Rossz a lelkiismeretük Budapest közlekedéstervezőinek

img_0106

Kétféle közlekedési beruházással találkozhatunk Budapesten. Van, amire kap pénzt a főváros valamelyik európai uniós alapokból, és van, amelyikre nem. Amelyikre kap, azt muszáj időnként megbeszélni azokkal a budapestiekkel, akiknek a lakása közelében túrnak föl mindent. Amelyikre nem, annál elég, ha az ott lakók akkor jönnek rá, hogy elvész az árnyék, csökken a zöld, amikor felbőg ablakuk alatt a láncfűrész.

Nos, az 1-es villamos utolsó szakaszának megépítése az első kategóriába tartozik. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal kétévenként meg is szervezi a lakossági fórumot, hogy legyen miről beszámolni az Európai Bizottságnak. Most is volt egy, amit pár nappal előtte, az ujbuda.hu honlap eldugott szegletében hirdettek meg. A gondos titkolódzás ellenére zsúfolásig megtelt a Budapesti Művelődési Központ második emeletén a terem, ahol a már elfogadott kivitelezési tervekről rendezték a lakossági fórumot. Vagyis, ahogy a BKK ügyfélszolgálata szokott válaszolni a fölvetett problémákra, arra készültek, hogy „tájékoztatnak”, és megkérnek mindenkit, hogy fogadja el a tájékoztatást. Tudomást szerezve az eseményről, magam is elmentem, hónom alatt a Balázs Mór-tervkinyomtatott példányával, hogy majd jól a BKK-sok fejére olvasom, hogy élhető várost, fenntartható közlekedésfejlesztést prédikálnak, miközben egyre több kipufogógázt szívatnak be az emberekkel, de végül nem jutottam szóhoz. A mondandómat elmondta más, bár ő nem hivatkozott a Balázs Mór-tervre. A vita pedig egy idő után úgy elfajult, hogy sajnálni kezdtem a BKK-sokat.

Két csoportra oszthatók azok, akik már két éve is véleményt nyilvánítottak az akkori fórumon. Az egyik csoport az egész villamost a pokolba kívánja, nem véve tudomást arról, hogy az Etele út egy főút, amit eleve úgy alakítottak ki, hogy egyszer majd villamos is lehessen rajta. A másik csoportnak – ahova magamat is sorolom –, tetszik a villamos, az viszont nem tetszik, hogy addig húzták a megépítését, mire az út közepén kialakult egy fasor, ami a Fehérvári út és a Tétényi út között is értékes, de onnan majdhogynem a busztárolónak használt pályaudvari buszvégállomásig gyönyörű. 125 darab, cirka 50 éves fa, hatalmas lombozattal. Ha az eltűnik, a környéken biztosan emelkedik a nyári hőmérséklet, és nő a levegőszennyezés. De még a zaj is, mert ennyi lombozat már a közlekedési zajt is képes csökkenteni. Mindez azonban már két éve sem volt fontos. Mint ahogy hétfőn is gyakorta utaltak rá, más a fontos. A döntés valahogy így születhetett:

„Minek is hagyjunk helyet, minek is hagyjunk helyet? 176 parkoló autónak vagy 125 öreg fának? Á, mit számít, hogy a fák még a közelben is csak ötven év alatt pótolhatók! Tartsuk meg a parkolókat!”

A lelkük mélyén, szakemberként tudják, hogy ez egy emberellenes választás, hiszen tudják, hogy egy-egy ötvenéves fa levélfelülete akkora, mint egy futballpályányi fűé, és hogy sokat képes enyhíteni az egyre erősebb kánikulán. Tudják, hogy már amikor elkezdték a tervezést, be kellett volna vezetni a lakótelepen a fizetős parkolást, hogy kiderüljön, mennyi a valós parkolási igény, és tudják, hogy mulasztottak, amikor nem vezették be. Mint ahogy azt is tudják, hogy az áramátalakítót el lehetne helyezni az üres szolgáltatóház helyén az Etele út és a Tétényi út sarkán ahelyett, hogy felszámolják az ikonikus haranglábat a Hengermalom utca és a Fehérvári út sarkán, kivágják körülötte a fákat, és a helyükre ásott gödörbe süllyesztik. Tudják, hogy a szolgáltatóházban – vagy a helyén építettben – az áramátalakító mellett parkolók is elférnének, több is, mint amennyi megszűnne az Etele úton. Tudják, hogy butaság a villamost az Etele térnél (csikorogva?) elkanyarítani a Somogyi utcába, ahelyett, hogy elvinnék a metrólejáratig. Tudják, hogy a Bártfai utcánál butaság megállót építeni, olyan közel van az Etele térhez és a Tétényi úthoz is. Tudják, hogy ahogy és amit terveztek, és lenyomnak a torkunkon, az egyáltalán nem felel meg a fenntartható városi közlekedéstervezés kritériumainak.

Ezért aztán amikor kénytelen-kelletlen ki kell állniuk az emberek elé, csak hogy a BKK megkapják azt a pár milliárd forint uniós támogatást,  akkor hebegnek-habognak, butaságokat beszélnek, és még azt is képtelenek vállalni, hogy igen, egy városba kell tömegközlekedés, igen, kellenek villamosok, és igen, a villamos az emberek ablaka alatt halad, és aki városban lakik, annak ezt el kell viselnie.

Ezért ragadhatták egy idő után magukhoz a szót az abszolút villamos ellenes csoport hangadói. Egyikük szerint az Etele útra nemhogy villamos nem kell, de meg kellene tiltani még a közúti átmenő forgalmat is. Abba már nem gondolt bele – és a zavarban lévő tervezők sem szembesítették vele –, hogy vajon ő hol autózna, ha mindenütt a városban megtiltanák az átmenő forgalmat.

Nem csak tettesek, de áldozatok is ők, a BKK lehurrogott szakértői, akik rossz lelkiismerettel, időnként butaságokat beszélve próbálták állni a sarat. Áldozatai annak, hogy Budapestnek bár van Balázs Mór-terve, nincs koncepciója. Nincs víziója arról, milyen az ideális közlekedési hálózat, hogy tehető élhetővé egy város az éghajlatváltozás idején. Nincsenek a városnak nem az EU alapjai által kikényszerített ál–, hanem valódi fórumai, ahol a döntéshozók beszélgetnének a választóikkal, azokkal, akik fizetik őket, és akiknek a jóllétét szolgálniuk kellene. Sőt nemcsak beszélgetnek velük, de még hallgatnak is rájuk. Mert ha lennének ilyen fórumok, akkor lehetne végre közmegegyezés arról, hogy igen, mindenáron meg kell tartani azt a fát, amelyiknek sikerült negyven-ötven évet is megélnie ebben a közönyös közegben, ahol még a nagyon szem előtt lévő közterületeken is hagyják kiszáradni a fákat és csak hébe-hóba pótolják őket.  Arról, hogy ha van egy ötven éves fasor, azt nem szabad bántani, mert nincs az a parkoló, ami nála nagyobb hasznára lenne az embereknek.

vamá

A bejegyzés a Levegő Munkacsoport blogján jelent meg.

 • wallenberg8807

  Ez azért van, mert a média a tudjukkik ellenőrzése alatt áll, akik tematizálással is manipulálják a közvéleményt.

  • Petraeus

   Legalabb annyi lenne benned, hogy kiirod: zsidok es nem jossz ezzel a szalonnaci “tudjukkikkel”, itt lehet nevtelenul kommentelni, mitol felsz, te hivatasos rettego?

  • tyutyuszomoru

   mondja az, aki még egy macskásgif alatt is teliszájjal tud zsidózni? 😀

 • dd

  30000 áldozat – csak 2014-ben. Összesen 160 000 legalább

 • Harold Finch

  – Szíria nem civilizációk törésvonalánál lévő konfliktus, és nincsen két jól elkülönülő szemben álló fél.

  – Nincs kivel azonosulni vagy szurkolni, pláne hogy az Asszad-ellenes felkelők egyik része Al-Kaidás.
  Szíriában nincs igazi nyugatos mozgalom, a nemek közti egyenjogúságot és szekularizációt pont hogy az Asszad-rezsim képviselte valamennyire.

  – Ukrajna az Európa, az ellenzék jól tud angolul, az oroszok másokat is fenyegetnek pl. lengyelek, ők és más ukrán-szimpatizánsok is nagyon jól tudnak angolul, sőt befolyásos EU-tagok.

  – az izraeli-palesztin konfliktusra mindig sok figyelem jutott. Mindkét félnek sok angolul tudó szimpatizánsa van nyugaton, köztük sok értelmiségi és politikus.

  – Szíriáról a tüntetések idején se közvetítettek nagyon, jól működött Asszad rendszerének cenzúrája.

  – Szíriában egyik felet az oroszok támogatják, a másikat Nyugatról senki nem merte.

  – Szíriában, Nyugat-Irakban nem forgat senki videót, csak a Vice News
  A gázai, kelet-ukrajnai konfliktust pedig szinte élőben lehet követni még a CNN-en is.

  Pedig ha vége lesz a szír-iraki harcoknak az onnan hazajövő európaiak, amerikaiak komoly veszélyforrást fognak jelenteni. Berlinben már volt ISIS-zászlós tüntetés.

  • Firefly2009

   Ezek közül szerintem leginkább az a pont lényeges,hogy valóban semmilyen normális tájékoztatás sincs a szíriai eseményekről (ha egyáltalán van valami mert a legutóbbi időkben már a komolyabb portálokon is csak maximum olyan kósza rövid hírek jelentek meg,amelyek elég nehezen ellenőrizhetők) ezért igen nehéz reális képet alkotni arról,hogy mi is zajlik ott. Az általad is említett Vice News-os anyagon kívül ami messze kiemelkedik az elmúlt évek szíriai beszámolói közül szinte senki nem foglalkozott komolyabban az ottani eseményekkel (én gyakorlatilag nem is nagyon emlékszem,hogy bármi hasonló riport lett volna ezen kívül). Mondjuk ez a riport is leginkább ugye az ISIS terjeszkedése miatt jött létre és még ebből se sok minden derül ki,hogy az ISIS által nem kontrollált területeken vajon mi is lehet.

  • Abo Firas

   Tisztelt BryndenR:
   Nehany eszre vetel a kommentedhez:
   A 2. meg 3. bekezdes rendben van, az 5. viszont hulyeseg, sokkal jobban volt cenzurazva a nyugati media a tetves bbc meg cnn-tol kezdve az al-jazeeraig, elhiheted nekem a medianak akkora szerepe volt a Sziria elleni haboruban hogy regen veget ert volna mar kulonben!
   100ezerek tuntettek minden varosban Assad mellett, amirol soha nem mutattak semmit, szemelyesen is lattam meg a szir televiziokban is, ( Sziriai vagyok es a haboru alatt is utaztam ki jonehanyszor), nem mellesleg szemelyes “elmeny” hogy gazdagok robalnak szegeny embereket vesztegetni hogy kapnak 5-10ezer lirat/szir fontot (kb 40ezer ft-ot ert akkoriban) hogy menjenek ki tuntetni a rendszer ellen… ez normalis??! A CNN egyik hires tudositonoje elo adasban mndott fel miutan kijelentette hogy elege van felmond mert nem birja tovabb ezt a sok hazugsagot kozolni Sziriarol meg Iranrol!! Az Al-jazeera musorai ido elott megtortenesuk elott mondtak be azokat a hireket amik utana kovetkeztek be !!
   A masik nagy hulyeseg: Mi az hogy Nyugatrol senki se merte? Az a szerencsétlen Hollande nincs egy hete hogy beismerte hogy fegyvereket kuldtek a miliciaknak, zsoldosoknak es vahabitaknak… ellenben az oroszok olyan fegyvereket amiknek a vasarlasarol mar 10 eve megbeszltek es kifizettek… A Sziriai Hadseregben KIZAROLAG SZIRek harcolnak a hazaert, nezd meg az “ellenzeket” kikbol all ossze, csak hivatalosan tobb tizezer europai harcol tobb ezer csecsennel, mennyi lehet akkor valojaban amikrol nem tudunk?!
   Es Sziriat is lehet kovetni , SyriaTube keress ra a youtube-on, RT….
   A zaromondat sajnos igy van es ez ellen kene cselekedni!