvelés szerint Magyarország a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mindössze két ezrelékéért felel, így még akkor sem tudna érdemben hozzájárulni az éghajlatvédelemhez, ha egyik napról a másokra az összes károsanyag-kibocsátása megszűnne.

Ez az érv olyan, mintha egy autós azt mondaná, hogy nem kell környezetvédelmi szempontból felülvizsgáltatni a gépkocsiját, mert az kevesebb mint egymilliárdod részét bocsátja ki annak a szennyezésnek, amit a közlekedés összességében a levegőbe juttat szerte a világon.

Minden országnak minden tőle telhetőt meg kell tennie a világ környezeti problémáinak megoldására. Ezt követeli meg egyebek mellett a 2015. évi párizsi klímamegállapodás, amelyet 195 ország írt alá, és minden országnak kötelező feladatává teszi az éghajlatvédelmi intézkedéseket.

Elfogadhatatlan a lazább szabályozás azért is, mert azzal magyar emberek ezreit ítélnék idő előtti halálra, százezreit pedig egyébként elkerülhető betegségekre.

Nem igaz, hogy a kis országok nem sokat tehetnek az éghajlatváltozás megfékezésére, hiszen ők is tudnak (tudnának) jó példát mutatni világ többi országának. Ezt számos, a legkülöbözőbb fejlettségi szinten lévő kis ország – Costa RicátólDániáig – már most is meg teszi, nemzetközi elismerést vívva ki ezzel.

A magyar kormány jelenleg a menekültek befogadása ellen kampányol. Ha a magyar kormány a szigorúbb uniós levegőtisztaság-védelmi szabályok ellen fog szavazni, hozzájárulva ezzel a (klíma)menekültek számának növekedéséhez, akkor vajon ki fog egyáltalán hitelt adni a szavainak?

Lukács András

A kép forrása: http://ecowatch.com/2015/11/27/climate-change-refugees-syria/ A kép felirata: „Az ENSZ becslése szerint az éghajlatváltozás 200 millió menekültet eredményez. Hányat fog Amerika befogadni?”

A bejegyzés a Levegő Munkacsoport blogján jelent meg.

12 hozzászólás a(z) “A magyar kormány súlyosbítaná a menekültválságot” bejegyzéshez

 1. Tóth Jani

  A Magyar Diktátor idézte elő a menekültválságot, hogy ne legyen az EU-nak ideje vele foglalkozni 2 éve létrejött egy találkozó Putyin elvtárssal, ahol megbeszélték hogy elárasztják az EU-t menekültekkel.
  Ha nem jön elég menekült akkor Putyin csinál egy kis bombázást, cserébe a kutyájától gondolom azt kéri majd hogy áldozza fel a birkákat és foglalják el együtt Europát.

  Válasz
  • Ildikó Virág

   Te beteg vagy. Hót komolyan.

   Válasz
   • Dávid Lajos

    Nem is olyan beteges gondolat. Putyin vágya és célja, az Eurázsiai Uniót létrehozni némelyik, volt KGST tagállammal és a Szovjetunióból kivált, még barát országokkal karöltve. Természetesen az egész Eurázsiai Uniónak a főnöke Putyin elvtárs lenne.

    Válasz
  • csaba

   kezeltesd magad.De sürgősen.

   Válasz
  • Anna Kisfaludiné Baán

   Javaslom az OPNI-t biztosan befogadják!

   Válasz
 2. Ildikó Virág

  Nos, rendkívül kényelmes a klíma menekültek veszélyeire felhívni a figyelmet anélkül, hogy foglalkoznánk az adott országok túlnépesedésével. Mert, hát a probléma leginkább ez. Afganisztán, Pakisztán és a muszlim országok nagy része és persze Afrika olyan mértékű túlnépesedést mutat, amit semmilyen klíma nem bírna el. A legjobb termőföldek sem. Egyszerűen túl sokan vannak.

  Válasz
 3. Péter István

  Az alapvető gond a túlnépesedés, ami a klímarontó kibocsátásokkal is szoros összefüggésben van. Talán, a földi lakosság optimális létszáma ötmilliárd fő lehetne, amit most ötven százalékkal haladunk túl, tízmilliárd fő esetén elszabadul a pokol és itt a vég. Persze, a kapitalista társadalom nem alkalmas ilyen problémák megoldására, mert itt a hatalom és a profit mindent megelőz.

  Válasz
  • István Tamasi

   Az alapvető gond az ami az utolsó mondatában szerepel. Amegtermelt javak – GDP – 3/4 részét a földlakosságának kevesebb mint 1/4-e birtokolja azaz az előállításukhoz felhasznált nyersanyag, energia, ásványkincs a kisebbség birtokába kerül és a javak előállításával járó környezetszennyezésért – azaz a föld összes környezetszennyezésének több, mint 3/4-ért is ők a felelősek.

   Válasz
 4. Zulejka

  hogy akadna a torkodon a kacsamáj Mr 20 %.

  Válasz
 5. akárki

  Civis bugris módjára viselkedik a felkapaszkodott senki!

  Válasz
 6. kobra2

  Az nem érdekes, hogy a piacon Kósán kívül nincsen senki se?

  Válasz

Hozzászólás írása