A Föld védelme nem ismer határokat

Greenpeace Magyarország

„A Föld védelme nem ismer határokat.” Ezzel az üzenettel küldtek fotókat nekünk a Greenpeace munkatársai a világ minden tájáról, saját anyanyelvükön, hogy megmutassák: egy közösség vagyunk. A környezetszennyezések elleni küzdelemben szükség van a nemzetközi összefogásra. Ez különösen fontos akkor, amikor a civilek működését megnehezíti egy olyan jogszabály, amely megbélyegzi a külföldről is támogatást kapó civil szervezeteket, amilyen a Greenpeace Magyarország is.

afvnih_kollazs.jpg

Három ember áll a Szamos folyóban, talpig vegyvédelmi ruhában: egy magyar, egy román, és egy szlovák. 30 fok van, kint fullaszt a hőség, bent csorog az izzadság. Ám a mintavételezés nem várhat: a helyiek hónapok óta gyanítják, hogy a folyóban valami súlyos szennyezés lehet, a hatóságok azonban nem nagyon csipkedik magukat. Az igazság kiderítésére többen a Greenpeace segítségét kérték, nekünk vannak ugyanis profi vízminta-vételezéshez szükséges eszközeink, és nemzetközi szakembercsapatunk.

A Szamos folyó esete csak egy példa azokra a határokon átnyúló környezeti problémákra, amelyek ellen nap mint nap küzdünk. A természet ugyanis nem hajlandó tudomásul venni ember alkotta világunk mesterséges határait. Egy globális világban a környezetpusztítás is globális méreteket ölt. A jó hír, hogy 5 kontinens 55 országára kiterjedt irodahálózattal és egy világméretű mozgalom támogatásával a Greenpeace hatékonyan fel tud lépni ezek ellen.

Vegyük például a ruhaipart, amelynek meghatározó multinacionális vállalatai előszeretettel gyártatnak olyan országokban, ahol kevésbé szigorúak a környezet- és munkavédelmi előírások. Első ránézésre reménytelennek tűnhet dollármilliárdokat mozgató divatóriások ellen eredményeket elérni. Mégis, globális kampányainknak köszönhetően már több mint 70 divatmárka és beszállító vállalta, hogy néhány éven belül kivonja a mérgező vegyszereket a ruhagyártásból. Ugyanígy egy összehangolt nemzetközi kampánnyal tudtunk technológiai óriáscégeket rávenni arra, hogy álljanak át a megújuló energiák használatára.

Fantasztikus érzés egy földrészeken átívelő szervezetben dolgozni. Tudni, hogy Jakartától Buenos Airesig közel 4000 kollégánkkal, 40 000 önkéntesünkkel és 2,8 millió támogatónkkal ugyanazon értékek mentén küzdünk együtt. Hogy amikor valahol talán reményt vesztenénk, a világ egy másik pontján épp megnyerünk egy kisebb vagy nagyobb ügyet. Tudni, hogy ugyanazokért a célokért dolgozunk mindannyian: hogy tisztább legyen a levegő, a föld, a vizeink, hogy ne pusztítsuk az élővilágot, és hogy egészségesebbek legyenek az élelmiszereink és mi magunk.

A Greenpeace 46 éves működése során elért számos győzelme bizonyítja, hogy nem hiába dolgozunk. Mindezt a munkát azért tudjuk hatékonyan végezni, mert a kezdetek óta makacsul ragaszkodunk politikai és anyagi függetlenségünkhöz. Ez azt jelenti, hogy sem államoktól vagy államközi szervezetektől (például az EU-tól sem), sem pártoktól, sem cégektől nem fogadunk el anyagi támogatást – csakis és kizárólag magánszemélyektől. Szervezetünket állampolgárok millióinak világméretű összefogása tartja el Erdélytől Indonéziáig, Brüsszeltől Washingtonon át Budapestig és Battonyáig. Az ő bizalmukért nap mint nap keményen meg kell dolgoznunk. Működésünk és pénzügyi adataink épp ezért akkor is láthatóvá és átláthatóvá tennénk, ha erre egyébként nem kötelezne törvény.

A 2017. június 27-tel hatályba lépő új, a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény értelmében most a Greenpeace Magyarország Egyesületnek is „külföldről támogatott szervezetként” kell regisztrálnia magát. A regisztrációval a törvényi kötelezettségnek eleget fogunk tenni, de ez nem jelenti azt, hogy belenyugszunk a törvénnyel járó megkülönböztetésbe. Továbbra is elutasítjuk a törvény logikáját. Minden jogi eszközzel küzdeni fogunk ellene és kiállunk azok mellett a civil szervezetek mellett, akiket hátrányosan érint ez a törvény – akár eleget tesznek a törvényi előírásoknak, akár más szervezeti stratégiát folytatnak az új törvényi előírással kapcsolatban.

És ahogy eddig, ezentúl is büszkék leszünk külföldi és belföldi támogatóinkra egyaránt. És hogy pontosan kik ők? Az alábbi térképen jól látszik, hogy Felsőszölnöktől Tiszabecsig alig van olyan település itthon, ahonnan ne segítették volna már munkánkat pénzadománnyal, vagy egyéb támogatással.

gp_tamogatok_terkep.jpg

Ők állnak a Greenpeace Magyarország mögött: ez a mintegy 8500 magyar magánszemély, akik havonta átlagosan 1500-2000 forinttal járulnak hozzá tevékenységünkhöz. Ők adják bevételeink egyharmadát. A többit a Greenpeace bécsi székhelyű, 8 országot összefoglaló közép- és kelet-európai irodája finanszírozza: őket zömében osztrák állampolgárok támogatják, fejenként átlagosan havi 7,5 euróval.

Felelősek vagyunk a támogatóinkért, és a belénk fektetett bizalmukért. Felelősek vagyunk értük, és nem fogjuk cserbenhagyni sem őket, sem Magyarországot, hiszen folytatnunk kell a munkát azokban a fontos környezetvédelmi ügyekben, amelyeken jelenleg is dolgozunk. Ezt várja el tőlünk a minket anyagilag támogató és a munkánkat követő több tízezer ember. És ezt várja el tőlünk a lelkiismeretünk.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetként munkánkra most különösen nagy szükség van. A klímakatasztrófával az emberiség ugyanis az egyik legnagyobb kihívásához érkezett, melynek itthon és az egész világon vannak és lesznek következményei. Ezért minden erőnket latba vetve folytatjuk a küzdelmet egy olyan globális összefogásért, amely tettekre tudja fordítani a Párizsi klímaegyezmény vállalásait. Büszkék vagyunk arra, hogy ehhez magyar Greenpeace-ként mi is hozzá tudunk járulni hazai és nemzetközi szakértőinkkel, önkénteseinkkel, itthoni és külföldi források felhasználásával. A Föld védelme ugyanis nem ismer határokat.

Schmidt Hajnalka
ügyvezető igazgató
Greenpeace Magyarország
Külföldről és belföldről támogatott szervezet. Hiszen a Föld védelme nem ismer határokat.

0 hozzászólás a(z) “A Föld védelme nem ismer határokat” bejegyzéshez

 1. Zsolt Balogh

  „Az ember bízik a párjában”

  Ebben minden benne van nem kell figyelni a jelekre
  nem tudom sajnálni már rég lépnie kellett volna

  Válasz
  • Gyori Ferenc

   Ó, bárcsak itt lenne, hogy mi is jól megalázhassuk, amiért hagyta magát megalázni. Abból majd tanul!

   (És fogadjunk, van, akinek nem esett le, hogy ez szarkazmus, mert tényleg vannak ilyen vélemények is…)

   Válasz
 2. 00000momoka

  persze, hogy nem azzal kezdődik, hogy lilára verik, ezt a hülye se gondolja.
  de az 1. jel, hogy a pasi a megkérdezése nélkül eladja a kocsit az ominózus szituban, akkor MENNYIRE fontos neki a felesége és a gyerekei?? vagyis később majd valamiért egyszercsak tényleg fontos lesz? ezt mire alapozzuk? ez nem elég érthető jel???! jééézus.
  bízik a párjában. ja, azért arra a bizalomra rá is kell szolgálni…. használni kéne az eszünket is, bármennyire szerelmesek vagyunk is…

  Válasz
  • sanktpauli13

   sajnos ez annak az esete, amikor te kintről látod, hogy valaki egy gödörben van. de aki ott volt egész életében, az nem fogja észrevenni…

   Válasz
   • 00000momoka

    milyen egész életében? az első jelekről beszéltem….

    Válasz
    • sanktpauli13

     általában azok, akik szenvedő alanyai egy ilyen bántalmazó kapcsolatnak, már gyerekkorból hozzák azokat a mintákat, amiket elfogadnak – miközben mások egyértelműen látják, hogy ez nem egészséges. tehát ha ő olyan apa-anya mellett nőtt fel, ahol ilyenek voltak a mindennapok, akkor bizony egy ilyen “kizárnak a lakásból” meg “eladják alólam a kocsit” helyzetet egészen másként lát, mint te vagy én.

     Válasz
     • 00000momoka

      én ezt akkor sem tudom megérteni. egy gyereknél még a minták dominálnak, aszerint él és cselekszik. de felnövünk, tudatosulnak bennünk az akkor átéltek, rálátásunk lesz az akkori körülményeinkre, ha nem is mindent, de megértjük a motivációkat. későbbi tudásunk alapján nagyrészt reálisan meg tudjuk ítélni a szüleink viselkedését is.
      és akkor már azt is tudjuk, mi ezt akarjuk-e csinálni. ha rossz volt, azért nem, ha jó, akkor azért megpróbáljuk ugyanúgy.
      az én családomban is voltak nagyon elhibázott dolgok, és eszemben sincs aszerint a “minta” szerint élni, ugyanúgy elcseszni.
      ha egy ilyen dolog az 1. pillanatban nem is esik le, mert valahogy természetesnek tűnik, akkor a 2.-ban vagy a 3.-ban könyörgöm, nem hiszem el, hogy nem fogja fel, nem méri fel a lehetséges következményeket, de ha csak elkerülni akarja is azt az egykori helyzetet, mert eszébe jut, mit érzett akkor, hát már azért meg kéne szólalnia a vészcsengőnek…!

     • Jámbor Éva

      Nem mindenkinél szólal meg.

     • karalabe4

      Igaz, hogy nem mindenkinél esik le a 20 fillér olyan gyorsan, mint másoknál. Valószínűleg ez a helyzet ennél a hölgynél is. Én azonban hiányoltam az ő oldalát a történetből (mint ahogy a legtöbb bántalmazásos történetből hiányolom), így elég nehéz megérteni, hogy valójában mi is történt. Az elmondás csak a férfi viselt dolgaival foglalkozott (ami kétségtelenül elítélendő, és nem tolerálandó), így sokkal okosabbak nem lettem tőle, így magyarázatul sem szolgál, miért nem keresnek segítséget a bántalmazott nők. Engem az is érdekelt volna, hogy az elve egy korábbi bántalmazó kapcsolatból menekülő nő milyen segítséget keresett önmaga számára? Hogyan tudatosult benne, hogy miért került bele egy bántalmazó kapcsolatba? Nyilván az első után nem keresett semmilyet, mert azt gondolhatta, hogy ez nem az ő gondja, hanem a volt férjéé (ami a bántalmazást tekintve igaz is), viszont ez a fajta gondolkodás nem oldotta meg az ő saját problémáját – sőt bizonyos értelembe még nagyon bajba vezette -, ahogyan a történetéből kiderül.

  • Elisabeth

   Gyermeket várt és ez elég kiszolgáltatottá teszi az embert. momoka. 😉 Ezzel a helyzettel nagyon könnyű visszaélni.

   Válasz
 3. Asidotus

  Az esetek 95%-ában az anyának ítélik meg a gyerekeket. Itt miért nem?

  Válasz
 4. makákó

  “Miért nem kérnek segítséget, ha menekülni akarnak? Két történet az
  Újrakezdés-csoportból, amelyek a kívülálló számára is adnak némi
  magyarázatot erre a megmagyarázhatatlannak tűnő ellentmondásra.”
  Hát én nem találtam semmi magyarázatot erre a cikkben. Pedig szeretném megérteni.

  Válasz
 5. Péter István

  Csak az egyes szerkesztőségek cenzúrázzák az embert. Egyébként, bármilyen média szabadon alapítható és abban az jelenhet meg, amit csak az alapítók akarnak. Persze, az már még sem várható el, hogy a közösség olyan médiát is finanszíroz, amely állandóan hazudozik és a többség által támogatott hatalomgyakorlókat rágalmazza.

  Válasz
 6. Árpád Somogyi

  Ez a sunyi Péter István, aki nem meri vállalni arcát, osztja az észt. Anyád ha ezt tudta volna, tényleg inkább lenyel.

  Válasz
 7. fercsibercsi

  Anyád picsáját koszos komcsi! Ott pofázhattok ahol akartok szaros hazaárulók!

  Válasz
 8. Ilosvay András

  Hülye vagy te, csak nem ugrálsz. Estig sorolhatnám az ellenzéki médiumokat, miért kell hazudoznod?

  Válasz
 9. gmihaly

  Most akkor piaci termék-e a média, vagy valami más ?

  Válasz
 10. Zoltán Karácsony

  Amíg egy LMP-s képviselő egy állítólagos független médiában ekkora ostobaságokat írogathat addig nem kell félteni a sajtószabadságot:)

  Válasz
 11. Tranyó

  Megdöbbentő, hogy csak jobbos elmebetegek kommentelnek itt is. Mondjuk, ahol ilyen a saját értelmiségük:

  “A világ számos helyén a jobboldaliság tényleg nem jelent egyet a B-kategóriával a szellemi életben, de Magyarországon úgy alakult, hogy igen. Heller Ágnes magától valaki, Lánczi András csak amiatt, akit szolgál, ezért az ő helyi érdekű valakisége egyetlen méterrel sem terjed túl az ország határán, és egy perccel sem a Fidesz uralkodásán.

  A kisebbrendűségi érzését kontraszelekcióval igazoló jobboldal a rendszerváltás kezdetétől arra törekszik, hogy megkettőzze az intézményeket, majd amikor kiderül, hogy az övék a gyengébb, megpróbálják megszállni vagy tönkretenni a másikat. Így kreáltak maguknak ellenegyetemet, ellen-művészetiakadémiát, ellenkitüntetéseket, ellen-írószövetséget, ellenalkotmányt.”

  “[…] amíg az utolsó színházat el nem foglalják, addig marad valaki, akihez képest másodrendűnek érzik magukat.

  Ezért számukra nem értelmezhető az a kérdés, hogy megéri-e az előrejutást egy párthoz kötni. Anélkül nem lenne semmijük, így viszont 8 éve folyamatosan jöhetnek. Ráadásul a rezsim mellé csomagolt használati utasítás másik kulcsmondata úgy hangzik, hogy csak egyszer kell nyerni, de akkor nagyon.

  Nyertek. Ők jönnek. Cserébe sokáig maradnak.”

  Válasz

Hozzászólás írása