Totális gyomirtó szer a kismamák szervezetében

Greenpeace Magyarország

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg, és mind a tizennégynél kimutatták a növényvédő szer maradványait – közölte az olaszországi fogyasztóvédelmi tesztmagazin, a Salvagente.

gp019h1_low_res_with_credit_line.jpg

Nem is kell ahhoz mezőgazdasági terület közelében élnünk, hogy a legelterjedtebb mezőgazdasági vegyszerek mérgezhessenek. A glifozát ugyanis a városiak és a vidékiek szervezetében egyaránt jelen van. Az olaszországi tesztelésben résztvevő pácienseknél 0,43–3,48 mikrogramm/liter (μg/l) mennyiségű vegyszert találtak. Hogy ez sok vagy kevés, azt nem könnyű megítélni, mert a vizeletben lévő glifozátmennyiségre nem létezik hivatalos határérték, ugyanakkor ivóvíz esetében ez a szám 0,1 mikrogramm/liter (μg/l). Ez azt jelenti, hogy a várandós anyák szervezetében minimum négyszeresét, de egyes esetekben a 34-szeresét mérték annak a glifozátmennyiségnek, amit ivóvízzel bejuttathatna az ember a szervezetébe.

Patrizia Gentilini onkológus a lapnak nyilatkozva elmondta: számos kísérletet végeztek méhlepény- és embrionális sejteken, amelyek kimutatták, hogy a glifozát nekrózist és apoptózist, azaz nem programozott és programozott sejthalált válthat ki. A glifozát amellett, hogy károsítja az örökítőanyagot, az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége) szerint valószínűleg rákkeltő anyag, és a kutatások szerint befolyásolhatja az emberi hormonrendszer működését is.

Hogyan kerülhet glifozát a szervezetünkbe? Felszívódhat például bőrön keresztül, de ez a lehetőség inkább csak a mezőgazdaságban, védőruha nélkül dolgozók esetében merülhet fel. Az emberek nagy része az elfogyasztott élelmiszerrel veszi magához. Tartalmaznak glifozátot például a lisztből készülő termékek, a kenyér, a tészta és a péksütemények, sőt még a hús is. A nagyüzemi állattartásban használt takarmányok 85%-a ugyanis olyan szóját, kukoricát és repcét tartalmaz, amelyet genetikai módosítással ellenállóvá tettek a glifozáttal szemben. Ezeket a táblákat kifejezetten azért permetezik glifozáttal, mert így minden más növény elpusztul: csak a génmódosított haszonnövény marad meg. A vegyszer végül a takarmánynövényekből az állatokba, az állatokból pedig a húst fogyasztó emberek szervezetébe kerül.

A glifozát további engedélyezéséről heteken belül dönthet az Európai Bizottság. Ezt most befolyásolhatjuk! A Greenpeace egész Európában, így Magyarországon is felhívja az emberek figyelmét a totális gyomirtó szer veszélyeire.

Írd alá te is az európai állampolgári kezdeményezést a glifozát betiltásáért!

9 hozzászólás a(z) “Totális gyomirtó szer a kismamák szervezetében” bejegyzéshez

 1. Agyaggalamb

  Teljesen megértem a küldföldre vágyást, ezzel nincs baj. De a “megbecsülés a betegek részéről” szöget ütött a fejembe. A megbecsülés olyan mint a tisztelet. Nem jár, ki kell érdemelni. Isten-komplexussal meg nehéz.

  Válasz
 2. transformer

  A hozzászólók egy része magától bement abba az utcába, ahová a politikai/gazdasági „elit” szereti terelni minket, állampolgárokat, hogy a saját súlyos felelősségéről elterelje a figyelmet: kinek a munkája fontosabb, “ki ér többet a piacon” stb. Ehelyett érdemes lenne ennek az „elitnek” a felelősségét firtatni (mint tudjuk, fejétől bűzlik a hal !), de nem csupán a stadionok kapcsán. A hálapénz megszüntetésének nem csak az eü dolgozók (és nem csak az orvosok) fizetésének megfelelő szintre hozása a feltétele, hanem a szűkös diagnosztikai és terápiás kapacitások növelése is. Elgondolkodott valaki azon, hogy amikor lelkesen tapsol ahhoz, hogy a munkáltatók (ha ugyan le nem nyelik) abból tudnak bért emelni, hogy csökkennek a TB-járulékaik, akkor ezt előbb-utóbb fizetőssé tett egészségügyi szolgáltatásokra/támogatásból kivont gyógyszerekre kell majd kifizetni ? Hogy kevesebb jut az egészségügyi intézmények dologi költségeire, és tőle várják majd el a pótlást, ha a hozzátartozója egy ilyen intézménybe kerül ? Hogy nem bővülnek a diagnosztikai kapacitások, és „fizetősbe” kell mennie (vagy a megfelelő zsebbe „hálapénzt” adnia), ha nem akar hónapokat várni a későbbi kezelését megalapozó diagnózisra ? Az elmúlt, közel három évtized jelentős része arról szólt, hogy forrásokat vontak el az egészségügytől, és nyíltan vagy burkoltan a közvetlenül (és nem a TB szolidaritási mechanizmusán át) fizetett szolgáltatás felé irányítsák a „fogyasztót”.

  2017-es adatok alapján Magyarország a GDP 7.1 %-át költi egészségügyre, az EU-átlag (benne a hasonszőrű „keletiekkel”) 9.9 %, és a magyar GDP az EU-átlag kb. 2/3-a. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó magyar eü ráfordítás „vásárlóerő-paritáson” az EU-átlag fele, az EU-átlag feletti német ráfordításnak kb. 40 %-a. A fiatal orvosokat nem csupán az alacsony kezdő fizetés frusztrálja, hanem az is, hogy ez a normálisnál jóval nagyobb terheléssel párosul, valamint azzal, hogy az egyetemen szerzett tudásuk jelentős részét nem tudják az alacsony színvonalú környezetben használni.

  Az említett magyar „elit” az egészségügyet (ahogyan az oktatást, kultúrát, tudományos kutatást stb.) csak kiadásnak tekinti, mert értéket csak a másnap piacra vihető áruban lát. Ez az uralkodó réteg csinált az országból „összeszerelőüzem-köztársaságot”, az ehhez társuló bérszínvonallal és
  gondolkodásmóddal. Az adóinkból a propaganda-szólamok mellett a multik betelepülésére is komoly pénz megy el, többek között ezért sem tudnak a kisebb-közepes cégek TB-járulékcsökkentés nélkül bért emelni, mivel nekik ebből jóval kevesebb jut.

  Azt tudomásul kell venni, hogy a magyar egészségügy nem hozható egy szintre a némettel vagy a svéddel, de a ráfordítási arányt fel kellene tornászni legalább az EU átlagáig, és ezt részben az eü. dolgozók bérének emelésére, részben az eü intézmények színvonalának emelésére kellene fordítani.
  Ennek megvalósítása után lehetne hozzányúlni a hálapénz problémájához, amiből az orvosoknak csak egy része profitál (mivel a „szabad orvosválasztás” tényleges megvalósításának ez a feltétele), kártékony hatásai pedig már abban is jelentkeznek, hogy sokszor a kezdő orvosok továbbképzését is veszélyezteti, mivel a „főnökök” nem engedik őket megfelelő számú beteghez jutni, hogy a hálapénzt maguknak biztosítsák.

  Nem csak az orvosok vándorolnak nagy számban nyugatabbra. A Magyarországnál csak valamelyest jobban álló (EU-77 % GDP) Csehországból messze nincs ekkora emigrálás a szomszédos Németországba. Nem lehet, hogy a fiatal, képzett réteg nem csak az alacsony bérek, hanem a finoman csak „urambátyám” mentalitásnak nevezett feudális maradványok elől is menekül ? Amelyek csendben túlélték az államszocializmust, és a „polgári” átalakulásban jobban virágzanak, mint valaha ?

  Még egy „apróság”: ha egy műszaki ember (legyen szerelő, vagy mérnök) korrekt, lelkiismeretes munkát végez, akkor biztos lehet a munkája eredményében. Egy orvos sajnos nem: azonos kezelés nem biztos, hogy azonos eredményt hoz két különböző betegnél. Amennyire előnyös az emberi faj
  számára a genetikai sokféleség, annyira teszi bizonytalanná az orvosi beavatkozás sikerét. A „protokoll” nem jelent biztos sikert: csak jogilag védi az orvost, azzal, hogy a tudomány pillanatnyi állása szerinti, szakmai grémiumok által elfogadott, „bizonyítékokon alapuló” beavatkozást végez.

  Válasz
 3. Zed Baker

  Gondolom, ha Műköröm, szoli, csöcsök címmel indítanának műsort, az kibaszná a biztosítékot 😛

  Válasz
 4. Jómagam

  Undorító,mint minden ami feminista…csak nézzétek meg a nő fejét,az mindent elmond.

  Válasz
 5. Kiss Károly

  Úgy látom az első két kommentelő beindította a trollkodást. Botond, nem tudnál beindítani Magyarországon is egy hasonló műsort. ( 🙂 mongyuk 🙂 a királyi TV nem biztos, hogy vevő lenne rá)

  Válasz
 6. Csepp a tengerben

  Szerintem is kéne Magyarországra egy feminista müsor

  Válasz

Hozzászólás írása