Rovarirtószer a tojásban − Hogyan kerülhetjük el az ilyen baleseteket?

Írta: Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban. A legfrissebb információk szerint nemcsak a szomszédos országokban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában, hanem Magyarországon is találtak a rovarirtóval szennyezett tojásból. A dán hatóságok megerősítették, hogy egyedül Dániába több mint 20 tonna mérget tartalmazó tojás érkezett.

image2.jpg

A fipronil egy veszélyes rovarölő szer, idegméreg, amely emberben erős fejfájást, hányást és görcsöket okoz. Használatát már 2013-ban betiltották az Európai Unióban. Természetesen a nagyüzemi hús, tojás és tejtermékek előállítása során sem használhatnák. Ennek ellenére titokban, mint ez az eset is bizonyítja, a mai napig széleskörben alkalmazzák.

A holland és a belga hatóságok büntetőeljárást indítottak az ügyben és kivonták a forgalomból a szennyezett tojásokat. A visszavonás azonban ilyenkor már egy elkésett lépés, hisz időközben tészták, sütemények és egyéb termékek készültek a mérgező alapanyagból. Ezek tesztelését Németországban és több más országban is megkezdték.

Egyre több az élelmiszerbotrány − Nem bízhatunk a nagyüzemi állattartásból származó élelmiszerekben

image5.jpg

Egyértelműen látszik a tendencia, hogy évről évre újabb és egyre nagyobb volumenű botrányok robbannak ki a fenntarthatatlan ipari mezőgazdasági termelés miatt, amelyek az egész társadalomra veszélyt jelentenek. Hogy csak a nagyüzemi állattartás okozta néhány súlyosabb esetet említsünk, ilyenek voltak a kergemarhakór, a madárinfluenza és a sertéspestis járványok.

Amit tanulságként levonhatunk, az az a tény, hogy a nagyüzemi állattartás körülményei a vásárlók szempontjából átláthatatlanok. Az agyonvegyszerezett és agyongyógyszerezett ipari állattartásból származó élelem nem megbízható. Nem tudhatjuk, hogy amit veszünk az mentes-e az egészségünket károsító vegyszermaradványoktól.

A megoldás az ökológiai gazdálkodás

image1.jpg

A Greenpeace szorgalmazza és támogatja az ökológiai állattartást és növénytermesztés elterjedését Magyarországon és szerte a világon. Meggyőződésünk, hogy csak a természettel összhangban előállított élelmiszer jelent biztonságot mind a társadalom, mind a földi élet megmaradása szempontjából.

Az általunk támogatott ökológiai gazdálkodás nem csak azt jelenti, hogy szintetikus vegyszerek nélkül termelünk, hanem azt is, hogy használjuk a mezőgazdasági haszonnövényeink és állataink sokféleségét, védjük a talaj termékenységét, a levegő, a vizek tisztaságát, az élővilágot. Fontos szempont, hogy helyben termeljünk és fogyasszunk, ne az ezer kilométerekről ideszállított, és az ily módon egyre inkább ellenőrizhetetlen termékeket vásároljuk.

A döntéseinkkel befolyásolhatjuk a piacot annak érdekében, hogy mindenki egészséges és tiszta élelmiszerhez juthasson.

image4.jpg

Németországban, Dániában, Ausztriában az ökotermékek már nem lényegesen drágábbak a vegyszerekkel kezelt élelmiszereknél. Ennek az az oka, hogy ezekben az országokban már elég nagy a kereslet a bio-és ökotermékekre, a mezőgazdasági területeik nagy részén is már vegyszermentes termelés folyik.

Magyarországon egyelőre sajnos csak kevés elkötelezett ökogazdálkodó küzd azért, hogy tiszta, egészséges élelmiszert állíthasson elő. A földek többsége agyonvegyszerezett mezőgazdasági terület.

A hazai termelők piaci lehetőségei nagyon szűkösek. Sokaknak emiatt több száz kilométerről pl. a budapesti ökopiacra kell felszállítaniuk a friss gyümölcsöt és zöldséget, amitől persze magasabbak lesznek az árak is.

image3.jpg

Ha nagyobb lenne a kereslet, és ha a vidéki városainkban is lennének biopiacok, azzal mind a termelők, mind a fogyasztók jól járnának.

Nem minden kistermelői piac biopiac

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kistermelői piac nem azonos a biopiaccal. Ha nincs személyes tapasztalatunk arról, hogy az adott gazda hogyan termel, akkor csak az ökotermelésről kiállított tanúsítvánnyal rendelkező öko/biotermelő árujának minőségében lehetünk biztosak. Őket rendszeresen és nagyon szigorúan ellenőrzik, hogy garantálható legyen, hol sem terményeik, sem termőtalajuk nem tartalmaz növényvédőszer-maradványokat.

A bio árába kalkuláljuk bele a magasabb beltartalmi értékét és a megspórolható egészségügyi ellátást is

Lehet, hogy a bio drágább, de sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a vegyszeres mezőgazdaság által előállított élelmiszerek. És ami talán még ennél is fontosabb, a biotermékek nem tartalmaznak súlyos egészségkárosodást okozó növényvédőszer-maradványokat, amelyek mind a mi, mind gyermekeink egészségére veszélyt jelentenek. A biotermékek fogyasztásával így megspórolhatjuk a rossz táplálkozás következtében később fellépő betegségek, illetve gyógyszerek árát.

image6.png

2016 decemberében jelent meg az Európai Parlament számára készített tanulmány, amely többek között azt is bizonyította, hogy ezek a növényvédőszerek, főleg a rovarölők jelentősen csökkentik gyermekeink szellemi képességeit, IQ-ját, valamint szerepet játszanak az ételallergiák, az Alzheimer és a Parkinson-kór, valamint az ún. non-Hodgkin szindróma kialakulásában.

Döntsünk tehát a bio mellett! Mára már bizonyított tény, hogy ezzel a módszerrel több és jobb minőségű élelmiszert tudnánk előállítani az egész emberiség számára. A módszerek rendelkezésre állnak. Védjük meg magunkat, gyermekeinket és a földi életet azzal, hogy odafigyelünk, mit veszünk, és ha tehetjük, nem csak az ár és a kényelem alapján döntünk.

0 hozzászólás a(z) “Rovarirtószer a tojásban − Hogyan kerülhetjük el az ilyen baleseteket?” bejegyzéshez

 1. Alap Aladár

  Számtalan európai iszlám vallású csatlakozott a szíriai harcokhoz, becslések szerint több ezer. Ugye senki nem gondolja úgy, hogy majd amikor visszajönnek Európába, akkor levetik magukról azt a szemléletet, amit a háborúban magukra szednek. Lásd a belga merénylő. Ezek az emberek szemrebbenés nélkül lefejeznének bármelyikünket csak azért, mert nem tetszik nekik a vallásunk.

  Válasz
  • Zsola

   “A félelem a sötét oldal kapuja. A félelem dühöt szül. A düh, haragot, a harag gyűlöletet. A gyűlölet pedig kínt és rettegést.” – Ne félj, Aladár!

   Válasz
   • János Borza

    én azért örülnék, ha nem jönne vissza egy se

    Válasz
   • Attila Papp

    Oroszlán simogatót az előiteletek miatt nem alakitanak ki az állat kertekbe . Mert lehet hogy az egyi mégse ojan szelid.
    Legtőbszőt jobb ha halgatunk az elő itéletekre.

    Válasz
 2. buga

  É:s most hol vannak a nagy iszlám barát kommentelők? Mielőtt bárki válaszolna, megvan a válasz :A “világ muzulmánjainak vezetője”, az Iszlám Állam “kalifája” zsidó és Moszad-ügynök (lsd https://kuruc.info/r/6/131360/). Ennyi primitív állat csak nálunk születhet.

  Válasz
  • Yhy

   … ezek elmebetegek, és semmi közük az iszlámhoz! primitív állatok és kész. Nézz utána hol jogosítja fel őket a Korán arra amit csinálnak?? (sehol) … csak érdekesség képpen mondom, nézz utána hogy a bibliában, vagy tórában hány erőszakra buzdító rész van, és hasonlítsd össze a koránnal… rájössz hogy igazából nem is agresszív vallás az iszlám! 🙂 (ó testamentumban egész népek kiirtására parancsolja isten izrael népét, gyerekkel, nőkkel, állatokkal együtt… )

   Válasz
 3. ak çapulcu

  mi köze amugy ennek az iszlámhoz ? a Korán nem támogat gyilkosokat pont úgy ahogyan a Biblia sem. mi köze volt a Bibliának a Vatikán keresztesháborúinak ? a boszorkányüldözéseknek ? az inkviziciónak ? mi köze volt a Bibliának a nácik Vatikáni támogatásához ? mi köze volt a Bibliának a Vatikán szerepjátszásához a dolgozó népek államának megdöntéséhez ? egyáltalán semmi… a gyilkosok sohasem ismerték Istent. sem a Biblia Istenét, sem pedig a Korán Istenét.

  Válasz
  • buga

   Úgy tudom, a ISIS mindenkit el akar pusztítani, aki nem iszlámhitű. Az általuk alapított kalifátus neve is Iszlám Állam. A Koránt úgy értelmezik, ahogy akarják, ezek éppen így. Kegyetlenek, gonoszok, és sokan állnak mellettük. Nem különböznek a hámásztól, a dzsihádtól, a fatahtól. Hát ennyi közük van az iszlámhoz.

   Válasz
   • Yhy

    Ha egy kicsit utánajársz, rájössz hogy több muszlimot öltek meg mint keresztényt vagy mondjuk yazidi-t… és különböznek a hamasztól meg fatahtól… ezek elmebetegek akik ok nélkül és válogatás nélkül ölnek! A Hamasz a palesztinok izraeli elnyomása miatt jöhetett létre!

    Válasz
  • Attila Papp

   Varázsló aszonyt nehagy élletben , vagy aki barommall háll (állatra céloztak nem hülyére ) az halál lakol . Azt hiszem mozes könyvében van benne de lehet hogy egy másik szentében a bibliában. Ezek voltak az boszorkáy üldőzések és az ugyanyi áldozatot követelő szódómia perek alpjai .

   Válasz
  • Fogetti

   Hat erre eleg egyszeru a valasz: az a koze hogy a videon lathato emberek Allahra eskusznek hogy meggyilkolnak mindenkit aki nem muszlim. Mi capisce? Ugyanugy ahogy a jezsuitak keresztenyek voltak, ezek a szemetre valo gyilkosok pedig muszlimok. Nem olyan bonyolult ez.

   Válasz
  • AZ42

   De, mindkettő támogatja a gyirkosságot. Az ószövetség támogatja pl a kövezést. A korán pl a hitetlenek megölését mint olyan.

   Különben meg hogy kerül ide most a biblia? Ez két külön vallás.

   Válasz
   • Yhy

    ne haragudj de ez így nem helyes… A Koránban ahol hitetlenek megöléséről van szó, az háborús kontextusban van… Nem írja elő hogy csakúgy öljenek hitetleneket… mellesleg a keresztények meg a zsidók a könyv népe (ahl al kitab), és védelmezni kell őket!

    Válasz
    • AZ42

     Írtam milyen kontexusban?

     Válasz
    • Levente Nagy

     Nagyon igaz!!! A hithű iszlám hívők maguk közül kellene kiirtsák ezeket az ördögfattyúkat,mert szégyent és romlást hoznak rájuk! Amíg ezt nem teszik,ne csodálkozzanak azon,hogy Isten/Allah/nem segíti őket!!!

     Válasz
    • Fogash73

     ja, csak a dzsihád egy soha véget nem érő háború a hitetlenek ellen, így a “csak háborúban” kitétel gyakorlatilag always ON. 🙁

     Válasz
 4. Alap Aladár

  Nos remek ideológiai eszmefuttatások és békére buzdító szövegek születtek. Bár azt hiszem, hogy az erősen aluliskolázott dzsihádistának lassan és tagoltan is mondhatjátok, hogy “barátok vagyunk, meg békesség, meg szeretkezz ne háborúzz”, ettől függetlenül még lelkiismeret furdalás nélkül fogja lemetélni a fejeteket/fejünket egy életlen kenyérvágó késsel. Peace!

  Válasz

Hozzászólás írása