Túlzottan autó(s)barát adójogszabályok

Ma az adójogszabályokon keresztül jelentős támogatást kap mindenki, aki személygépkocsiját cégautóként üzemelteti. Egy nulla kilométeres, bruttó 5.000.000 forint vételárú személygépkocsi példáján keresztül mutatjuk be, hogyan is támogatjuk adóforintjainkból az autóhasználatot.

Ha magánszemélyként személygépkocsit vásárlunk, azt csak adózott, nettó jövedelmünkből tehetjük meg. Ebben az esetben az ötmillió forintos vételár kifizetéséhez összesen 7.518.800 forint bruttó jövedelemre van szükségünk, melyet további 22% (1.654.136 forint) szociális hozzájárulási adó is terhel. Így az ötmillió forintos vételár kifizetését lehetővé tevő nettó jövedelem összes adóterhe már 4.285.716 forint, melyet a munkáltatónknak kell befizetnie a költségvetésbe.

Ha ugyanezt az autót céges járműként vásároljuk meg, akkor cégautóadó-fizetési kötelezettségünk keletkezik. Ennek összege egy átlagos 77 kW-os autóra évi 105.600 forint, melyből levonható az önkormányzat által kivetett gépjárműadó (22.000 forint/év). Ezzel szemben a gépkocsi teljes árát (az amortizációs időszak alatt) költségként elszámolhatjuk, mellyel 5 millió×9% (társasági adó)= 450.000 forinttal csökkenthetjük a társaságiadó-alapunkat. Az 5 millió forintos autónk után így az ötödik év végére összesítve 32.000 forint adótámogatást kaptunk.

Látható, hogy egy 5 millió forintos autó cégesként vásárolva 4.968.000 forintba kerül, míg magánszemélyként megvásárolva ugyanez 9.172.936 forintba adókkal együtt.

Ha cégünk ezt a gépkocsit lízingszerződés keretében szerzi be, akkor a helyzet még kedvezőbb lehet! A lízingszerződések esetén ugyanis a maradványérték (esetünkben legyen 1 millió forint) feletti összegből az áfa visszaigényelhető. A lízing után ugyan kamatot is fizetni kell, ennek összege azonban lényegesen kevesebb, mint a visszaigényelt áfa összege. Példánknál maradva ebben a konstrukcióban további 570.000 forint adóelőnyhöz juthatunk. Így az ötmilliós autó már csak 4.398.000 forintba kerül!

Példánkban szándékosan nem egy kirívóan drága gépkocsit vettünk alapul. Egy 15-20 millió forintos vételárú autónál a számok még inkább döbbenetesek.

Az aránytalan adórendszer miatt az újonnan üzembe helyezett gépjárművek túlnyomó többsége cégautóként kerül forgalomba. Pedig minden egyes cégautóként üzembe helyezett gépkocsi után a költségvetés több millió forintot bukik. Minél drágább az autó, annál többet. Nem véletlen, hogy luxus kategóriájú autókat csak elvétve vásárol Magyarországon magánszemély. Miért is tenné, hiszen minél drágább autót vesz, annál nagyobb az elérhető adóelőnye. Miután a cégautóként üzemeltetett járműveknél nem csak a vételár számolható el költségként, de az üzemanyagot, javítási költségeket, biztosítási díjakat is az adózás előtti eredmény terhére számoljuk el, így a cégautók üzemeltetése esetén a költségvetés legalább 50%-kal több adóbevételtől esik el ahhoz képest, mint ha ugyanezt a gépkocsit magánszemélyként üzemeltetnénk.

Ha pedig már befizettük a cégautóadót, senki nem ellenőrzi – és nem is jogosult ellenőrizni –, hogy céges vagy magán célra használjuk az autót, így nyugodtan elmehetünk vele a nyaralni a francia Riviérára, és ezt legálisan elszámolhatjuk céges költségként.

Mindez környezetvédelmi szempontból is káros támogatásnak minősül, hiszen eredményeként a személyautóval futott kilométerek száma és vele párhuzamosan a levegő- és zajszennyezés is megnövekszik.

Egy budapesti BKV bérlet ára magánszemélyként 9.500 forint. Az autós számításnál is ismertetettek alapján ehhez a nettó jövedelemhez összesen 8.143 forint adót kellett befizetni. Ha ugyanezt a bérletet munkáltatótól kapjuk, akkor 10.500 forint a vételár, melyet a vételár 118%-kal növelt összege után 15% személyi jövedelemadó és 14% egészségügyi hozzájárulás is terhel. Így, ha munkáltatónktól kapjuk a bérletet, akkor arra 6.483 forint többletköltség rakódik. A közösségi közlekedési bérlet így havonta 1.660 forinttal kedvezőbben juttatható, mint ha a magánszemély adózott pénzéből lenne kénytelen megvásárolni.

Ezt a gondolatmenetet kellene követni a személygépkocsik esetében is. Ha legalább ilyen mértékben közelítenék a céges és magántulajdonú személygépkocsik megvásárlásának és használatának árait, az környezetvédelmi szempontból rendkívül hatásos lenne, ráadásul jelentős többlet-adóbevételhez juttatná a költségvetést.

Nagy-Britanniában már felismerték a problémát, és jelentősen növelték a céges autóhasználat adóját, mégpedig oly módon, hogy a megtett kilométerekkel arányosan kell fizetni. Vissza is esett a cégautó-használat, és ez csak jót tett a környezetnek.

S végül egy személyes történet.

A ’70-es évek végén egy kedves ismerősünk az akkori NSZK-ba került ösztöndíjasként. Akkortájt Magyarországon a cégeknél sofőrök voltak, és ők szállították az igazgatót és az ügyintézőket is vidékre a vállalati kocsikkal. Az NSZK-ban mulatságosnak találta, hogy egy mérnök, aki elvitte egy faipari gyárba, üzemlátogatásra, visszahozta, majd mindketten átszálltak a mérnök saját kocsijába, és így mentek el vacsorázni. Talán az ilyen apróságokon is múlik, és nem is véletlen, hogy Németország ma is jobban teljesít.

Horváth Zsolt

A Szerk. megjegyzése: Kilenc jelentős nemzetközi civil szervezet felhívást tett közzé, hogy szavazzunk arra, melyek a fosszilis energiahordozók legkárosabb állami támogatásai az EU-ban. A magyarországi cégautó-adóztatásra is lehet szavazni: http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards#vote

0 hozzászólás a(z) “Túlzottan autó(s)barát adójogszabályok” bejegyzéshez

 1. Qputyin

  Ha Orbán marad, a pórnépnek nincs beleugatása a kivitelezésben, ezt a hatalom gyakorlást megszokhattuk.

  Válasz
 2. TGFHA1

  Ne haragudjatok, de ez a poszt logikai alapon bukik. Ha a csíkszeredaiak el tudnak menni Bukarestbe (vagy Nagyváradra) egy közmeghallgatásra, akkor a Pestiek (vagy Miskolciak stb.) is el tudtak volna menni Paksra.

  Válasz
 3. Jozef Pietro

  Döntsétak el már végre mivel akartok energiát nyerni, vagy jó lesz ha kaptok lakásonként 5 Amprt 230 V-on??!!
  Mert különben honnan, miből??

  Válasz
  • Qputyin

   Az atomhulladék mentes vízerőmű építést a bazsarózsás Laci bácsi még fénykorában megszüntette, amiért óriási kártérítést fizettünk. Orbán önkényesen a társadalmat kizárva építteti meg Paks II-t az orosz elvtársakkal, ahova ráadásul duzzasztót kell építeni a hűtővíz miatt.
   No erre varrjál gombot Jozef !

   Válasz
 4. Enmerkar

  A fidióták a gondolkodó emberek számára világossá tették: semmi nem drága, ha narancsos buktáról van szó. 😀

  Válasz
  • Katalin Pap

   Döbbenetes, hogy mennyi ostoba ember él ebben az országban. Képesek egy érvénytelen népszavazást sikeresnek és győzedelmesnek elkönyvelni.

   Válasz
   • Enmerkar

    Ez a hatalomgyakorlók természete. Orbán Dunning-Kruger szindrómás – nem ismer mást, csak a győzelmet.

    Válasz
  • Csajági Laura

   A DK tette nevetségessé magát, amikor elsöprő győzelmének örült!

   Akkor, amikor a Fidesz mellett 3,3 millió ember szavazott, az igenek száma pedig 55 000 volt!!

   Ez mind Gyurcsányé 55 555 = 1,66 %
   Ez Mind Orbáné 3 282 928 = 98,34 %

   Enmerkar!!- ha gondolkodó embernek tartod magad, akkor gondolkodj el ezen!!!!
   Nem érzed úgy, hogy te vagy becsapva? Előtudták adni neked, hogy a DK győzött!!!- és te még be is vetted!!!!

   Válasz
   • Enmerkar

    Alapvető tévedés: a nem szavazatokat nem a Fidesz kapta. 😀 Aki ebbe ringatja magát, az ugyanolyan balga, mint LáriFerke, aki magának tulajdonítja az otthonmarasztalás ‘dicsőségét’ 😀

    Válasz
 5. Los Angyalföld

  sokba került, de megérte:)

  Válasz
 6. cinnamonroll

  Hááát, nem egy nagy győzelem, de azért juppíí 😀

  Válasz
 7. Nyikhaj istenke

  Remélem akkor most megfektetik végre paks 2-t

  Válasz
 8. Kálmán Mikorka

  pont annyi “nem” szavazat van ahányan a fideszre szavaztak az előző választáson. semmi sem változott. de hogy akarsz te fideszt verni amikor a csatába se mész el? vagy azt akarod mondani, hogy igennel szavaztál? mert akkor egy ostoba féreg vagy.

  Válasz
  • disqus_X4dTtOJ2Im

   Milyen csatába? Itt nem volt semmiféle csata. Az egész arról szól, hogy egy teljesen felesleges dologra szedtek ki milliárdokat az emberek zsebéből. Persze, hogy nem akarjuk, hogy Magyarországra jöjjenek a migránsok, de erről meg sem kellett volna tartani a népszavazást. Nekem leginkább az szúrja a szemem, hogy azt a rengeteg pénzt odaadhatták volna az iskoláknak és a kórházaknak, hogy ne nekem kelljen bevinnem a nagymamámnak gyógyszert a kórházba és ne kelljen a gyerekemnek papírt vinnie az iskolába, ha meg akarja kapni a házi feladatot.
   A másik probléma pedig az, hogy az érvénytelen szavazást is be tudják állítani óriási sikernek. Lényegében ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen 2014 óta tudjuk, hogy Magyarországon a 45% az kétharmad.

   Válasz
 9. Csajági Laura

  Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz kormány!
  98,3% a NEM szavazatok aránya!!!!!
  Gyurcsányékra csak 1,7 % hallgatott!!!!!

  Válasz
  • Laszlo Marai

   Persze, persze. De igazabol annak nem orul am Viktor, hogy az eddigi rajongokat sikerult tovabb lelkesitenie. Meg akkor sem, ha a kozos, allami penzbol ment, es a fidesznek egy petakjaba sem kerult.

   Gondolom az abra nem ment at, hogy a “Gyurcsanyek” – mindenki, aki nem melytorkozza le Viktort – szimpatizansainak a penzebol is ment a kampany a “Gyurcsanyek” allaspontja ellen. Bar a Gyurcsany pont egy idiota volt ebben az esetben is, ahogy az egesz ellenzek, de nem akarlak nagyon osszezavarni, szoval ezt a megjegyzest hagyd nyugodtan figyelmen kivul.

   Válasz
   • Csajági Laura

    Ez országos ügy! – még akkor is ha az ellenzék párt politikát vitt bele!!
    A Gyurcsány híveinek is jó lesz, ha nem lepik el az országunkat a migránsok és az ország pénzét nem az ő segélyükre, lakhatásukra, gyógyíttatásukra kell költeni! Nem annyit költött a Fidesz kormány a szavazásra, amibe a migránsok kerülnének, mivel a kötelező kvótánál nincs felső határ!

    Válasz
  • Katalin Pap

   Mihez képest 98,3 %? Ahhoz képest, hogy érvénytelen lett a népszavazás?

   Válasz
   • Csajági Laura

    Akik szavaztak, azok szavazata érvényes és meg van az eredménye is!

    A 98,3%-os eredményre hivatkozva és a 3,3 milliós szavazót maga mögött tudva már tud lépni a kormány a migránsok ellen!!!

    Válasz
    • Katalin Pap

     Tudjuk, ez a kormány mindig tud lépni, ha törvényes, ha nem.

     Válasz
    • Vidám Park

     Tévedés ! A magyar munkavállalók ellen fog a kormány fellépni !
     A tervek szerint a magyar cégek adózási kedvezményeket kapnak AZ ELBOCSÁJTOTT MUNKAERŐ UTÁN, hogy a multik létszámigénye ki legyen elégítve !!!

     Válasz
  • Charly Gcharly

   Gyurcsányra , aki azt mondta , hogy maradjanak otthon , másfélszer annyian hallgattak , mint akik elmentek szavazni ! 🙂

   Válasz
   • Csajági Laura

    Na, nehogy már azokat, akik nem mentek el szavazni Gyurcsány sajátjának tudja be!!! – ez nagyon nevetséges lenne!!!

    Hiszen ennyien máskor sem mentek el!! Akkor sem, amikor Gyurcsányra lehetett szavazni!!!
    Akik nem mentek el, azok nem nyilvánították ki a véleményüket, azok nem tartoznak sehová!!!

    Válasz
 10. Fodor Mariann

  Majd akkor pofázzatok, ha azon a pár félhülye alkoholistán és csoffadt agyú ex-munkásőrön kívül fel tudtok mutatni jelentős szavazóbázist! Addig kuss a nevetek!!!

  Válasz
  • Tállai Gábor

   Mariann! Hát szabad egy úrhölgynek ilyen csúnyákat írni!? Persze, hogy a narancs diktatúránál nincs jobb és igazságosabb rendszer, persze hogy egy népszavazásnál 100%-ig el kell folytani az ellentétes véleményeket, persze hogy közpénzből (és annak ellopásával) kell hazúg, félelem és gyűlölet keltő párt propagandát folytatni, na de azért nem szabad így kiesni a szerepedből, mert van még pár csoffadt agyú ebben az országban, aki ezt nem így látja!

   Válasz
  • lezli

   Látom, megvan már a dohánybolt!

   Válasz
 11. Alexandru-Vasile Salamon-Stoic

  A gonosz rendszerek önmagukat bontják fel emberellenes cselekedetük árnyékában , mint a folyók partot mosnak maguk alatt…Ex malo bonum est ad perpetuam rei memoriam !…Winston Churchill igy mondotta : “…a békéltetö abban a reményben eteti a krokodilt , hogy öt fogja utóljára megenni…”

  Válasz

Hozzászólás írása