Az EU céljai nincsenek összhangban a Párizsi Megállapodással

Az EU céljai nincsenek összhangban a Párizsi Megállapodással

2017.12.06. 08:16 Levegő Munkacsoport

fire.jpg

Még ha sikerül is teljesíteni az előző írásomban már említett 2030-as célokat, Európa nem fog megfelelni a Párizsi Megállapodásban kitűzött 1,5°C-os követelménynek. A jogalkotási folyamat napirendjén lévő célok nem elég ambiciózusak.

A klímapolitikában – tudományos alapokon – a kumulált CO2-emisszió módszerét alkalmazzák. Viszonylag jó pontossággal ismerjük, hogy az ipari korszak kezdetétől mennyi CO2-t bocsátott az ember a környezetbe. Ki tudjuk számítani, hogy adott – például 2 vagy 1,5°C-os – felmelegedési korlát betartásához még mennyi CO2-t bocsáthatunk ki. Innen egyszerű osztással kijön, hogy milyen mértékben kell a globális kibocsátást csökkenteni az elkövetkező években. Ha a jelenlegi emissziós szintet vesszük, már csak néhány évünk marad a 1,5°C-os korlát által meghatározott kumulatív kibocsátás eléréséig. 2°C esetében a hátralevő idő néhány évvel hosszabb. Nyilvánvalóan a „hátralevő idő” annál hosszabb, minél hamarabb és minél gyorsabban csökkentjük a kibocsátásunkat. Minden élhető jövőkép azzal számol, hogy 2050-re bekövetkezik a teljes dekarbonizáció.

A környezetvédő szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a Téli Csomagba foglalt emissziócsökkentési célok nincsenek összhangban a 2050-es dekarbonizációs követelménnyel és alig teljesíthető feladatot rónak Európára a 2030 utáni időszakra. Ezt mutatja a következő ábra:

A zöld vonal az időarányos üvegházgáz-kibocsátáscsökkentést mutatja, ehhez pedig 2030-ig 55%-os emissziócsökkentésre lenne szükség. Most csak 40%-os csökkentésről beszélnek, ami azt jelenti, hogy a kumulatív kibocsátási korlát tartásához 2030 után pótlólagos, nagyon intenzív emisszió-csökkentési intézkedésekre lesz szükség. Vagyis a következő évtized feladatainak egy részét áttesszük a 2030 és 2040 közötti időszakra. Kérdés, hogy az teljesíthető lesz-e.

Lontay Zoltán
a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének tagja

A képen a 2017. évi kaliforniai erdőtűz látható, amely az eddigi legnagyobb volt az állam történetében.A kép forrása: Greenpeace

7 hozzászólás a(z) “Az EU céljai nincsenek összhangban a Párizsi Megállapodással” bejegyzéshez

 1. Hangulatjelentő Mszmp

  És az időjárás megfog felelni elvárásainknak, vagy halad a saját törvényszerűségeinek útján tudomást sem véve elméletekről, elképzelésekről, esetleg ismétli önmagát! Vannak kétségeim!

  Válasz
 2. József Antal

  Adatok:
  Németországban 50%-al nőtt a CO kibocsájtás mióta az atom helyett szélenergiát használ. Németország a világ 3. legnagyobb CO kibocsájtója.
  Európán belül több CO-t termel mint az utána következő három ország összesen.
  Szél Bernadett néha utánanézhetne a CO kvótáknak is.

  Válasz
  • transformer

   Ha ez így van, akkor Németország visszatért I. világháborús módszereihez, csak most nem mustárgázzal, hanem szénmonoxiddal mérgezi az ellenséget.
   Újabban már szénmonoxid-kvóta is van ? Le vagyok maradva.

   Válasz
 3. csaba

  Be kell tiltani a klímát és a villanyfűtést világszerte,és 20% energiát megspórolunk,és akkor elég lesz a mókuskerék energia.

  Válasz
 4. Lajos Skandera

  Vagyunk néhányan, akik klíma(berendezés) használata nélkül éltük/éljük/élni fogjuk az életünket. Még az is lehet, hogy ez az élet nem lesz rövidebb, mint klíma használatával.

  Válasz
 5. Tekvando Felsőházy

  A videóbol végre megtudtam, hogy nem is annyira bonyolult ez az egész nukleáris ingyombingyom.
  Helikopter vezetést is videóból lehet a legkönnyebben megérteni, és megtanulni, akárcsak hegedülni.

  Válasz

Hozzászólás írása