Legyen a metró mindenkié!

Vendégposzt

Erőss Gábor józsefvárosi önkormányzati képviselő (Párbeszéd) adatigénylése kapcsán derült ki, hogy a felújítás során az M3 metróvonal VIII. kerületi állomásai közül mindössze a Nagyvárad térire építenek felvonót. A hír hallatán a szakemberekből és elkötelezett laikusokból álló Közlekedési Munkacsoport alaposan megvitatta a metró akadálymentesítésének ügyét. Két kiemelt szempontot ütköztettünk: a mozgásukban korlátozott emberek jogainak (a mobilitáshoz való joguk) érvényesülését és a közlekedésfejlesztési szakmai érveket.

Előzetesen le kell szögeznünk, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincsen lehetősége mérlegelni: a 2003. évi CXXV. törvény szerint biztosítania kell a közösségi közlekedési szolgáltatások akadálymentességét. Ez rá nézve ugyanúgy kötelező, mint például a tűzvédelmi előírások betartása. Legfeljebb azon lehet elgondolkodni, hogy a metróvonalon a metró teljes akadálymentesítése a legésszerűbb és leginkább költséghatékonyabb módja a törvényi előírások teljesítésének, vagy van más megoldás is.

metroblog_201707.jpg

Úgy is föltehető a kérdés, hogy – ha eltekintünk a szimbolikus üzenettől – a metrók utólagos akadálymentesítése bármi áron támogatandó-e. Budapesten a metróval lefedett terület nagy része elérhető – nagy részben már ma is akadálymentes – felszíni közlekedéssel is. Milliárdokról van szó, ezért kérdés, hogy az szolgálja-e legjobban a mozgássérültek érdekeit, ha ezt a pénzt pont a metrók akadálymentesítésére költjük? Az utólagos felvonóépítés az állomások többségénél komoly műszaki kihívás, és ennek megfelelően komoly költséggel jár.

Másrészről viszont gyakran hallani, hogy ugyan mi értelme liftet építeni „annak a pár mozgássérültnek”. Bár orvosi értelemben az embereknek valóban csak pár százaléka tartozik ebbe a csoportba, ne feledjük, hogy élete során hosszabb-rövidebb időre szinte mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor a (mozgó)lépcső használata nem megoldás számára. Begipszelt lábbal, fáradt nyugdíjasként, babakocsit vagy gurulós bőröndöt toló utasként mindenki hosszas kerülőkre kényszerül, ha nincsenek felvonók, vagy képtelen tömegközlekedéssel eljutni az úticéljához. Az ilyen szinten érintettek aránya már kiteszi az utasok 5-15 százalékát, ennyi ember igényeivel pedig igenis számolni kell az ország legforgalmasabb vasútvonalának felújítása során. Az M4 metróvonalon jól látható, hogy a teljes akadálymentesítés sok olyan utast vonz, aki korábban meg sem jelent a tömegközlekedésben, nem is utazott, vagy ha mégis, kényszerűen személyautóval.

Jobban belegondolva, nem tekinthető luxusnak költeni arra, hogy egy szolgáltatás mindenki számára egyformán használható legyen. Inkább lenne luxus a Tarlós István főpolgármester által időről időre felvetett, mozgólépcsőn járó – soha ki nem próbált, csak ötlet szintjén létező – kerekesszék-emelő platform. Ez csak a kerekeszszékeseknek megoldás, a mozgólépcsőt nehezen, vagy nem is használni képesek számára alkalmatlan. Ráadásul drága lenne nemcsak a kialakítása, de a használata is, hiszen külön személyzettel, külön szolgáltatásként kellene majd üzemeltetni.

Van tehát egy indokolt, törvény által is előírt feladat, aminek a túlnyomó részét a beruházó, az M3 metró tulajdonosa kihagyni látszik az évtizedek óta aktuális felújítási programból. Vajon hogyan történhetett ez? Mindjárt a történet elején ott van egy alapvető tévedés. A felújítás tervezésének megkezdésekor minden résztvevő abból indult ki, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ragaszkodik a metró hidegháborús időket idéző atomóvóhelyeinek megtartásához, a hozzájuk tartozó méter vastag vasbeton falakkal és soktonnás tolókapukkal együtt. Így hát a tervezők lerajzolták az új, liftes kijáratokat, hasonló elemeket terveztek oda is, ami 20 milliárd forintra növelte azok megépítésének költségét. Nem csoda, hogy a pénzszűkében lévő Fővárosi Önkormányzat döntéshozói ennek láttán az állomások feléről törölni rendelték a tervből a felvonót. Anélkül persze, hogy végiggondolták volna, melyik állomás az, ahol nagyon kell az a lift, és melyik az, ahol nem fog olyan nagyon hiányozni. Így lehet, hogy a jelentéktelen Forgách utcai megálló akadálymentes lesz – mivel bíztak abban, hogy a most folyó vizes VB-re elkészül –, míg az amúgy akadálymentes M4-re való átszállást a Kálvin téren nem lesz az.

Mikor idáig eljutott a projekt, jött egy újabb csavar. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lemondott az atomóvóhelyről. Közölték, hogy nem ragaszkodnak a polgári védelmi létesítmények atombiztossá tételéről. Ha nekiláttak volna, és újratervezik a felvonós lejáratokat, kiderült volna, hogy azok költsége felére, harmadára csökkenthető. Csakhogy ekkorra a projekt pont megszerezte az építési engedélyeket, így aztán senkinek nem akaródzott módosítani a terveken és újraindítani az engedélyezési procedúrát. Mindez 2015-ben történt, és azóta egy kapavágás sem volt, vagyis lett volna bőven idő az akadálymentesítés újratervezésére és engedélyeztetésére.

Amikor elkezdődött az M3 felújítási projekttervezés, a BKK az érintett aluljárók felújítását is tervbe vette. Elkészült 12 aluljáró és a fölöttük lévő csomópontok lámpás gyalogátkelőkkel való ellátásának kiviteli terve, de sajnos a 8-10 milliárdos költségre nincs fedezet. Pedig a metróval egy időben épült, éppolyan elavult, leromlott, agyonhasznált aluljárókat ilyenkor érdemes ésszerűen felújítani, amikor a vonal úgyis le van zárva. Számos műszaki összefüggés is van (szellőzés, vízközművek, térfigyelő kamerák, az új beléptető kapuk elhelyezése, utastájékoztatás), amit csak egyben szabadna kezelni, különben kontár munka lesz, ami elkészül. Van olyan megálló, ahol az akadálymentesítés nem is oldható meg az aluljáró és a felszín közötti lift nélkül, márpedig ha azok épülnek meg, nem beszélhetünk akadálymentesített metróról.

Csak a nehézségek emlegetése, az akadálymentesítés elfelejtése ellen szól pedig, hogy az nem csak kényszerű feladat, de lehetőség is. Lehetőséget ad a metróállomások vonzáskörzetének bővítésére új lejáratokkal, amik lerövidítik az utasok gyaloglási távolságát. Például egy teljes értékű déli feljárat a Corvin negyednél – mozgólépcsőkkel, nagy befogadóképességű függőleges vagy ferde liftekkel – megkönnyítené a gyorsan fejlődő Középső-Ferencváros és a Corvin sétány környékén élők mindennapjait. A külvárosi kéregállomásoknál pedig mindenütt alapvető kéne, hogy legyen a két kijárat létesítése, különösen a Népligetnél, ahol a déli kijárat szükséges ahhoz, hogy könnyen el lehessen érni a metróból a tervbe vett Népliget vasútállomást (intermodális csomópont).

A metrónak mint a budapesti tömegközlekedés fő gerincvonalának színvonalas felújítása önmagában is ösztönzi az általa érintett városrészek átalakulását. A Dózsa György út és az Árpád híd térsége már most sokkal nagyobb forgalmat vonz, mint 10 éve. És ezen a szakaszon – csak közvetlenül a Váci út mentén – folyamatban van három óriási irodaház építése, melyek nem lesznek az utolsók a következő évtizedekben. Vagyis az ország legforgalmasabb vasútvonala a jövőben várhatóan még több közlekedőt fog vonzhat, ha úgy újítják fel, hogy mindenki tudjon utazni rajta.

Ha az élhető, egészséges város jövője lebeg a szemünk előtt, akkor kiemelt szempont, hogy még az se autózzon benne, aki megtehetné. Ennek egyik feltétele pedig a kényelmes és vonzó közösségi közlekedés, ami a XXI. században már csak akkor lehet versenyképes az autózással, ha háztól házig akadálymentes szolgáltatást kínál. Ha van lift a metróban, és van szintbeli ki-beszállás a felszíni járműveknél. Budapest akadálymentesítése csak úgy válik valósággá, ha következetesen, lépésről lépésre haladva, minden soron következő beruházásnál megköveteljük az idevágó jogszabályok betartását. Most a hármas metró van soron. Ha az előnyöket, a városlakók érdekeit, az élhető város jellemzőit nézzük – márpedig mi mást kellene szem előtt tartaniok egy város vezetőinek –, akkor meggyőző alternatív megoldások híján nem látszik más megoldás, mint az M3 metró és az aluljárók akadálymentessé tétele.

Dományi Bálint
V. Naszályi Márta

A kép forrása:
http://www.nlcafe.hu/csalad/20150804/babakocsi-mozgolepcso-bkk/
(Érdemes elolvasni a cikket!)
Fotó: Kummer János

30 hozzászólás a(z) “Legyen a metró mindenkié!” bejegyzéshez

 1. Három Tarka Macska Párt

  Az lenne a legjobb ha az akadálymentesítés egyben bevételi forrás is lenne, mert Tarlós (kocka) István kitérő válasza az, hogy erre nincs pénz (sic!). Mivel a legtöbb ilyen lépcső óriási forgalmat generál nap mint nap, s a belvárosi plakáthelyekért évek óta háború dúl (lsd: Simicska oszlop hirdetés). Össze kell kötni a kellemest a hasznossal és kész 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/e75646e4f273401442281a18ac0394c55d65f37bc4c435f4ea977d3e3164a608.jpg

  Válasz
 2. Vidéki

  A Mindenki 2016-ban bemutatott magyar rövidfilm Deák Kristóf rendezésében, mely elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

  A “Mindenki” ellentmondásos helyzetet eredményez.

  “A metrók utólagos akadálymentesítése bármi áron támogatandó-e. Budapesten a metróval lefedett terület nagy része elérhető – nagy részben már ma is akadálymentes – felszíni közlekedéssel is.”
  “Az utólagos felvonóépítés az állomások többségénél komoly műszaki kihívás, és ennek megfelelően komoly költséggel jár.”

  Dományi Bálint és V. Naszályi Márta fellegekben járó felfogásában:

  “Ha az előnyöket, a városlakók érdekeit, az élhető város jellemzőit nézzük
  – MÁRPEDIG MI MÁST KELLENE SZEM ELŐTT TARTANIOK EGY VÁROS VEZETŐINEK –,

  akkor meggyőző alternatív megoldások híján nem látszik más megoldás, mint az M3 metró és az aluljárók akadálymentessé tétele.”

  Van más is, AMIT SZEM ELŐTT KELL TARTANIOK EGY VÁROS VEZETŐINEK,

  ami Dományi Bálint és V. Naszályi Márta fellegekben járó agyacskájából kiesik!

  Egy állítólagos török versikében a fiatal asszonyka így kérleli szerelmetes férjét:

  Kedvesem, egy szép bül-bül madarat hozz nekem, Estefelé szépen szól a bül-bül.

  Mire a férj:

  Vennék édes, de nem tudom mibül-bül.

  A szerelmetes férj reálisan gondolkodott Dományi Bálinthoz és V. Naszályi Mártához képest.

  A BKV gazdája a budapesti önkormányzat is hasonló helyzetben lehet, mint az ifjú török férj.

  Erőforrásai nem végtelenül nagyok, és az államkincstártól sem képes kizsarolni végtelen mennyiségű pénzt, és a felújítás ideje is elhúzódhatna a végtelen sok igény miatt a végtelenség homályába.

  De lehet, hogy ez a hátsó gondolat élteti Dományi Bálint és V. Naszályi Márta ötletelését. A soha el nem készülő és végtelen sokba kerülő M3 felújítás lejárathatná a Főváros vezetését.

  De ha nem kapják meg a végtelen sok pénzt és a végtelen hosszú felújítási időt, akkor meg arra lehet hivatkozni, hogy a Főváros vezetése mennyire gonosz a mozgásukban korlátozott emberek jogainak (a mobilitáshoz való joguk) érvényesülését illetően.

  HOFIGÉZA viccében a róka viselkedik úgy, mint Dományi Bálint és V. Naszályi Márta.

  “Nyuszika megy az erdőben, a farkas és a róka

  elhatározzák, hogy megverik.

  De miért verjék meg?

  Azt mondja a róka: ha van rajta sapka, akkor azért, ha

  nincs, akkor meg azért.”

  Válasz
 3. kolozsi

  Na, szóval, a Kubatov lista nem így készül. Ha jól emlékszem, 2008-ban volt EU-választás. Csengettek az ajtón. Egy fiatalember, kezében a lista a lépcsőházban lakókkal. Eléggé erőszakosan rá akart venni, hogy támogassam a Fidesz listáját, amikor erre nem voltam hajlandó, megkérdezte, kinek a listáját támogatom. És, amikor ezt sem akartam megmondani, mérges lett, hogy milyen ember vagyok. Becsuktam az ajtót. Kb. 1-2 perc után mentem el otthonról, a fiatalember állt és jegyezett a listáján, azt ajtóra (rajta a lakás száma) nézett majd írt a listájára, a másik ajtóra nézet, megint írt. Azóta fideszes erre nem járt.
  Persze, Gyurcsány…

  Válasz
  • tizedes

   Most és itt nem a FIDESZ-ről van szó,a DK gyűjtött adatokat eröszakos .nemtelen módon.

   Válasz
   • Jenő Léránt

    Szóval ha a Fidesz teszi az nemes?

    Válasz
    • Istvan

     Nem.. Épp ez az… Ha a Fidesz gyűjti az is nemtelen, ha a DK gyűjti az is nemtelen.

     Válasz
     • Kek

      Meseljen Istvan, on hogy gyozne le a Fideszt/mozgositana? A demokratikus jogallam igeretevel illetve Orbanozassal?

     • Istvan

      Biztosan nem úgy, hogy félrevezető módon próbálnám azoknak az adatait akik nem akarják megadni. Azon kívül, hogy ez tisztességtelen, várom válaszát , hogy hogyan visz közelebb a választás megnyeréséhez, ha olyan emberek adatait megszerzem akik nem akarják megadni.

     • Ilona Toldi

      Ne add meg az adataidat, úgy is tudják ne izgulj, a Kubatov listán mindenki szerepel, ha a DK nem érdekel, ne menj a fórumára, ennyire egyszerű!

   • Ilona Toldi

    Mitől volt erőszakos? Mindig kellett regisztrálni, és akkor mi van? A fityisz e -nélkül is tud mindent, még ami ezután történik azt is, ez nem zavar?

    Válasz
  • kompember

   Pontosan így készül. Felírják utca, házszám, ajtó szerint, ha nem működsz velük együtt.

   Válasz
 4. Kek

  Idealistak vagyok vagy hulyek esetleg mind2, kedves Atlatszo.

  Válasz
  • Istvan

   Nem lehet mindenki akkora zseni mint te!

   Válasz
   • Kek

    Nem hiszem, hogy az ellenzeket le kellene tamadni a “demokratikus” oknyomozo es media portaloknak. 2014-ben is olyan jol bejott ez a taktika, ja nem..

    Amugy a masik kommentjere: Egyertelmu, hogy nem a valasztast akarjak megnyerni hanem bejutni a posvanyba. Viszont az is igaz, hogy a Fideszt ugy lehet legyozni ha ismerjuk mit tesz es miert.

    Ajanlom Machiavelli A Fejedelem cimu muvet, az ereny nem azt jelenti mindig jok vagyunk hanem a “jo” es “rossz” jo erzekkel valo valtogatasat.
    Aki nem hallgat az idok szavara az elbukik, fegyvertelen profetak sosem gyoztek, a fegyveresek viszont ritkan buktak el.
    A lesajnalas (Fidesz es szavazoi lesajnalasa/lebirkazasa elsosorban) , ilyen tipusu szamonkeres egy olyan luxus ami maximum bekeidoben engedheto meg, de mint tudjuk vagy a Fidesz vagy mi…

    Elvarom, hogy mikor felmorzsolja a Fidesz az ellenzeket tavasszal ne legyen siras-rivas meg hulye nepezes, ha ezt tudjak nyujtani a polgarok es az ellenzeki media.

    Válasz
    • d.j

     Lehet, hogy felmorzsolódik az ellenzék, de te akkor is egy idióta maradsz :))) És ez nagyon megnyugtat.

     Válasz
    • Flying Dutch

     Valószínűleg, az Átlátszónál úgy gondolhatják, hogy két rossz közül választani nem igazán jelent valódi alternatívát. És hogy hosszabb távon jobb tisztességesen játszva kikapni, mint kerül amibe kerül alapon győzni. Látjuk, a Fidesszel is mit csinált ez a féktelen hatalomvágy.

     Válasz
    • Istvan

     Olvastam. Hányok tole. Amúgy pedig Machiavelli legalább okos volt. Tisztességtelenül megszerezni valaki email címét aki nem akarja odaadni pedig ostoba. Meg csak nem is Kubatov lista mert nem hasznalható arra amire ön leírja. Nem is fegyver. Az ön elvárása pedig nem erdekel, foleg mert ön sem tud receptet mutatni arra hogyan nyerjunk.

     Válasz
     • Istvan

      Ott van továbbá eltévedve hogy engem nem az zavar hogy Orbán Viktornak hivjak a Machiavellista diktátort, hanem hogy Machiavellista diktátor. Másikat sem szeretnék háromra segiteni.

  • Hegedűs Lajos Hunor

   Esetleg demokraták, te meg vagy szektás idióta, vagy a szektás idiotizmusba belenyugvó kiégett defetista.

   Válasz
 5. kompember

  Szerintem csak a helyi aktivista tolta túl.

  Válasz
 6. Weller Lajos

  Éjszaka általában sötét van, nappal pedig verőfény. Ezt is lehetne egy remek oknyomozati cikkben közölni…

  Válasz
 7. Zoltán Varga

  Kedves Porcsin Zsolt!
  Régi ismerősként is üdvözlöm! Nem hiszem, hogy meglepődik azon, hogy általában minden eseménynek – de még egy cukrászdának is – van házirendje. A színházé, mozié például az, hogy jegyet kell venni. Természetesen a mi rendezvényünknek is volt házirendje, amiben rögzítettük, hogy a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.
  Nem volt titok, ki volt függesztve, ön is elolvashatta. Abban szép nagy betűkkel szerepelt mindez, és az is, hogy az léphet be, aki betartja a házirendünket.
  Ha valóban figyelmesen olvasta volna a regisztrációs ívünket, abban mindjárt az első mondatban megtalálhatta volna, hogy az adatkezelési hozzájárulás bármikor vissza is vonható, és az is, hogy mindez a NAIH engedélyével, TELJESEN TÖRVÉNYESEN, “trükköktől” mentesen történik.
  Sajnálom, hogy ez elkerülte a figyelmét! Általában mindenki megértette, elfogadta ezt, talán ön volt az egyetlen, aki – így utólag – felháborodott ezen. Ebben az eljárásban különben semmi, ön által vélelmezett trükk nem volt (álljon itt a nyilvántartási szám: NAIH-56094/2012.), de ezt ön mint a debreceni vagy.hu valamikori újságírója nagyon jól tudta.
  Arról most ne is beszéljünk, hogy írásában mindezeken túl is van tárgyi tévedés, hiszen a Szolidaritás valójában nem indít külön jelöltet, mivel Káposznyák István hivatalosan a DK jelöltjeként, a Szolidaritás, az MSZP és a Párbeszéd támogatottjaként indul, mint én, vagy bármely más DK jelölt a 46 körzet valamelyikében.
  Az írása mindezek ellenére elkészült, nyilván mindenki eldönti majd, felháborodása mennyiben lehet jogos.

  Üdvözlettel: Varga Zoltán,
  az esemény szervezője

  Válasz
  • Porcsin Zsolt

   Tisztelt Varga Zoltán!

   Ide írt leveléből úgy tűnik számomra, hogy nem tudtam eléggé érthetően megfogalmazni, mit tartottam helytelennek a rendezvényükben. Válaszul Önnek most teszek egy újabb kísérletet.
   Aktivistájuk azt állította többször is megismételve, hogy aláírásommal és elérhetőségeim megadásával a házirendet kell elfogadnom a belépéshez. Ez pedig nyilvánvaló hazugság volt, amire azonnal felhívtam a figyelmét. Ennyi a történet.
   A rendezvényük közösségi hálós eseményoldalán (ma is megtekinthető itt: https://www.facebook.com/events/140991360035657/) nem szerepelt, hogy a belépés regisztrációhoz, szimpatizánsi nyilatkozat aláírásához kötött. Ha szerepelt volna, akkor nem megyek oda, nem zavargok választópolgári érdeklődésemmel.
   Természetesen nem vitattam, nem vitatom, hogy az Ön pártjának joga van ahhoz, hogy egy választási kampányrendezvényen támogatói regisztrációhoz kösse a belépést, bár furcsállom, ám az írásom nem erről szólt.
   Egyébként – az Ön állításával szemben – nem pusztán utólag háborogtam a történtek miatt, hanem ott a helyszínen is, erre tanúim vannak. Kívánja nevüket, lakcímüket, telefonszámukat? Csak vicceltem. 🙂

   Jó egészséget kívánva üdvözli
   Porcsin Zsolt

   Válasz
   • Zoltán Varga

    Kedves Porcsin Zsolt!
    Vélhetően bennem volt a hiba az ön írásának dekódolásakor, elnézését kérem. Mindezeken túl tájékoztatom, hogy a debreceni DK MINDEN nagyrendezvényére a belépés regisztrációhoz kötött, ami egyrészt a szimpatizánsainkkal való szorosabb kapcsolattartást, másrészt az esetlegesen provokációs céllal a rendezvényre érkezők kiszűrését is hivatott ellátni, hozzáteszem: sikerrel.
    Bízva megértésében, és objektivitásában
    Tisztelettel: Varga Zoltán

    Válasz
 8. Jambrik Jozsef

  Na jo de ki ez a Porcsin????

  Válasz

Hozzászólás írása